Yaptırım MGK’da

Güncelleme Tarihi:

Yaptırım MGK’da
Oluşturulma Tarihi: Ekim 23, 2007 00:00

Türkiye, terör örgütü PKK’ya açık destek veren Irak Kürdistan Bölgesel Başkanı Mesud Barzani’ye karşı uygulayacağı ekonomik yaptırımı yarınki MGK’da görüşecek.

Yaptırımların ilk sinyali ise dün verildi ve Dışişleri Bakanlığı’nda son derece gizli tutulan bir değerlendirme toplantısı yapıldı. Dış Ticaret Müsteşarlığı ile birlikte yapılan bu toplantıda, Irak’ın kuzeyine elektrik satışının durdurulması, Habur Sınır Kapısı’nın kapatılması veya geçişlerin ağırlaştırılması, bölgeye özellikle gıda ürünlerinin satışına kısıtlama getirilmesi, ABD’nin ihtiyaç duyduğu lojistik desteğin yavaşlatılması dahil bir çok ekonomik yaptırım masaya yatırıldı.

BARZANİ’NİN İŞLERİ

Irak Özel Temsilciliği’nin de katıldığı toplantıda ayrıca Kuzey Irak’tan Türkiye’ye giriş yapan TIR’ların durumu ile Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani ve Irak Kürdistan Bölgesel Başkanı Barzani’nin dolaylı yoldan kurdukları firmalar aracılığıyla Mersin Serbest Ticaret Bölgesi üzerinden yaptıkları işlerin yavaşlatılması veya durdurulmasının da ele alındığı öğrenildi.

BAKANLAR TEPKİLİ

PKK’nın yuvalandığı Kuzey Irak, dünkü Bakanlar Kurulu’nun da ağırlıklı gündemini oluşturdu. Celal Talabani ve Mesud Barzani’nin son açıklamaları bakanların da tepkisini çekti. Bakanların bu konudaki tepkilerini dile getirdikleri toplantıda, Kuzey Irak ile ekonomik ve ticari ilişkiler de gündeme taşındı. Bazı bakanların bunun da Kuzey Irak yönetimi üzerinde ciddi bir caydırıcı güç oluşturacağını dile getirmeleri üzerine Başbakan Erdoğan, yarın yapılacak MGK’nin gündemine, Kuzey Irak ile ekonomik ve ticari ilişkilerin gündem maddesi olarak alındığını söyledi. Erdoğan’ın sözleri, Kuzey Irak’a yönelik ciddi bir ekonomik ambargo uygulanacağı yorumlarını daha da güçlendirdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!