Samsun savaş alanı gibi

Güncelleme Tarihi:

Samsun savaş alanı gibi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 24, 2007 10:06

SAMSUN’da bu sabaha karşı başlayan ve 2 saat süren sağanak yağmur kenti savaş alanına döndürdü. Sel suları yollardaki asfaltı yerinden söktü, park halindeki araçları önüne katıp sürükleyerek birbirine çarptı. Çok sayıda ev ve işyerini de su bastı. Yolda kalan araçların içindekiler saatlerce kurtarılmayı beklerken, kurtarma ekipleri de yer yer 1 metre yüksekliğe ulaşan sel sularında mahsur kaldı. Elektrikler ve doğalgaz hatları koptu. Tehlikeli olabileceği gözönüne alınarak kentin tüm elektriği ve doğalgazı kesildi. Büyükşehir Belediyesi ve Emniyet Müdürlüğü’nün telefonları, mahsur kalan insanların yardım çığlıkları nedeniyle kilitlenirken, Samsun Meteoroloji Müdürlüğü, 2 saat içinde kente metrekareye 90 kilogram yağış düştüğünü açıkladı.

Haberin Devamı

FELAKETİN FOTOĞRAFLARI İÇİN TIKLAYIN

VAN DA SELE TESLİM OLDU

Samsun’da bugün saat 03.30’da gök gürültüsüyle başlayan sağanak yağış saat 05.30’a kadar devam etti. Durmaksızın yağan yağmur nedeniyle kentte alarm verildi. Samsun’daki Barış Bulvarı’ndan akan nehir görünümündeki sel suları onlarca aracı sürükleyip birbirine çarptı. Kaldırımlar yerinden söküldü. Tonlarca ağırlıktaki asfalt, kalıp halinde sularla birlikte metrelerce sürüklendi. Camları kırılan ev ve işyerlerini su basarken, İnsanlar evlerinde mahsur kaldı. Binaların alt katlarında oturan ve evlerinden çıkamayanlar, yardım çığlıklarıyla Büyükşehir Belediyesi ile Emniyet Müdürlüğü’nün telefonlarını kilitledi.

SAVAŞTAN ÇIKMIŞ GİBİ

Ağabali Caddesi de sel suları nedeniyle harabe görünümüne büründü. Sel sularıyla sürüklenen araçlar birbirine çarptı. Asfaltların çöktüğü, işyerlerin sular altında kaldığı bölge savaş alanını çağrıştırdı. Elektrik ve doğalgaz hatlarının koptuğu Samsun’da, bu durumun tehlikeli olabileceği gözönüne alınarak kentin tüm elektrik ve doğalgazı kesildi.

Haberin Devamı

Samsun- Bafra karayolu da sel suları nedeniyle kapandı. Yaklaşık 1 metreye ulaşan sel suları nedeniyle araçlar yollarda, insanlar da araçlarının içinde mahsur kaldı. Polis ve Sivil Savunma Ekipleri de kurtarma çalışmalarında zorlandı.

2 SAATTE METREKAREYE 90 KİLOGRAM

Gök gürültüleri nedeniyle araçların ve bankaların alarmlarının devreye girmesi büyük gürültüye yol açtı. Polis, sel sularının yer yer 40 santimetre ile 1 metre arasında değişen yükseldiği bölgelere gitmekte büyük güçlük çekti. Bazı kurtarma ekipleri de bulundukları yerde mahsur kaldı. Yeşilkent Beldesi’nde bulunan Samsun Terminali’nden itibaren şehir içine araçlar sokulmadı, alternatif yollara yönlendirildi. Bazı şehirlerarası yolcu taşıyan otobüsler de kent merkezine yolcu getirken mahsur kaldı.

Samsun Meteoroloji Bölge Müdürlüğü, saat 03.30’dan 05.30’a kadar metrekareye 90 kilogram yağmur suyu düştüğünü açıkladı. Bunun Samsun’da ölçülen en büyük değer olduğu kaydedildi.

YÜZLERCE SU BASKINI İHBARI

Haberin Devamı

Samsun’un 100. yıl, Atatürk, Barış bulvarı ile cadde ve sokaklarında etkili olan yağışların bıraktığı hafriyat Büyükşehir Belediyesi’nin iş makinalarıyla temizlenmeye çalışılıyor. Samsun Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü, ev ve işyerlerinden yüzlerce sel baskını ihbarı alındığını belirtti.

DHA MUHABİRİ SU DOLU ÇUKURA DÜŞTÜ

Samsun’u savaş alanına dönüştüren sel sularının etkilerini görüntülemeye çalışan DHA Muhabiri Şenol Çakır, 3 metre derinlikteki su dolu çukura düştü. Kendini son anda kurtaran DHA muhabiri, olayı hafif yaralı atlattı. Çakır’ın fotoğraf makinası ve cep telefonu kullanılamaz hale geldi.

