Viyana'ya mankenli protesto

Güncelleme Tarihi:

Viyanaya mankenli protesto
Oluşturulma Tarihi: Aralık 11, 2007 17:45

GENEL Merkezi Eskişehir’de bulunan Yörüklerin kurduğu Osmangazi Kültür Dernekleri Federasyonu, Avusturya’da bir üniversitenin bahçesine konulan türbanlı çıplak kadın heykeline tepki olarak, bir cansız erkek mankenin başına peruk takıp, kadın mayosu giydirerek üzerine ‘Avusturya Erkeği’ ve ‘Avusturya Top Şekeri’ yazılı kağıt astı. Federasyon Başkanı Niyazi Çapa, mankeni tarihi konakta sergilediklerini söyledi.

Haberin Devamı

İŞTE ESKİŞEHİR'DEKİ KOMİK TEPKİ GÖSTERMENİN FOTOĞRAFLARI...

Osmangazi Kültür Dernekleri Federasyonu Başkanı Niyazi Çapa, Odunpazarı Semti'ndeki Beylerbeyi Konağı’nda basın toplantısı düzenledi. Çapa, Avusturya’nın başkenti Viyana’da bulunan bir üniversitenin bahçesine üzerinde ‘Türk Lokumu’ yazılı türbanlı çıplak kadın heykeli konulmasına tepki gösterdi. Heykeli yapanı sapık olarak nitelendiren Niyazi Çapa şöyle konuştu:

“Bu heykel sapık bir heykeltraşın saçmasıdır. Sapık heykeltraşın yapıtında ‘Türk lokumu’ yazması bizleri çok derinden üzmüş ve yaralamıştır. Acaba Müslüman Türk kadınını bu şekilde tasvir etme fikri, size asırlar önce dedelerimizin gerçekleştirdiği Viyana kuşatmasının ezikliğinin bir tezahürü müdür? Heykeli yaparken size modelistlik yapan sizin çok yakınlarınızdan biri midir? Öğrenmek istiyoruz. Zira Viyana seferini dedelerimiz gerçekleştirdiler, ninelerimiz değil.”

Haberin Devamı

‘HEYKELİ KIRIP ÇÖPE ATSINLAR’

Federasyon Başkanı Niyazi Çapa, basın toplantısı sırasında kadın mayosu giydirilmiş olan cansız bir erkek mankenin başına peruk takıp üzerine de ‘Avusturya Top Şekeri’ ve ‘Avusturya Erkeği’ yazılı kağıtlar astı. Çapa, cansız mankeni Beylerbeyi Konağı’nda sergilediklerini, isteyen vatandaşların gelip bu mankeni görebileceğini belirterek şöyle devam etti:

“Osmanlının kuruluşunda, Çanakkale’de, Kurtuluş Savaşı’nda ve de Cumhuriyet’in kuruluşunda hep Türk kadını vardı. Sen kimsin ki onu tam anlamıyla anlamadan, tanımadan tanıtmaya çalışıyorsun. Açtırma bizim bayramlık ağzımızı. Açtırma bize tarihin tozlu yapraklarını, öyle şeyler görür ve duyarsın ki ne kadar çıplak olduğunu anlarsın. Müzelerde heykellerin yerine sen sergilenirsin. Sanatta iki kavram vardır. Sanat sanat içindir, sanat halk içindir. Peki, senin sanatının adını ne koyalım? Herhalde ‘Türk ve İslam düşmanlığı’. Müslüman Türk kadınına karşı yaptığınız insanlık dışı, onur kırıcı bu uygulamaya derhal son veriniz. Asil Türk kadınından özür dileyiniz. Eğer af ederlerse o da onların büyüklüğündendir. Böylesi basit işlerle uğraşmayın. Adam olun. Adam gibi hareket edin. Adam gibi davranın. Sabrımızı taşırmayın. Avusturya’daki heykelin kırılarak çöpe atılmasını istiyoruz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!