Metrobüs kargaşası

Güncelleme Tarihi:

Metrobüs kargaşası
Oluşturulma Tarihi: Eylül 18, 2007 00:00

İstanbul’un Avrupa yakasında ulaşımı rahatlatması düşünülen metrobüs projesi, altyapı çalışmaları ve hatlar tamamlanmadan uygulamaya sokulunca, kargaşaya neden oldu.

METROBÜSLERİN FOTOĞRAFLARI İÇİN TIKLAYIN

Özel yapılan metrobüs hattının başlangıç ve bitişindeki dönüş rampaları yapılmadığından metrobüsler, dönüş için O-1 Karayolu trafiğine girmek zorunda kaldılar. Ağır giden metrobüsler trafiği aksattı. Metrobüsleri merak eden sürücülerin yavaşlaması yüzünden trafik sıkışıklığı yaşandı.

İSTANBUL Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Cevizlibağ-Küçükçekmece arasındaki metrobüs hattı tamamlanmadığı halde, okulların açıldığı ilk gün trafik yoğunluğunu azaltma kaygısıyla seferleri başlattı. Hollanda’nın Eindhoven kentinde üretilen, 26 metre uzunluğunda, 230 yolcu kapasiteli Phileas model 50 metrobüs henüz bitirilmediği için ilk seferler, aynı ülkeden kiralanan 24 metre uzunluğundaki 2 metrobüs ve geçici 33 İETT otobüsüyle gerçekleştirildi. Hattın başlangıç ve bitişindeki dönüş rampaları yapılmadığı için metrobüsler, dönüş için O-1 Karayolu trafiğine girmek zorunda kaldılar. Ağır giden metrobüsler trafiği aksattı. Kaosu, Afet Koordinasyon Merkezi’nde izleyen Kadir Topbaş, 2 metrobüs ve 8 Mercedes "CapaCity" model ekstra uzun körüklü toplu taşıma aracını, trafiğin yoğun olduğu sabah ve akşam saatlerinde seferden çekti. Buna rağmen her üç dakikada bir, henüz altyapısı tamamlanmamış duraklara otobüsler yanaşarak yolcu taşıdılar.

AVCILAR KAMPUSU

Saat 05.30’da kontak açan metrobüsler, 18 kilometrelik hattı 15 dakikada tamamladı. 29 Ekim’e kadar 3 durak daha eklenecek ve hat, Avcılar’daki İstanbul Üniversitesi Kampusu’na uzatılacak.

İstanbul Büyükşehir belediye Başkanı Kadir Topbaş, metrobüs hattının haziran ayına kadar 50 metrobüs aracının gelmesiyle hattın tam kapasiteyle hizmet vereceğini kaydetti. Topbaş, dönüş rampaları yapılıncaya kadar Hollanda’dan kiralanan iki metrobüsün en yoğun saatler olan 06.00-10.00 ile 16.00-20.00 saatleri arasında çalışmayacağını, onların yerine otobüslerin çalışacağını söyledi.

Kiralanan 2 metrobüsün içindeki durak isimlerinin değiştirilmemesi, yolcular arasında "Ben Eindhoven Airport’unda ineceğim", "Ben Philips Stadium’a gidiyorum" esprilerine neden oldu. Metrobüsün Hollandalı sürücüsü Teou Knoops ise İstanbul trafiğinin çok korkutucu olduğunu belirterek "Bu trafikte metrobüs şoförü olmak en güzeli" diyerek espri yaptı.

Topkapı-Küçükçekmece arasındaki çoğu metrobüs durağı ve bu duraklarla bağlantı sağlayacak bazı üstgeçitler bitirilmediği için zabıtalar bir kazaya neden olunmaması için gün boyunca görev başındaydı. Metrobüs şoförleri ise tuvalet ihtiyacını giderecek altyapının olmaması nedeniyle sıkıntı çektiler.

METROBÜS SEYİRCİLERİ

Bu arada metrobüsleri daha yakından izlemek isteyen sürücüler yüzünden trafik sıkışıklığı yaşandı. Dönüş rampaları henüz tamamlanmadığı için kalkış noktası ve son durakta araç trafiğinin içine giren iki metrobüs ile 8 Mercedes CapaCity, rampaları yapılana kadar trafiğin yoğun olduğu saatlerde çalışmayacak. Bu süre içinde araç trafiğine girmeden hat içinde dönüş yapabilen çift katlı 25 metrobüs seferleri gerçekleştirecek. Saat 23.00’a kadar devam edecek seferler bir hafta süreyle ücretsiz.