Bu arada Doğum ve Çocuk Hastalıkları ile Diş Hastanesi’nin yanısıra, bazı sağlık ocaklarının alt katlarını da su bastı.

Haberin Devamı

YILDIRIMDAN 1 KİŞİ ÖLDÜ

Samsun’da araçları sürükleyen, asfaltları, kaldırımları yerinden söken selin faturası ağır oldu. 2 saat süren ve gök gürültülü sağanak yağışlar yüzünden Samsun’un Atakum Beldesi Yeşildere mahallesinde 26 yaşındaki Sevgi Akgül’ün yıldırım çarpması sonucu öldüğü açıklandı.

VALİ: DOĞAL AFET

Sel felaketinin, Selahiye, Derebahçe, Liman mahalleleri ile Barış ve Atatürk bulvarları başta olmak üzere bir çok cadde ve sokakta etkili olduğu belirtildi. Ağabali caddesinde 50, Gazi caddesinin de 100 metrelik bölümü tamamen çöktü. Samsun Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, onlarca aracın hasar gördüğü, yüzlerce ev ve işyerinin sular altında kaldığı bu durumu “Doğal afet” olarak nitelendirdi.

Haberin Devamı

Vali Hasan Basri Güzeloğlu, Samsun’a yıllık yağış oranının 6’da birinin dün gece yağdığını söyledi ve “Sel çok ciddi hasarlar meydana getirdi. Maddi kayıplar meydana geldi. Yoğun yağışlar sonucu bir vatandaşımızın dışında can kaybı olmaması teselli kaynağımızdır” dedi. Samsun Valiliği ile diğer kurumların müdürleriyle birlikte kriz masası oluşturduklarını da ifade eden Vali Güzeloğlu, 8 hasar tesbit ekibi oluşturduklarını da söyledi. Ev ve işyerleri zarara uğrayanların kriz masasına başvurmalarını isteyen Vali Güzeloğlu, “Bayındırlık Bakanlığı’ndan acil yardım olarak 500 bin YTL geldi. Ayrıca Başbakanlık acil destek fonundan da zarar görenlerin kaybı karşılanacak” dedi. Madi hasarın çok büyük olduğunu da anlatan Vali Güzeloğlu, “Şu an rakam vermek doğru olmaz. Ancak büyük bir maddi kayıpla karşı karşıyayız. Bunlar tesbit edilecek” diye konuştu. Güzeloğlu, Ordu ve Amasya Valilerini telefonla arayarak vidanjör ve su pompaları istediğini de söyledi.

Haberin Devamı

BAŞKAN YARDIMA KOŞTU

Samsun’un AKP’li Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, şiddetli yağışlar sonrası kentin cadde ve sokaklarında denetim yaptı. Yılmaz, sel sularında mahsur kalan bir aracı görünce, hemen yardıma koştu. Suların dizine kadar ulaşmasına aldırmayan Başkan Yılmaz, otomobili arkasından iteklemesine rağmen başarılı olamadı. Bunun üzerine telefonla çekici gönderilmesi talimatı verdi.

Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, “Samsun tarihinde daha önce böylesine bir doğal afet yaşamamıştı. Maddi kayıplar yaşayan vatandaşlarımıza her türlü yardımı yapacağız” dedi.

Bu arada Samsun’da sabahın erken saatlerinden itibaren kesilen elektrikler, bazı bölgelere verilmeye başlandı. Ancak yine de kentin büyük bir bölümüne saat 13.30 itibariyle elektrik verilemedi.

VAN'DA DA BİR KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Van'ın Başkale ilçesi Mahmutabat köyünde etkili olan yağışların oluşturduğu sel nedeniyle bir kişi yaşamını yitirdi.

Alınan bilgiye göre, Başkale ilçesinde aniden bastıran ve şiddetini arttırarak devam eden yağış sonrasında ilçeye bağlı Mahmutabat, Sallıdere, Erek, Azıklı ve Erenler köyünde sel meydana geldi.

Mahmutabat köyünde meydana gelen sel nedeniyle köyde yaşayan German Yaşar (13) sel sularına kapıldı.

Sel sularına kapılan ve 30 kilometre sürüklenerek yaşamını yitirdi. Yaşar'ın cesedi, köylüler tarafından taşların arasına sıkışmış halde bulundu.

Yağışlar nedeniyle Van-Hakkari kara yolunun 30. kilometresinde heyelan meydana geldi. Heyelan nedeniyle kara yolunun 3 saat trafiğe kapandığı ve ilçe belediye ile karayolları ekiplerinin çalışmaları sonucu trafiğe açıldığı öğrenildi.

Öte yandan, selin meydana geldiği Mahmutabat, Sallıdere, Erek, Azıklı, ve Erenler köyündeki yolların tahrip olarak kullanılmaz hale geldiği, İl Özel İdaresi ekiplerinin köylerde çalışmalarına başladığı bildirildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!