75 yıl sonra Ata'yla fotoğraf sevinci

Güncelleme Tarihi:

75 yıl sonra Atayla fotoğraf sevinci
Oluşturulma Tarihi: Ocak 12, 1999 00:00

Haberin Devamı

Cumhuriyet'in ilk şoförlerinden ve Mustafa Kemal Atatürk'ün de şoförlüğünü yapan 90 yaşındaki Gazi Rıza Mısırlıoğlu, 75 yıl sonra Cumhuriyet'in 75'nci Yılı nedeniyle bir gazetenin yayımladığı Atatürk fotoğraflarında kendisine raslayınca hayatının sürprizini yaşadı. Fotoğrafın ne zaman çekildiğini hatırlamayan Rıza Dede, ‘‘Bu hayatımın en önemli fotoğrafı. O büyük insanla yanyana gözükmek bile bir onurdur’’ dedi.

GÖZLERİ DOLDU

Rıza Dede, bir gazetenin 75'inci yıl nedeniyle yayımladığı Atatürk fotoğraflarına bakarken Mustafa Kemal'in, Maraşal Fevzi Çakmak ve General Kazım Karabekir'le birlikte 26 Ocak 1923'te Eskişehir'deki bir gezisinde çektirdiği fotoğrafta, Ulu Önder'in hemen arkasında kendisini görünce gözlerine inanamadı. Cumhuriyet'in 75'nci yılını büyük bir gururla kutlayan Gazi Dede, o günler bir kez daha aklına gelince gözleri doldu.

ATA'YA ŞOFÖRLÜK YAPTI

Kastamonu'da yaşarken askere alındığını belirten Rıza Dede, ‘‘Askere alındığımda nüfusa kayıtlı bile değildim. Yaşım geldiğinde askere çağırdılar. Vapurla İstanbul'a getirdiler. Oradan da trenle Çatalca'ya yolladılar. O zamanlar araç kullanmayı bilen yoktu. Bizim bir aracımız olduğu için ben biliyordum. Bu yüzden 1'inci Ordu Komutanı'nın şoförü oldum. Mustafa Kemal ziyarete geldiği zamanlarda onun da şoförlüğünü yaptım. Bir keresinde sırtımı sıvazlayıp teşekkür etmişti’’ dedi.

5 yıl askerlik yaptığını belirten Gazi Dede, ‘‘Çanakkale Savaşı'nda da subayları taşıyordum. Edirne'den Fevzi Çakmak'la birlikte Bulgaristan'a geçip 5-6 saat kalmıştık. Daha sonra geri döndük. Çok zor günlerdi. Savaş bittikten sonra bir gün beni çağırıp askerliğimin bittiğini söyleyerek evime geri gönderdiler. İmkánlar çok kısıtlıydı ama o günleri özlüyorum’’ dedi.

4 kez evlenen Rıza Dede'nin, 3 çocuğu, 6 torunu ve 10 torun çocuğu var. Üç kuşağı gören Dede, ‘‘Hálá dincim, bugüne kadar bir aspirin bile almadım. Şimdi olsa yine o mücadeleyi veririm. Bu cumhuriyeti biz çok zor şartlarda kurduk siz gençler koruyacaksınız’’ dedi.

Hayatının sürprizi

Bundan 75 yıl önce, Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde nice isimsiz kahramanlar sahip olduğumuz en değerli şeyi, ‘cumhuriyeti’ kurmak için canlarını ortaya koydular. Onların sayesinde Türkiye Cumhuriyeti bu günlerine geldi. İşte bu isimsiz kahramanlardan biri 90 yaşındaki Rıza Mısırlıoğlu, 75 yıl sonra hayatının en büyük sürprizlerinden birini torunlarını ziyaret için geldiği İstanbul'da yaşadı.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!