İmha bitene kadar nokta operasyon

Güncelleme Tarihi:

İmha bitene kadar nokta operasyon
Oluşturulma Tarihi: Aralık 03, 2007 00:00

Sınır ötesinde PKK’ya ağır kayıp verdirilen son operasyon, ABD ile sağlanan anlaşma sonrası gidilen ’yöntem değişikliğinin’ ilk sonucu oldu. Türk askeri, sivil kaybı önlemek için şimdilik operasyonları ’sıcak temas’ üzerine yapacak. İz kaybedilse de, sınır ötesi de dahil takip sürecek, nokta imha tamamlanmadan dönülmeyecek.

GENELKURMAY’ın önceki gün açıkladığı sınır ötesi operasyonun PKK’ya yönelik sıcak takibin parçası olduğu ve operasyonda başarıya ulaşıldığı öğrenildi. Güneydoğu Anadolu’da sıcak temas sağlanan PKK’lı teröristler imha edilinceye kadar Kuzey Irak’ta da takip edilecek. Türkiye ile ABD arasında, PKK’nın yok edilmesi yönündeki anlaşmasının detaylarını da ortaya koyan operasyona göre, Türkiye şimdilik Kuzey Irak’ta kamp olduğu düşünülen yerlere doğrudan müdahalede bulunmayacak. Bu bölgede sivil yerleşim olması ihtimali göz önünde tutulacak. Bunun yerine, alınan istihbarat önlemleriyle PKK’lı teröristlerin önü Türkiye’de kesilecek ve sıcak temas sağlandığında takibe geçilecek.

SÜREKLİ TAKİP Önceki gün gerçekleşen operasyon sonucunda da, sıcak temas sağlanan PKK’lılar Kuzey Irak’a geçmek zorunda kaldı. TSK takibi sınırda bırakmadı ve Kuzey Irak’a geçerek operasyona devam etti. Piyade birliklerini bölgeye sokmayan Genelkurmay, havadan ve karadan bombalamayı tercih etti. TSK, ABD ile varılan anlaşma uyarınca, bir süre mücadeleyi bu şekilde uygulayacak. Elde edilecek başarının ışığında, uygulamada yeni yöntemler devreye girebilecek. TSK, 13 Ekim’de yaptığı basın açıklamasında, terör örgütü PKK’nın ismini vermeden Kuzey Irak’tan Türkiye’ye saldırı olduğunu belirtmiş, "Kuzey Irak bölgesinden Türkiye sınırları içine silahlı saldırılar yapılmıştır. Asla kabul edilemeyecek bu saldırılara misliyle karşılık verilmiştir ve verilecektir" açıklamasında bulunmuştu.

İSTİHBARAT ABD’DEN

Askeri uzmanlar da, 13 Ekim tarihli bu açıklama ile önceki gün yapılan Genelkurmay açıklaması arasındaki farkı, ’yöntem ve sınırlarda farklılık’ olarak yorumladılar. Buna göre, TSK, PKK’ya çok ağır kayıp verdirildiği açıklanan son operasyona kadar sıcak temas sağlayınca PKK’lı teröristlerin peşine düşüyor; iz kaybedilince operasyon sona eriyordu. Bundan sonra, dağlık arazide iz kaybedilse de bölgede arama-imha çalışmaları sürecek, teröristlerin muhtemel sığınma bölgesine ek güçler gönderilecek, kara, hava operasyonları gerçekleşecek. Bu aşamada, operasyonun sivil yerleşim birimlerine kayması ve sivil kayıplar verilmesinin önüne, ABD’den alınacak istihbarat bilgileriyle geçilecek.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!