Siz karar verin

Güncelleme Tarihi:

Siz karar verin
Oluşturulma Tarihi: Aralık 12, 2007 09:41

Haberin Devamı

HABER: ÖZDEN ATİK

BİRİNCİ SORU:

Mahkemenin verdiği bu karar da kullandığı “Yabancı uyruklu kadınların Türkiye’ye ne amaçla geldikleri bellidir” ifadesi bir ayrımcılık mıdır?
Evet, ayrımcılıktır...
Hayır, değildir...
İKİNCİ SORU:

Hayat kadını olmak tecavüz suçunu ortadan kaldırır mı?
Evet, kaldırır....
Hayır, kaldırmaz...
ÜÇÜNCÜ SORU:

Mahkeme tecavüz suçundan mahkum etmeli miydi?
Evet, etmeliydi
Hayır etmemeliydi
DÖRDÜNCÜ SORU:

“Ben Hürriyet Yazı İşleri’nin yerinde olsaydım haberi mahkemenin ayrımcılık yaptığı görüşünü vurgulayarak sert bir ifade ile verirdim”
Evet...
Hayır...! Bu şekilde tarafsız kalırdım…
İstanbul’da ortaya çıkarılan fuhuş çetesinin lideri bir Rus kadına tecavüz etmekle suçlandı. Mahkemeye çıktı. Mahkeme “Yabancı kadınlar” cümlesini kullanarak suç delilinin oluşmadığına hükmetti.

Hürriyet’in Yazı İşleri’nde bu haber iki farklı görüşe neden oldu. Şimdi kararı siz verin...

Fuhuş Baronu Ejder Toprak ve fuhuş çetesi üyesi Murat Doğan, Rusya uyruklu bir kadına tecavüz suçlamasından beraat ettiler. Mahkemenin kararındaki gerekçenin satırları ilginçti: "... yabancı uyruklu kadınların Türkiye’ye ne amaçla geldikleri bilinen bir gerçek..." "... ırza geçmenin tıbbi delillerinin mevcut olmadığından... beraatine karar verildi."

NEW York Times gazetesinin 28 Haziran 2005 tarihli nüshasında fuhuş ticaretiyle ilgili çıkan makale üzerine Türkiye’de başlatılan ’Kedi Operasyonu’nda tutuklanan fuhuş Baron’u Ejder Toprak ile Murat Doğan İstanbul 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde son kez hakim karşısına çıktı. Toprak fuhuş amaçlı örgüt kurmak, yönetmek ve 28 mağdura fuhuş yaptırmak, yağma ve hürriyetten yoksun kılmak suçlarından toplam 24 yıl 5 gün hapis ve 23 bin 600 YTL adli para cezasına çarptırıldı. Doğan ise 18 yıl 7 ay 5 gün hapis, 21 bin 600 YTL adli para cezalarına mahkûm edildi. Mahkeme, Ejder Toprak ve Murat Doğan’ın Rusya uyruklu İrina Ryabchenko’ya tecavüz suçlamalarından ise beraatlerine karar verdi. Kararda şöyle denildi: "... yabancı uyruklu kadınların Türkiye’ye ne amaçla geldikleri bilinen bir gerçek olduğu, ancak kadın pazarlayıcıları ile aralarındaki menfaat sürtüşmesinden kaynaklanan iddiaların abartılmış olduğu sonuç ve kanatine varıldığından ırza geçmenin tıbbi delillerinin mevcut olmadığından... Başlangıçta para kazanmaya yönelik rızaya yönelik eylemlerin sonradan menfaat sürtüşmesinden kaynaklanan iddialara dönüştüğü sonuç ve kanaatine varıldığından, mahkemenin vicdani kanaati oluşmadığından sanığın bu suçlardan beraatine karar verildi."

Yazı işleri tartıştı


"Yabancı uyruklu kadınların..." diye süren cümle yazı işlerinde dün çok tartışıldı. Mahkemenin ’yabancı kadınlar’ sözcükleriyle bir genelleme yapıp yapmadığı konusunda net bir kanaat oluşmadı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!