Kanamayı durduran Türk buluşu heyecanı

Güncelleme Tarihi:

Kanamayı durduran Türk buluşu heyecanı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 25, 2007 02:10

Türk bilim adamları, her türlü dış kanamaları saniyeler içinde durduran "ankaferd BLOODSTOPPER" adı verilen tamamen bitkisel bir ara ürün geliştirdi.

HACETTEPE Üniversitesi Hemotoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Haznedaroğlu, dün basın toplantısıyla bitkisel bileşimi tanıttı. Bileşimin Hüseyin Cahit Fırat adlı bir vatandaş ailesinden kalan formülden geliştirildiği belirtildi. Haznedaroğlu, "Henüz ilaç olarak tanımlanamaz. Çünkü bir maddeye ilaç denilebilmesi için klinik çalışmalarının tamamlanmış olması gerekir" dedi. Bitkisel bileşimin Sağlık Bakanlığı’ndan ruhsat aldığını ve eczanelerde satılacağını açıklayan Prof. Haznedaroğlu, ürünün bileşiminde 5 bitkinin bulunduğunu bildirdi. Bilim adamları tarafından standart, steril ve hazır hale getirilen ürünün, kullanılabilmesi için kanamanın dışarıda olması gerektiğine dikkati çekildi. Haznedaoğlu, damar içine, ya da ağızdan verilmesi konusunda kapsamlı çalışmaların yapılması gerekitiğini söyledi. Ampul ve sprey şeklinde olan ürünün içindeki sıvı, kanama olan bölgeye sürülerek uygulanacak. Ürünün, ambülanslara ilk yardım malzemesi olarak sunulması yönünde karar alındı. Ayrıca çatışmalarda yaralanan askerlerin yaşamsal dış kanamalarında da, kullanılabilecek.

5 bitki özünden oluşuyor

Hüseyin Cahit Fırat isimli bir vatandaşın ailesinden kalan formül, Türk bilim adamları tarafından geliştirildi; ortaya kanamayı durduran mucize bileşim çıktı. Bileşimde adı açıklanmayan 5 bitkinin özü var.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!