Referandumdan ’Gül kaosu’ çıktı

Güncelleme Tarihi:

Referandumdan ’Gül kaosu’ çıktı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 23, 2007 00:00

Anayasa değişikliğinin referandumda yüzde 69 oyla kabul edilmesinin ardından yeni bir tartışma başladı. Bu pakette yer alan ve cumhurbaşka-nının görev süresini 5 yıla indiren maddenin 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ü kapsayıp kapsamayacağı farklı yorumlara neden oldu.

TBMM Başkanı Köksal Toptan, bir gazeteye yaptığı değerlendirmede, "kişisel görüş" olarak mevcut cumhurbaşkanının 7 yıllık görev süresinin 5 yıla indiği, seçimlerin de 5 yıl yerine 4 yılda bir yapılacağını açıkladı. TBMM Grup Başkanvekili Sadullah Ergin ise hazırladıkları sivil anayasının geçici maddelerinde bu konuyu düzenlediklerini bildirdi.

GÜL OPERASYONU Ergin, geçici madde ile mevcut cumhurbaşkanının görev süresini 5 yıl, mevcut parlamentonunun görev süresini ise 4 yıl olarak belirlediklerini açıkladı. Ergin, "Türkiye’de gelişmiş bir intikal hukukunun alt yapısı yok. Bu sorunu çözmek için hazırladığımız Anayasa’da düzenleme yaptık" dedi.

ERDOĞAN’IN YOLU Bu hazırlık, hayata geçirilirse Abdullah Gül’ün görev süresi 5 yıl sonra bitecek. Başbakan Tayyip Erdoğan’a 5 yılın sonunda Çankaya Köşkü’ne çıkmanın yolu açılacak. Yeni anayasa kadük olursa, bazı AKP’li hukukcular Gül’ün 7 yıllık görev süresini dolduracağını savunuyorlar.

AKP’DE 2 GÖRÜŞ AKP Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ ise çalışma arkadaşlarından farklı bir yorum getirerek, parlamentoların mevcut cumhurbaşkanlarının görev süresini değiştiremeyeceğini iddia etti. Bozdağ, "Anayasanın 101. maddesinin birinci fıkrasında cumhurbaşkanı 7 yıllık bir süre için seçilir ifadesi var. Dolayısıyla seçildiği an 7 yıllık süreyi kazanmış oluyor. Fransa Cumhurbaşkanının görev süresini 7 yıldan 5 yıla indiren anayasa değişikliği yapıldığında dönemin Cumhurbaşkanı Jacques Chirac görev süresini 7 yıl olarak tamamlamıştır. Bu düzenlemenin Anayasa değişikliği yürürlüğe girdikten sonra seçilecek cumhurbaşkanları için uygulama kabiliyeti var" dedi.

19 YTL icra yoluyla alınacak

REFERANDUMDA oy kullanmayan yaklaşık 14 milyon seçmenin 19 YTL’lik para cezaları 3 ay içinde uygulamaya konacak. Yasaya göre İlçe Seçim Kurulu başkanları referandumda sandığa gitmeyen vatandaşları tespit edip cezayı tebliğ edecek.

Bu vatandaşlar tebliğ tarihinden itibaren 3 ay içinde hastalık gibi önemli bir mazeretleri varsa bildirecekler. Hákim haklı görürse, referandum cezasını ödemeyecekler. Bu cezalar ödenmezse, Gelirler Genel Müdürlüğü’ne gönderilecek. Bu durumda, Amme Alacaklarının Tahsili Hakkındaki Kanun çerçevesinde para cezası icra yoluyla tahsil edilecek.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!