Lütfen Hariri’yi arar mısın

Güncelleme Tarihi:

Lütfen Hariri’yi arar mısın
Oluşturulma Tarihi: Aralık 05, 2007 00:00

Meclis’te dünkü bütçe görüşmeleri sırasında Başbakan Erdoğan’ı Suriye Devlet Başkanı Esad aradı. Esad, Erdoğan’dan Lübnan’daki Cumhurbaşkanlığı krizi için yardımcı olması amacıyla Hariri’yi aramasını istedi. Erdoğan da muhalefetin lideri Saad Hariri’yle konuştu.

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan, dün TBMM’de bütçe görüşmeleri sürerken, bir yandan da Lübnan’daki Cumhurbaşkanlığı krizi için bir kez daha devreye girdi. Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, yavaş yavaş uluslararası bir kriz haline gelmeye başlayan meseleyi çözmede yardımcı olması için dün Erdoğan’ı telefonla aradı. Erdoğan da Esad ile görüştükten sonra Lübnan’daki Suriye karşıtı muhalefetin liderliğini yürüten Saad Hariri’yi aradı.

Başbakanlık’tan verilen bilgiye göre, Erdoğan’ın dün Meclis’ten gerçekleştirdiği bu telefon görüşmelerinde, Lübnan’da siyasi istikrarı bozma riski taşıyan Cumhurbaşkanlığı seçim süreciyle ilgili tıkanıklığın aşılması konusundaki son gelişmeler ele alındı. Erdoğan, Suriye yanlısı olarak tanınan Cumhurbaşkanı Emil Lahud’un yerine kimin geçeceği konusunda yaşanan krizin aşılması konusunda bir süre önce de devreye girerek, Lübnan Başbakanı Fuat Sinyora, Hariri, Esad ve İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad ile görüşmüştü. Sinyora ve Hariri, Erdoğan’dan, Türkiye’nin, Lübnan üzerinde nüfuzu bulunan bölge ülkeleri ve Lübnan’daki siyasi taraflar üzerindeki etkisini kullanarak krizin aşılması konusundaki katkısını istemişlerdi. Erdoğan da Lübnan’ın istikrarı için elinden gelen her türlü katkıyı yapacağı sözünü vermişti. Sinyora ve Hariri ile görüştükten sonra Esad’ı arayarak, Lübnan’daki siyasi krizin çözümü konusunda nüfuzunu kullanmasını isteyen Erdoğan, Ahmedinejad’a da, Lübnan’da iç siyasi istikrarın bozulmasından duyduğu endişeyi aktarmıştı. Ahmedinejad ise bu konuda Erdoğan’ın gösterdiği çabaları destekleyeceğini söylemişti.

Lütfen Hariri’yi arar mısın
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!