Üniversiteler sessiz kalamaz

Güncelleme Tarihi:

Üniversiteler sessiz kalamaz
Oluşturulma Tarihi: Eylül 26, 2007 00:00

Hacettepe Üniversitesi’nin açılış töreninde Rektör Özgen, "Üniversitelerin dini yoktur" dedi. Kürsüye gelen Cumhurbaşkanı Gül, "Üniversiteler sessiz kalamaz. Demokrasinin, aklın ve bilimin temsilcisi olmalıdırlar" diye konuştu.

Başbakan Tayyip Erdoğan, anayasa değişikliği tartışmasında rektörlere, "Herkes yerini bilsin" derken Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, üniversitelerin toplumda olup bitenler karşısında sessiz kalmalarının mümkün olmadığını savundu. Gül, dün Hacettepe Üniversitesi’nin 2007-2008 akademik yılı açılış törenine katıldı. Rektör Tunçalp Özgen, konuşmasında ağır eleştirilerde bulundu. Üniversitenin her faktörün sorgulandığı hiçbir düşüncenin, önyargının kabul edilmediği bir yer olduğunu belirten Özgen, "Bu yüzden üniversitenin dini yoktur ve olamaz. Üniversitede o veya bu dini, dinsel bilgileri ön koşullu olarak kabul ederek bilim yapamazsınız" diye konuştu.

Gül, Özgen’in eleştirilerinin ardından kürsüye çıktı. Gül, yazılı metinde yer alan, "Üniversiteler tabii ki konuşmalı, kendilerine kulak verilecek sözler söylemeliler. Bu değerlendirmeler, itidalin ve aklın sözleri olmalı, toplumu ortak paydada buluşturmalıdır" bölümünü okumadı. Gül, şöyle dedi: "Üniversitelerin toplumda olup bitenler karşısında sessiz kalmaları elbette mümkün değildir. Üniversitenin rolü kesinlikle toplumu aydınlatmak, toplumun sesinin duyurulmasına aracılık etmektir. Üniversiteler bunu yaparken, tek yönlü bir görüşün değil, çoğulculuğun, demokrasinin, aklın ve bilimin temsilcisi olmalıdırlar."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!