Suriyeli terörist için ’Şam’ formülü

Güncelleme Tarihi:

Suriyeli terörist için ’Şam’ formülü
Oluşturulma Tarihi: Aralık 10, 2007 00:00

Başbakan Erdoğan, TSK ile ortak yürütülen PKK’lı teröristleri dağdan indirme planını açıklasa da, Suriye uyruklu kadronun ne olacağı sorusu önemini kuruyor. TSK istihbaratına göre, PKK’nın dağ kadrosunun 4’te birini oluşturan Suriye uyruklu teröristlerin de silah bırakması için, Türkiye’nin Şam ile işbirliği yolu araması şart gözüküyor.

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan’ın, silah bıraktırmak için Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ile ortak bir çalışma içinde olduklarını söylediği PKK’nın dağ kadrosunun önemli bir bölümünü Suriye uyruklu Kürtler oluşturuyor. TSK’nın elindeki istihbarat verilerine göre, dağdaki her 4 teröristen biri Suriye vatandaşı. Dolayısıyla Türk hükümetinin, PKK’nın dağ kadrosunun çözülmesi için atacağı, ’çıkışı önlemek, olanı indirmek’ formülüyle özetlenen adımlar, bu teröristler için fazla bir anlam ifade etmeyecek. Bu yüzden, hükümetin Suriye uyruklu teröristlerin silah bırakması için Şam yönetimi ile işbirliği yolları araması gerektiği belirtiliyor.

BAŞBUĞ SÖYLEMİŞTİ Başbakan Erdoğan’ın, Lizbon yolunda dile getirdiği sözlerin, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İlker Başbuğ’un yaklaşık bir ay önce KKTC resepsiyonundaki açıklamalarıyla örtüşmesi dikkat çekti. Erdoğan, "Yeni bir çalışmayla dağa çıkışları minimize edebiliriz, yok edebiliriz" derken, Orgeneral Başbuğ da 15 Kasım’da KKTC resepsiyonunda, "Dağ kadrosu niye bitmiyor?" sorusunun haklı olarak sorulabileceğini vurgulamıştı. Başbuğ şunları söylemişti: "PKK ile mücadele devletin bütün kurumlarına aittir. Devletimiz alacağı tedbirlerle, ne zaman terör örgütüne katılımları engeller, aynı anda dağ kadrosunun çözülmesi yönünde adımlar atılır, işte o zaman dağ kadrosunu etkisiz haline getiririz. Net bir şey söylemeyiz ama, genel olarak PKK’nın dağ kadrosunun yaklaşık dörtte biri Suriye vatandaşı." TSK’nın çalışmalarında ise, PKK için kesinlikle bir genel af bulunmuyor. Askeri çevreler, "Genel af olmaz. Terörist gelir, adelete teslim olur. Mahkemede yargılanır, kararı verilir" görüşünü dile getirdiler.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!