’2 aday’ senaryosu

Güncelleme Tarihi:

’2 aday’ senaryosu
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 19, 2007 02:00

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün adaylığını açıklamasının ardından, Cumhurbaşkanlığı başvuru süresinin sonuna gelinirken, daha önce Tayyip Erdoğan’ın açık bir dille yalanlamasına rağmen, AKP içinde yeniden ’2’nci aday’ söylentileri çıktı.

KÖŞK SEÇİMİNİN İLK TURU YARIN

Siyasi kulislerde dillendirilen senaryoya göre, bu aday, ’yedek aday’ durumunda olmayacak ve muhalefetin desteğini alabilecek bir isim olacak. AKP içinde Gül’ün aday olmaması gerektiğini düşünen ancak parti kararı olduğu için sesini çıkarmayan bazı isimler de bu yeni adaya oy verecek. Bu durumda Gül’ün 3. turda 276’yı bulması zor olacak. 4. turda, 276’yı alan cumhurbaşkanı olacak. Bu da muhalefetin desteğini alan AKP’li aday olacak. İddialar kulislere dalga dalga yayılırken, gözler, TBMM Başkanlığı’na çevrildi. Başvuru süresi bugün saat 24.00’de sona eriyor.

RAKAMLAR NE DİYOR?

TBMM’nin aritmetik durumu da, AKP içinden ikinci bir adayın Gül’ü riske sokma ihtimali olduğunu gösteriyor. Buna göre, alternatif aday, CHP’nin 99, DSP’nin 13, MHP’nin 70, bağımsızlardan 5’inin desteğini alması durumunda, 187’yi bulabiliyor. AKP içinde merkezde olan 70-80 isim de 2’nci adaya destek verirse, Gül’ün seçilme şansı kalmıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!