Komedi filmi gibi bir uçak kaçırma

Güncelleme Tarihi:

Komedi filmi gibi bir uçak kaçırma
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 19, 2007 02:00

Lefkoşa-İstanbul seferini yapan Atlasjet’e ait yolcu uçağı, biri bıçak, diğeri "bomba süsü verilmiş oyun hamuru" taşıyan iki hava korsanı tarafından kaçırıldı. Pilotlar Antalya’ya iner inmez kokpit camından atlayıp uçağı terk etti. Korsanlar sıcaktan bunalan bir bölüm yolcuyu bıraktı, kalanlar uçağın "arka konisini" tesadüfen açıp kaçtı. Sonunda uçakta birkaç kişi kalınca, korsanlar teslim oldu.

Haberin Devamı

Kaçırılma olayıyla ilgili tüm detaylar için tıklayın

ATLASJET Havayolları’nın dün sabah, 136 yolcu ve 6 mürettebatla Lefkoşa-İstanbul seferini yapan uçağı, 1’i Türk diğeri Filistinli 2 hava korsanı tarafından bomba süsü verilmiş oyun hamuruyla kaçırıldı. Atlasjet’in World Focus Havayolları’ndan ekibiyle birlikte kiraladığı MD83 tipi, KK1011 sefer sayılı, TC-AKN çağrı işaretli uçak, saat 06.45’te Kuzey Kıbrıs’taki Ercan Havalimanı’ndan İstanbul’a havalandı. Uçak Türk hava sahasına girdiği sırada, arka sıralarda oturan ve daha sonra adları Filistin kökenli Mısırlı Mommen Abdül Aziz Talik ve Türk vatandaşı Mehmet Reşat Özlü olarak açıklanan iki kişi, hızla kokpite yöneldi.

Birinin elinde bıçak, diğerinin elinde bomba olduğunu söylediği paket bulunan korsanlar, kapıyı teklemeyerek açılmasını istedi. Zırhlı kapı açılmayınca, korsanlar, kabin ekibinden bir görevliyi rehin aldı. Yolculara, "Allah’ın elçisiyiz, kimseye zarar vermeyeceğiz" diyen ve amaçlarının ABD’yi protesto etmek olduğunu söyleyen hava korsanları, uçağın İran ya da Suriye’ye yönelmesini istedi. Bu sırada kısa süre arbede oldu ve uçağın sallanmasıyla bir an panik yaşandı.

/images/100/0x0/55ea89d3f018fbb8f88688d1

/images/100/0x0/55ea89d3f018fbb8f88688d3

Kaçırıldıklarını sinyalle bildiren pilotlar ise korsanlara, "Yakıt ikmali yapmamız gerek, Antalya’ya inmeliyiz" dedi. Saat 08.05’te uçak, Antalya Havalimanı’na indi. Kaptan Pilot Faruk Çağanlı ve 2. Pilot Cemal Doğanay, iner inmez motorları durdurdu ve tüm sistemleri kapatarak kokpitten atlayıp uçağı terk etti. Alarma geçen Antalya Havalimanı’ndaki güvenlik birimleri de, hemen uçağın çevresini kuşattı. Pilotların sistemleri kapatması nedeniyle uçağın havalandırma sistemi çalışmadığı için bir süre sonra oksijen azaldı. Aşırı sıcak ve havasızlıktan fenalaşanlar olunca, korsanlar uçağın ön kapısını açmak zorunda kaldı.

Yolculardan Müslüman olanların ellerini kaldırmasını isteyen hava korsanları, sık sık "Siz de Müslümansınız, biz de. Kendimize zarar veririz ama size vermeyiz" diyerek, yolcuların endişelenmemelerini istedi. Bu sırada korsanlardan biri 15 numaralı koltuğa elindeki siyah bantla çarpı işareti koyarak, "Bomba en fazla buraya kadar etkili olur, korkmayın" dedi. Korsanlar uçak havalimanına indikten 1.5 saat sonra kanatlar üzerindeki acil çıkış kapılarını açtırıp kadın ve çocukları tahliye ederken, arkada oturan bir grup yolcu, uçağın arkasında bulunan ve ’kuyruk konisi’ olarak adlandırılan acil çıkış kapısını açmayı başardı. Uçaktan bir anda kaçış başlarken, önce engel olmak isteyen korsanlar daha sonra müdahale etmedi. Onun yerine kabin amiri Berna Beyaz ve 1 hostesle 3 yolcuyu rehin aldı. Hava korsanlarının elinden kurtulmak için 2 metre yükseklikten atlayan 131 yolcudan 6’sı, çeşitli yerlerinden yaralandı ve ambulanslarla hastanelere götürüldü. Diğerleri ise hemen Antalya Havalimanı VIP salonuna alındı ve burada psikolojik
/images/100/0x0/55ea89d3f018fbb8f88688d5
destek sağlandı.

Tüm ikna çabalarına karşın ellerinde tuttukları 5 kişiyi bırakmayan korsanlar, uçağa pilot gönderilmesini istedi. Bu talebi geri çeviren güvenlik birimleri, operasyon yapmaya karar verdi. Bu arada korsanlara uçağın arka acil çıkış kapısının açıldığı, teknik bakım gerektiği söylenerek zaman kazanıldı. Operasyon için Ankara’da, Emniyet Genel Müdürlüğü’nde oluşturulan 20 kişilik özel operasyon timi, saat 12.00 sıralarında 2 helikopterle Antalya’ya geldi. Bu sırada hava korsanları, önce 2 yolcuyu bıraktı. Bir süre daha direnen korsanlar, özel timin uçağa gireceğini anlayınca, teslim olacaklarını söyledi. Antalya Havalimanı’nda saat 08.05’te başlayan dehşet saatleri, saat 13.00’te 2 hava korsanının rehin aldıkları 1 yolcu ve 2 mürettebatı bırakıp elleri yukarda uçaktan inmesiyle, 5 saat kadar süren eylem son buldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!