Kuzey Irak’ta ilk operasyon

Güncelleme Tarihi:

Kuzey Irak’ta ilk operasyon
Oluşturulma Tarihi: Aralık 02, 2007 00:00

Genelkurmay Başkanlığı dün Çukurca’nın güneydoğusunda Irak sınırı içindeki 60 kişilik bir PKK grubuna ağır zayiat verdirildiğini açıkladı. ABD’nin anlık istihbaratı ile yeri saptanan gruba, yakın durumdaki ateş destek vasıtalarıyla, top ateşi ve helikopterlerle müdahale edildi.

YABANCI AJANSLAR BÖYLE GEÇTİ

HEDEFTEKİ 12 TERÖRİST

PKK'NIN GEÇİŞ NOKTALARI VE KAMPLARI

BAŞBAKAN
Tayyip Erdoğan’ın, Türk Silahlı Kuvvetleri’ne (TSK) Irak’ın kuzeyine gerektiğinde sınır ötesi operasyon yetkisinin verildiğini açıklamasının ardından, ilk operasyon dün gerçekleşti.

Operasyonla ilgili Genelkurmay Başkanlığı dün iki açıklama yaptı. İlk açıklamada, Irak hudutları içinde PKK’ya karşı "yoğun bir uygulama" yapıldığı belirtildi. İkinci açıklamada ise yapılanın "ilk operasyon" olduğu vurgulanarak bunun devam edeceği işareti verildi.
İLK OPERASYON
Türk askerinin dün Kuzey Irak'a yaptığı operasyon için New York Times gazetesi, “Cumartesi saldırısının diğerlerinden farklı olmadığına ilişkin işaretlere karşın ordu, bunu olası bir dizi sınırötesi operasyondan ilki olarak nitelendirdi” diye yazdı.
New York Times gazetesi İstanbul kaynaklı haberinde, Türk askerlerinin Irak’taki bir grup teröriste ‘ağır kayıp’ verdirdiğini yazdı. Bu arada, ABD’li gazeteye konuşan ve ismi açıklanmayan bir AKP’li milletvekilinin de, “Bu Kuzey Irak’a yönelik bir işgal veya savaş değil. Bu şimdilik sadece sınırlı bir operasyon” dediği belirtildi.
HABERİN TAMAMI İÇİN TIKLAYIN.


ABD UYDUSUYLA TESPİT Edinilen bilgiye göre, ABD’den ’anlık istihbarat’ ile bölgede PKK’nın hareket halinde olduğuna dair bilginin gelmesi üzerine, Genelkurmay sınır bölgesindeki birliklerine operasyon emri verdi. DHA’nın haberine göre PKK’lı teröristlerin Türkiye sınırına yaklaşık 20 kilometre uzaklıkta geçici bir kampta toplandıkları belirlendi. Bunun üzerine dün sabahtan itibaren Süper Kobra tipi helikopterler Çukurca’daki birliklerden havalanıp, kampı bombaladı. Reuters bu gelişmeyi dünyaya "100 bordo bereli sınırı geçti. Operasyon saldırı helikopterleri eşliğinde yapıldı" diyerek duyurdu. Sürdürülen operasyona topçu atışıyla destek verildi. Havadan ve karadan yoğun ateş altında kalınca neye uğradığını şaşıran ve kaçış noktaları kesilen teröristler ağır zayiat verdi. PKK’nın zayiatının 30 civarında olduğu belirtilirken, ölü teröristler ABD’nin casus uydu görüntülerinden tespit edildi.

İKİ AÇIKLAMA Genelkurmay’ın ilk açıklamasında, "Irak hudutları içinde" belirlenen 50-60 kişilik PKK’lı gruba müdahale edildiği ve teröristlere ağır zayiat verildiği açıkladı. İkinci açıklamada ise, operasyonların devam edeceği ve tek hedefin PKK KONGRA-GEL terör örgütü olduğu belirtildi. Genelkurmay Başkanlığı’nın açıklamasında ’düşmanca bir harekette bulunulmadığı’ takdirde Irak’ın kuzeyinde yaşayan halka ve yerel gruplara karşı olunmadığı ifade edildi. Genelkurmay bu vurgusuyla, Irak Kürdistan Bölgesel Başkanı Mesud Barzani’ye, "Eğer, PKK’ya destek verirsen, TSK’nın hedefi olursun" mesajını net şekilde vermiş oldu.

TÜRKİYE’NİNHAKKI ABD Savunma Bakanlığı sözcüsü Yarbay Almarah Belk, "Türkiye’nin, teröristlere karşı kendisini savunma hakkı vardır" dedi. Belk, A.A.’ya açıklamasında, Irak içindeki PKK teröristlerine karşı operasyon haberleri konusunda ayrıntılara ilişkin bilgisi olmadığı için bu konuda yorum yapmak istemediğini belirtti. Belk, "Şunu söyleyebilirim ki, Türkiye’nin, teröristlere karşı kendisini savunmaya hakkı vardır ve askeri eyleme başvurmaya yönelik herhangi bir karar, Türk Hükümetinin kararıdır" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!