Köşk referandumu iptal edilemedi

Güncelleme Tarihi:

Köşk referandumu iptal edilemedi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 02, 2007 00:00

Cumhurbaşkanı seçimi sorunsuz bitince, AKP, cumhurbaşkanını halka seçtirecek referandumu iptal etmek istedi ancak sıkışık takvim izin vermedi. 21 Ekim’de mini Anayasa paketi, 2008 sonbaharında ise ’Sivil Anayasa’ için referandum yapılacak.

MECLİS’te cumhurbaşkanı seçilmesinin 367 barajına takılabileceği hesabıyla "mini Anayasa paketi" hazırlayan AKP hükümeti, 11. cumhurbaşkanı Meclis’te sorunsuz seçilince, cumhurbaşkanını halka seçtirmeyi amaçlayan paketi ne yapacağını şaşırdı. Referandumun iptali ise sıkışık takvim yüzünden mümkün olmadı.

YAVRU PAKET, ANA PAKET AKP yönetiminde, paketin 19. maddesinde yer alan "11.cumhurbaşkanını halk seçer" ifadesinin tartışma yaratacağı düşünülerek, "Mini pakete ilişkin referandumu iptal edelim. Bir yıl içerisinde aynı konuda iki kez referandumu gitmiş olmayız" görüşü tartışıldı. Ancak, TBMM’nin sıkışık takvimi buna izin vermedi. Hükümetin kurulması geciktiği için komisyonlar oluşturulamadı ve referandumu iptal edecek "Anayasa değişikliği teklifi" hazırlanarak, TBMM’ye sunulamadı. Referandum takvimi nedeniyle de zaman sıkışıklığı yaşandı. Meclis’in yeniden 1 Ekim’de açılacağı hesaba katıldığında, 21 Ekim’de yapılacak referandum için süre iyice kısalmış olacak. 11 Ekim’de gümrüklerde referandum için oy kullanılmaya başlanacağı için AKP’nin iptal düzenlemesini yetiştirme imkanı kalmadı.

BAŞKA ÇARE YOK AKP Grup Başkanvekili Sadullah Ergin "Referandumu iptalin fiziksel koşulları yok, yapılacak. 11’inci cumhurbaşkanına ilişkin ifadenin yeraldığı geçici 19’uncu maddenin seçim, TBMM’de yapıldığı için teklifin içinden otomatik olarak düşeceği görüşündeyiz. Bir sakınca doğurmaz ve bir sonraki cumhurbaşkanı seçimi halk tarafından yapılır" dedi. Ergin, "cumhurbaşkanını halkın seçmesi, cumhurbaşkanının beş yıllığına iki kez seçilebilmesi ve seçimlerin dört yılda bir yapılması" gibi düzenlemelerin partinin hazırladığı "Sivil Anayasa peketinde" olduğunu da anımsattı. Ergin, "Peki bu durumda Türkiye aynı unsurları içeren iki anayasa paketi için iki kez mi referandumu gitmiş olacak?" sorusuna, "Evet, ama teknik açıdan başka çaremiz yok" dedi.

İKİ REFERANDUM AKP’nin açıkladığı takvime göre, sivil anayasa taslağı, 2008’in Eylül veya Ekim ayında referanduma sunulacak. Cumhurbaşkanını halkın seçmesine ilişkin mini paket ise 21 Ekim’de halka sunulacak. Bu durumda Türkiye, bir yıl içerisinde iki kez referanduma gitmiş olacak. Bir referandumun Türkiye’ye maliyetinin 103 milyon YTL olduğu açıklandı. Bu durumda, Türkiye iki referandum için en az 210 milyon YTL’yi gözden çıkacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!