Ünlü heykeltraş hayatını kaybetti

Güncelleme Tarihi:

Ünlü heykeltraş hayatını kaybetti
Oluşturulma Tarihi: Aralık 06, 2007 09:19

İstanbul Kadıköy’de meydana gelen zincirleme trafik kazasında ünlü heykeltraş Prof. Dr. Tankut Öktem yaşamını yitirdi, eşi ve kızı ise yaralandı.

Haberin Devamı

Kaza, dün saat 23.00 sıralarında Boğaz Köprüsü Otasan yol ayrımında meydana geldi. Kadıköy yönüne giden ve sürücüsü henüz öğrenilemeyen 34 THV 06 plakalı otomobil, girmesi gereken sapağı kaçırınca aniden duran Seydi Aydoğmuş yönetimindeki 27 KY 011 plakalı kamyona çarpmamak için fren yaptı. Bu sırada sürücüsü öğrenilemeyen 34 TG 986 plakalı ticari taksi, 34 THV 06 plakalı otomobile çarptı. Kazaya karışan araçlara çarpmamak için direksiyon kıran Kadir Özyalçın yönetimindeki 34 UL 7497 plakalı otomobil ise önce kamyona, ardından da bariyerlere çarptı. Kazada, Özyalçın'ın kullandığı otomobilde bulunan ünlü heykeltraş Prof. Dr. Tankut Öktem yaşamını yitirdi, eşi Semra ve kızları Pınar Doğan ise yaralandı.

Yaralılar, olay yerine gelen ambulanslarla Haydarpaşa Numune Hastenesi Acil Servisi’ne kaldırıldı. Anne- kız, burada yapılan ilk tedavilerinin ardından Kozyatağı Özel Acıbadem Hastanesi'ne sevk edildi. Yaralılardan Semra Öktem’in sağlık durumunun ciddiyetini koruduğu bildirildi.

Haberin Devamı

Kaza sonrası Prof. Dr. Tankut Öktem’in cesedi Haydarpaşa Numune Hastanesi morguna kaldırıldı.

Prof. Dr. Tankut Öktem ve ailesinin, müdürlüğünü kızı Pınar Doğan'ın yaptığı Nişantaşı’ndaki İstanbul Moda Akademisi’nin açılışına katıldıktan sonra eski asistanı Kadir Özyalçın'ın kullandığı araçla Suadiye'de bulunan evlerine gitmek için yola çıktıkları öğrenildi.

PROF. DR. TANKUT ÖKTEM KİMDİR?

Prof. Dr. Tankut Öktem, 1940 yılında Konya’da doğdu. Öktem, 1965 yılında bitirdiği İstanbul Devlet Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksek Okulu (İDTGSYO) Seramik Bölümü'nde, 1966 yılında asistan olarak görev yapmaya başladı. 1970 yılında ise öğretim görevlisi olan Öktem, 1974- 1975 yılları arasında Seramik Bölüm Başkanlığı, 1980-1982 yılları arasında İDTGSYO Müdürlüğü yaptı. Prof. Öktem, 1983-1985 yılları arasında Tatbiki Güzel Sanatlar’ın Marmara Üniversitesi oluşundan sonra Heykel Bölümünü kurdu ve ilk başkanı oldu. 1986’dan bu yana profesör olarak öğretim üyeliğini sürdüren Tankut Öktem, 1993-1996 yılları arasında Marmara Üniversitesi Seramik-Cam Bölümü Başkanlığını, 1999’a kadar Fakülte Senatörlüğünü ve YÖK Sanat Milli Komitesi Marmara Üniversitesi Temsilciliği'ni yaptı. Çok sayıda eseri ve ödülü bulunan Prof. Öktem, 1999 yılında ‘Devlet Sanatçısı’ seçildi.

Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşu ve Milli Mücadele yıllarını konu edinen Prof. Öktem’in eserleri arasında, dünyanın en yüksek üçüncü anıtı olan Kuvayi Milliye ve Atatürk Anıtı, Atatürk ve Harbiyeli Anıtı, Çanakkale Şehitliği’ndeki Yaralı Asker Anıtı, Amasya Tamimi Anıtı, Zonguldak Maden İşçileri Anıtı, Kastamonu Türk Kadınları Anıtı, Balkan Savaşı Anıtı, Magosa Büyük Özgürlük Anıtı, Atatürk-İnönü-Fevzi Çakmak Anıtı, Nazım Hikmet Heykeli, Uğur Mumcu Anıtı, Deniz Kızı Heykeli, Piyade Atatürk Anıtı ve Seul’de bulunan Sevgi Anıtı bulunmaktadır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!