PKK ya çıkacak ya çıkacak

Güncelleme Tarihi:

PKK ya çıkacak ya çıkacak
Oluşturulma Tarihi: Ekim 19, 2007 00:00

Irak Dışişleri Bakanı Zebari, Reuters’e yaptığı açıklamada, PKK’dan Irak topraklarını terk etmelerini resmen istediklerini belirtti. PKK’nın Irak topraklarını ’mümkün olan en kısa zamanda’ terk edeceğini kaydeden Zebari, "Talebimiz Irak topraklarından çıkmaları; zaten çektiğimiz dertlere bir yenisini eklememeleridir" dedi.

IRAK Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, Bağdat Hkümeti’nin, TBMM’nin çıkardığı Irak tezkeresi nedeniyle ’rahat olmadığını’, ancak PKK’nın ülkelerini ’mümkün olan en kısa zamanda’ terkedeceğini söyledi. Reuters’e bir demeç veren Zebari, PKK’ya yönelik büyük bir sınır ötesi operasyon beklemediklerini, ancak sınırlı hava saldırılarının mümkün göründüğünü de belirtti. Tezkerenin Irak-Türkiye ilişkilerine hizmet etmediğini savunan Zebari şöyle konuştu: "PKK, varlığını, Irak hükümeti veya Kürt yönetiminin onayıyla sürdürmemektedir. Irak hükümeti onlardan ve diğer askeri gruplardan Irak’ı terketmesini istedi. Mutlaka ve hiç şüphe yok ki resmi talebimiz Irak topraklarından çıkmaları ve Irak’ı, Irak halkına bırakmaları; zaten çektiğimiz dertlere bir yenisini eklememeleridir."

Zebari, AP’ye de konuştu; KK’yı Irak’tan atmak istediklerini, ama buna güçlerinin yetmediğini söyledi. Irak hükümetinin sorumluluklarından kaçmadığını belirten Zebari, "Fakat PKK’yı mevzilerinden çıkarıp atmak güç ve zaman istiyor. Şu anda Bağdat’ta ve ülkenin dört bir yanında teröristlerle boğuşuyoruz. Bunlar enerjimizi emiyor" dedi.

IRAK İÇİN FELAKET OLUR

Irak Başbakan Yardımcısı Berhem Salih ise, Kuzey Irak’a olası bir sınır ötesi operasyonun bölgede istikrarı bozacağını söyleyerek, "Türkiye’nin sorunu barışçı yollarla çözmesinden yana olduklarını" bildirdi. Salih, "Komşumuz Türkiye’ye, bu durumu eşiği aşacak bir noktaya getirmeme konusunda çok dikkatli olması çağrısı yapıyoruz. Bu, Irak için felaket olur. Bu, bütün bölge için felaket olur ve hiç kimse sonuçlarından kaçamaz" dedi.

ANKARA İLE GÖRÜŞMEYE HAZIRIZ

Kuzey Irak’taki bölgesel yönetim de, "Türk dostlarımızla PKK sorununu görüşmeye hazırlanıyoruz" açıklaması yaptı ve Türkiye’nin bölge ekonomisi için önemi vurgulandı. Açıklamada, "Türkiye ile karşı karşıya gelmek istemiyoruz. Topraklarımızın komşumuza yönelik saldırılarda üst olmasına izin vermeyeceğiz" dendi.

Mesut Barzani başkanlığındaki toplantıda da gelecek hafta Türkiye’ye heyet gönderilmesi kararlaştırıldı.

ABD’nin eski Ankara Büyükelçisi Morton Abramowitz ise, TBMM’deki oylama ile ilgili, "Bu Amerikalılar ve Iraklı Kürtler için büyük bir uyarı sinyali" ifadesini kullandı.

"Terk et" çağrısı üçlü zirveden çıktı

TBMM’nin tezkereyi kabulü üzerine Bağdat’ta, Türkiye Büyükelçisi Derya Kanbay, ABD Büyükelçisi Ryan Crocker ve Irak Ulusal Güvenlik Bakanı Şirvan El Vaili arasında bir toplantı yapıldı. Uzun müzakereler sonucu, Irak yönetiminden önemli bir ismin PKK’ya çağrı yapmasında görüş birliğine varıldı. 24 saat geçmeden, Zebari, PKK’ya, "Irak’ı terk et" çağrısında bulundu. Bu durumda, PKK’nın önünde teslim olmak ya da Türkiye’ye sızmaya çalışmaktan başka çare kalmayacağı belirtildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!