İstanbul’un trafiği mi? Korkunç

Metrobüsler, ilk etapta Topkapı-Avcılar arasında çalışacaklar. Ama kiralanan 2 metrobüs ve Mercedes marka 8 otobüs ile 40 çift katlı otobüs, şimdilik yapımı tamamlanan Cennet Mahallesi ve Topkapı Cevizlibağ arasında sefer yapacak. iki metrobüsten birinin şoförü olan Hollandalı Teo Knoops, İstanbul’un trafiğinin "korkunç" olduğunu söyledi ve "Burada metrobüs şoförü olmak en iyisi" dedi.

Minibüslerin durumu ne olacak

Bazı eksikliklerle devreye sokulan metrobüs hattına İstanbulluların fazla ilgi göstermemesinin nedeni sorulan Kadir Topbaş, şunları söyledi: "Metrobüsler ilk defa devreye girdi. Vatandaş henüz orta şeritten otobüse binmeye alışık değil, yeni bir sistem. Bundan dolayı yan yoldaki otobüs ve minibüsleri alışkanlık netleşinceye kadar devam ettireceğiz. Teşvik için de yılbaşına kadar yüzde 50 indirim yaptık. İmalat eksiklikleri birkaç hafta içinde bitirilecek. Ben herkese ’Metrobüsü kullanın’ diyorum."

Topbaş: Trafikte ciddi sorun yaşanmadı

İSTANBUL Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, alınan önlemler sayesinde, okulların açıldığı ilk gün sabah saatlerinde İstanbul trafiğinde çok ciddi bir sıkıntı yaşanmadığını belirterek, "İstanbullulara gösterdikleri özveriden dolayı teşekkür ediyorum. Bunun böyle devam etmesi lazım" dedi. Topbaş, dört günlük umre ziyaretinin ardından dün saat 06.30’da Suudi Arabistan’dan dönerek trafik çalışmalarını denetlemek üzere Afet Koordinasyon Merkezi’ne (AKOM) gitti. 07.00’den itibaren, okulların açıldığı ilk gün trafiğini 175 kameradan takip etti. Genel Sekreter Mesut Pektaş ve trafik yetkilileri de iki helikopterle havadan denetleme yapıp yoğun noktaları bildirdiler. AKOM’a gelen İstanbul Valisi Muammer Güler de, yaklaşık 3 bin 100 polisin görev yaptığını belirterek, şunları söyledi: "422 ekibe ilaveten 150’ye yakın motosikletli ekip ve çekicilerle beraber görev yaptı. Bu hizmetimizi bu hafta boyunca sürdüreceğiz. İstanbullular’ın trafiğe çıkışta daha dikkatli davrandığı gözlendi. İstanbullular’ın daha dikkatli olmalarını ve trafikte öğrencilerin yaratacağı yoğunluklarda daha anlayışlı davranmalarını bekliyoruz."

Edirnekapı-Sultançiftliği arasında hafif metro dün seferlere başladı

Edirnekapı-Sultançiftliği Hafif Metrosu da dün sabah sefere başladı. Bir hafta boyunca ücretsiz sefer yapılacak hatta, 24 Eylül’den itibaren yılbaşına kadar da yüzde 50 indirimli yolcu taşınacak. 2002 yılında temeli atılan hatta ilk sefer saat 06.30’da "Mescid-i Selam" durağında başladı. Vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği hattaki tünellerde bazı eksikler bulunduğu, yürüyen merdivenler ve sinyalizasyon çalışmalarının tamamlanmadığı, yolcuların duraklara ulaşımını sağlayan üst yapıda da eksiklikler var. Toplam 13,3 kilometre uzunluğunda olan ve 5,8 kilometresi yer altından giden hatta, saatte tek yönde 25 bin yolcu taşınması planlanıyor. Hatta 6’sı yer altında olmak üzere 18 istasyon bulunuyor. Saat 06.00 ile 24.00 arasında 10 dakikada bir sefer yapacak hatta 10 hafif metro aracı hizmet veriyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!