Mösyö hangisi doğuda Kıbrıs mı, Türkiye mi

Güncelleme Tarihi:

Mösyö hangisi doğuda Kıbrıs mı, Türkiye mi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 06, 2007 00:00

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül dün kabul ettiği Fransa Dışişleri Bakanı’nın önüne Türkiye’yi ve Kıbrıs’ı da gösteren bir Avrupa haritası açtı. Fransız Bakan, Gül’ün haritayı açması üzerine şaşırdı.

CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül, dün kabul ettiği Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner aracılığıyla, Türkiye’nin AB üyeliğine karşı çıkan Fransa Cumhurbaşkanı Nicholas Sarkozy’e son derece anlamlı bir mesaj gönderdi. Yeni dönemde de, önüne haksız bir takım engeller çıkarılsa da Türkiye’nin AB’ye tam üyelik politikasını kararlı bir şeklide sürdüreceği mesajını verdi. Gül, konuyu Sarkozy’nin sürekli gündemde tuttuğu "Türkiye coğrafi olarak Avrupa’ya ait değil" sözüne getirdi. Masaya Türkiye ve Kıbrıs’ı da içine alan Avrupa haritasını açan Gül, "Haritayı görüyorsunuz. Hangi ülke daha doğuda? Türkiye mi, Kıbrıs mı?" sorusunu yöneltti. Gül’ün harita üzerinde Kıbrıs’ın Türkiye’nin daha doğusunda olduğu göstermesi, AB’nin yeni madeni Euro’lar üzerindeki haritalardan Türkiye’nin çıkarılmasına tepki olarak da yorumlandı. Ancak Gül’ün Euro konusuna doğrudan hiç girmediği belirtildi.

GELİN KOMİSYONA GİRİN Sözde Ermeni soykırımı ve PKK’nın faaliyetleriyle de ilgili sitemlerini dile getiren Gül, soykırım meselesinde Türkiye’nin Ermenistan’a ortak bir tarih komisyonu kurma teklifinin karşılıksız kaldığını hatırlattı. Gül "Fransız bilim adamları komisyonda yer alsın. Ama yüz yıl önceki şartlarda yaşananları günümüz Türkiye’sinin önüne mesnetsiz iddialarla çıkarılması kabul edilemez. Bu ilişkilerimizi ciddi şekilde zedelemiştir" dedi.

ÖRTÜLÜ AMBARGO KALKSIN Kouchner, Ankara’daki temaslarında Paris’in AB ve sözde Ermeni soykırımı politikası nedeniyle ülkesine örtülü bir ambargo uygulanmasının kaldırılması mesajını verdi. Kouchner, Fransız firmalarının nükleer santral ihalesi ile askeri amaçlı uydu projelerine katılmalarının önündeki engellerin kaldırılması mesajlarını verdi. Ancak Türk tarafı, "Gelişmelere göre tavrını ileride belirleyebileceğini" Fransız bakana hissettirdi.

Harita açtı Sarkozy’e mesaj gönderdi

Gül-Kouchner görüşmesinin başında basının görüntü almasına izin verilirken, görüşmeye ilişkin herhangi bir açıklama yapılmadı. Dışişleri Bakanı Ali Babacan’ın da katıldığı görüşmede Kouchner, Gül’e bir harita gösterdi. Gül ile Pabriks görüşmesi ise yaklaşık 40 dakika sürdü. Basına kapalı gerçekleşen görüşmenin başlangıcında görüntü alınmasına izin verildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!