Orhan Pamuk neden onur konuğu olmadı

Güncelleme Tarihi:

Orhan Pamuk neden onur konuğu olmadı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 27, 2007 00:00

İstanbul Kitap Fuarı bugün kapılarını 26. kez açıyor. Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk’un fuarın onur konuğu olacağı yönünde edebiyat çevrelerinde oluşan kanaatin aksine bu paye, yazar Metin And’a verildi.

TÜYAP Genel Koordinatörü Deniz Kavukçuoğlu, bu seçime gerekçe olarak fuara geleneğinde genç yazara değil, belli olmuş edebiyatçılara verilmesini gösterdi. Kavukçuoğlu. Referans Gazetesi muhabiri Vercihan Zıflıoğlu’na Metin And’ın seçilmesini şöyle açıkladı:

"Seçtiğimiz yazar belli bir olgunluğa erişmiş ve yaşam deneyimine sahip olmalı. Bugüne değin 70 yaşını aşan edebiyatçıları onur konuğu yaptık. Orhan Pamuk genç bir yazar. Tüyap’ın genç yaşta onur yazar geleneği yok. Onur yazarlık hayatın bütünlüğüne Nobel ise kişinin edebiyatına verilir."

Nobel Edebiyat Ödülü’nün Türk edebiyatı için büyük bir kazanım olduğunu belirten Kavukçuoğlu, Orhan Pamuk’un başarısının büyün önem taşıdığına dikkat çekti.

BU YIL Kİ TEMA: AKDENİZ 4 Kasım’a kadar sürecek fuarın bu yıl ki temasının "Akdeniz’de Edebiyat, Edebiyat’ta Akdeniz" olduğunu belirten Deniz Kavukçuoğlu, 31 ülkeden 35 yazar ve 500 kadar kitabevini İstanbul Kitap Fuarı’na katılacağını bildirdi. Fuarın ilklerinden biri de eşzamanlı İstanbul Sanat Fuarı düzenlenmesi oldu. Sanat Fuarın’na toplam 100 galeri ve sanat kurumu katılıyor. Fuarın bir diğer ilki de jazz dinletisi oluşturdu. Sanat fuarı kapsamında birçok sergi de yer alacak.

Fuarın onur yazarı Metin And bugüne kadar bazıları yabancı dilde olmak üzere 50 kitap kaleme aldı. Ankara Üniversitesi Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesi Tiyatro Bölümü’nde 35 yıldan fazla öğretim üyeliği yapan And, fuara onur konuğu seçilmesini ’sürpriz’ olarak değerlendirerek, "80 yaşımı sürdüdüğüm şu günlerde görebildiğim en büyük ödül" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!