Hiç bilmediğimiz ıssız bir yerde teslim aldık

Güncelleme Tarihi:

Hiç bilmediğimiz ıssız bir yerde teslim aldık
Oluşturulma Tarihi: Kasım 05, 2007 00:27

Dağlıca'daki saldırının ardından irtibat kesilen 8 asker, bu sabah DTP'li milletvekilleri Aysel Tuğluk, Osman Özçelik ve Fatma Kurtulan'dan oluşan heyete teslim edildi. DTP'li vekiller, askerlerin teslim alınması sürecini anlattı. Özçelik, "Tahsis edilen bir araçla dağ ve ıssız bir yere gittik. Gittiğimizde askerler hazır bekliyordu" dedi.

Haberin Devamı

İŞTE ASKERLERİN TESLİM EDİLİRKEN FOTOĞRAFLARI

Kuzey Irak'ta bulunan DTP milletvekilleri Aysel Tuğluk, Osman Özçelik ve Fatma Kurtulan, askerleri teslim alma sürecini anlattı. Askerlerin sağ salim teslim edilmesinden dolayı mutlu olduklarını belirten Fatma Kurtulan, “Nereye gittiğimizi bilmiyorduk. Bildiğimiz bir coğrafya değil. Nereye gittiğimiz bilmeden, heyetimiz denetiminde gittik. Saat 02.00'de otelden ayrıldık. Uzun bir yoldan sonra, saat 06.30'a doğru gidilmesi gereken nokta olarak bir yerde durduk” dedi. 5 kişilik heyette KDP yetkilileri ile Bölgesel Kürt Hükümeti İçişleri Bakanlığı yetkililerinin de bulunduğunu belirten Kurtulan, “Gittiğimizde askerler hazır bekliyorlardı. Bir grup da PKK'lı vardı. Hepsi de ‘Durumumuz iyi’ dedi. Süreci hızlandırdığımız ve sonuca bu şekilde başa götürdüğümüz için mutluyuz” diye konuştu.

Haberin Devamı

"TUTANAĞI İMZALADIK ALDIK"

Askerlerin teslim alınması sırasında imzalanan evrak hakkındaki bir soru üzerine ise Kurtulan, “Bize bu askerleri sağ salim teslim ettiklerine dair bir belgeydi. Askerlerin isimleri vardı. Biz de altına üç kişi imza attık. Üçer nüshadan herkes bir nüsha aldı. Sonra konvoyla yola çıktık ve Erbil Havaalanı'na geldik. Bir gün öncesinden yapılan bir planlamaydı. Askerler alındıktan sonra doğrudan havaalanına gelecektik, artık merkezi hükümet sorumluydu. Merkezi hükümet aracılığı ile de artık ABD bir biçimde onları ülkemize ulaştırmayı planlamıştı. Dolayısıyla öyle gerçekleşti. Şu an sanırım Türkiye'deler. Bu da hepimiz için çok sevinç verici bir durum” dedi.

"UÇAKTA KİM VAR KİM YOK BİLMİYORUZ"

Aysel Tuğluk ise, “Başından beri bölgesel hükümet ve KDP yetkilileriyle yaptığımız çok çeşitli temaslarla bu sonuca geldik” dedi. Askerleri Türkiye'ye getiren uçakta Amerikalı yetkili olup olmadığı sorusuna Tuğluk, “İçinde kim var, kim yok bizi çok fazla ilgilendirmiyordu doğrusu” yanıtını verdi. Heyetlerinde Amerikalı yetkili bulunmadığını belirten Tuğluk, Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanlık Divanı Başkanı Fuat Hüseyin'in açıklamasında DTP'ye değinmemesi hakkında ise “Belki kendisinin bilgisi yoktu. Ama biz Barzani ve Talabani'nin bilgisi dahilinde bu çalışmaları yürüttük” diye konuştu.

Haberin Devamı

"İNSANİ KAYGILARLA YAPTIK"

Osman Özçelik ise ilk günden başladıkları çalışmalar neticesinde askerleri teslim aldıkların belirterek şunları söyledi: “Gerçekleşmemiş hiçbir olayın sonucunu önceden kestirmek mümkün değil ama çok umutluyduk. Askerlerimizin PKK’nın elinde olduğunun anlaşılması üzerine ilk gün bu çalışmalara başladık. Kamuoyuna da ilk gün açıklama yaptık. Üzerimize düşen herşeyi yapmaya hazır olduğumuzu da ifade ettik. İnsan hakları savunucuları, sivil toplum örgütleri ve yerel hükümet yetkilileri ile görüşmeler yaptık. Talabani ile görüşmeler yaptık. Mesud Barzani ve Neçirvan Barzani ile ilişkiler geliştirildi. Onların da bu sorunun çözümüne katkıda bulunmak istemeleri üzerine beraber bir çalışma yürüttük. Sonuç alma olasılığının çok yüksek olduğunu tahmin ediyorduk ama bu tür hadiselerde hiçbir zaman sonuçtan emin olamazsınız. Olumlu sonuçlandığı için son derece memnunuz. Tamamen insani kaygılarla bu çalışmayı sürdürdük. Askerlerimizin özgürlüğüne kavuşmuş olması bizi son derece sevindirdi.”

