Dönmüyor

Güncelleme Tarihi:

Dönmüyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 07, 2007 00:00

DTP Lideri Nurettin Demirtaş "Yoğun parti çalışmalarım var" diyerek aralık ayında da dönmeyeceğini açıkladı. Avukatları Demirtaş’a "sahte çürük raporu’ndan tutuklanabilirsiniz" dedi.

TÜRKİYE’ye gelmesi halinde sahte çürük raporu davası kapsamında Askeri Savcılık tarafından sorgulanması beklenen Demokratik Toplum Partisi (DTP) Genel Başkanı Nurettin Demirtaş, aralık ayı içinde ülkeye dönmeyeceğini açıkladı. Partisinin Avrupa’daki bazı temsilciliklerini ziyaret gerekçesiyle 19 Kasım’da, DTP’nin açıklamasına göre 10 günlüğüne yurtdışına çıkan Demirtaş dün yaptığı yazılı açıklamada, "Aralık için Avrupa büromuzla yoğun program oluşturduk ve çalışmamız tamamlanana dek kalacağım" dedi.

Demirtaş, Avrupa’da bulunduğu süre içinde, aralarında Ahmet Türk’ün de bulunduğu ve "DTP’nin Güvercinleri" olarak tanımlanan partinin ılımlı kanadıyla dönüşüyle ilgili tartışmalar yaşadı. Türk ve arkadaşlarını, parlamento dışından bir genel başkan seçilmesi kararına, gerektiği kadar sahip çıkmamakla suçlayan Demirtaş’ın, durumu netleşene kadar genel başkanlıktan istifa etmeyi düşünmediği öğrenildi. Avukatlarından "Tutuklanma olasılığınız yüksek" bilgisi alan Demirtaş’a parti kurmayları da, "Genel Başkanı hapiste olan partiye dönüşmemiz prestij kaybı, güven sorunu doğurur. Dava netleşene kadar dönmemek yerinde olur" mesajını ilettiler.

HAZMEDEMİYORLAR

Demirtaş, yazılı açıklamasında ise Avrupa’da bulunmasını, "Parti çalışması" olarak niteleyerek, "Genel Başkanlık bizde sadece yasal zorunluluk gereğidir. Partimizdeki işleyişi bilmeyenler ’Meclis dışından genel başkan olmaz’ diyor. Bizde eşbaşkanlık sistemi vardır ve diğer eşbaşkan Sayın Emine Ayna, milletvekilidir. ’Parlamento dışından Genel Başkan olmaz’ tartışmasını yürütenler bizdeki eşbaşkanlık sistemini bilmeyen ya da bu demokratik kültürü hazmedemeyenlerdir" dedi. Demirtaş, AKP ile ilgili olarak ise şu değerlendirmelerde bulundu:

OYLAR DÖNER

Hükümet "PKK ile görüşmem, PKK’yı kınamadığı için DTP ile görüşmem" diyor. Peki çözüm için bir projesi var mı, yok. Dönüp dolaşıp askeri stratejilerle bastırma ve ret politikalarına geliniyor. Biz, ancak demokratik proje için AKP’ye açık çek veririz. AB de ’Bu desteği ve şansı tanıyın’ diyor. Biz hazırız, fakat AKP’de bu açıklığı göremiyoruz. AKP bildiğini okumaya devam ederse, Kürtler verdikleri emanet oyları geri almasını bilecektir."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!