Haberin Devamı

"DAĞ VE ISSIZ BİR YERDİ"

Üç gün uykusuz kaldığını ve dün gece saat ikide haber gelmesiyle yola çıktıklarını belirten Özçelik, “Doğrusunu isterseniz nereye gideceğimizi bilemiyorduk. Aracı kişi rehberlik ediyordu. Biraz gizli tutulduğu anlaşılıyor. Biz hiç muhatap olmadık. Sadece tahsis edilen bir araca bindik. Virajlardan, yerleşim alanlarının dışına çıktığımızdan dağlara tırmandığımız zaten belli oluyordu. Nitekim vardığımız yer dağ ve ıssız bir yerdi. Gün ışığında sarp kayalar ve dağları gördük. Sanırım daha sonra belirlenen nokta dışında bir nokta belirlemişler. Güvenlik görevlilerine yeni yerlerini bildirmişler ve biz çok uzak olmayan bir yeni noktaya gittik. Orada askerler de hazırdı. Yeni bir görüşme yapıldı. Tutanak tutmuşlardı. İmzaladık ve askerlerimizi aldık geldik” diye konuştu.

Haberin Devamı

Fiziksel olarak Amerikalı askeri yetkililerin katkısı olup olmadığı konusunda Özçelik, “Fiziksel olarak hiçbir şey görmedik ama Türkiye’ye teslimi konusunda onlar görev üstlendiler” diye konuştu.

DTP MİLLETVEKİLLERİ TÜRKİYE'DE

Hakkari'nin Irak sınırındaki Dağlıca kesiminde 21 Ekim günü askeri birliğe düzenlenen saldırıda PKK terör örgütü tarafından kaçırılarak Kuzey Irak’a götürülen 8 askerin bırakılması için bölgeye giden DTP’li üç milletvekili, akşam saatlerinde Habur Sınır Kapısı’ndan Türkiye’ye giriş yaptı.

Sekiz askerin bırakılması için Kuzey Irak’a giden ve Erbil’de öğlen saatlerinde askerlerin bırakılmasının ardından karayolu ile Türkiye’ye doğru hareket eden DTP Siirt Milletvekili Osman Özçelik, Van Milletvekili Fatma Kurtalan ve Diyarbakır Milletvekili Aysel Tuğluk, Habur Sınır Kapısı’ndan giriş yaptı. Milletvekilleri burada, Silvan Belediye Başkanı DTP’li Muhsun Konur, Belediye Başkan Yardımcısı Abdullah Tong, DTP İlçe Başkanı Hacı Üzen ve DTP’liler tarafından karşılandı. Milletvekilleri adına açıklama yapan Van Milletvekili Fatma Kurtalan, yaşanan olayları bir süreç olarak değerlendirdi. Kurtalan, “Kaybolan askerlerin PKK’nın elinde olduğunu öğrendikten sonra birtakım girişimlerde bulunduk. Bir seri temastan sonra bugün Irak bölgesel yönetiminden yetkililerin de bulunduğu beş kişilik bir heyet oluşturarak gece 02.00 sularında askerlerin bulunduğu bölgeye gittik. Heyette Irak yerel hükümetinin içişleri bakanı da bulunuyordu” dedi.

Haberin Devamı

Kurtalan, kaçırılan askerleri kurtarmak için yaptıkları girişimlerin başarılı olmasından dolayı mutluluk duyduklarını belirterek, “Ülkemizin ihtiyacı olan barışa katkı koymak için yaptık” dedi. Kurtalan gazetecilerin yarın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve ABD Başkanı Bush arasında yapılacak görüşme ile ilgili soruları üzerine, “Ülkemizin barışa, hak ve özgürlüklere ihtiaycı var. Artık herkesin derdi haline gelen Kürt sorununun yarınki temaslarda yeni bir aşamaya girmesini diliyoruz” diye konuştu.

Milletvekilleri gazetecilerin diğer sorularını yanıtlamadan otomobille Habur’dan Şırnak’ın Silopi İlçesi’ne doğru hareket etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!