İzmir sarı dumanlar altında

Güncelleme Tarihi:

İzmir sarı dumanlar altında
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 15, 2007 14:36

Manisa-İzmir karayolu Süreyya Piknik Parkı'nın üst bölgesindeki ormanlık alanda, 4 günde 5. yangının çıktığı, rüzgarın etkisiyle büyüyen yangının İzmir sınırına yayıldığı, bir köyün tahliyesine başlandığı bildirildi.

FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN...

Saat 10.30 sıralarında bölgede beşinci yangın çıktı. Rüzgarın da etkisiyle büyüyen yangın, İzmir sınırına doğru yayılıyor. Güzergahta bulunan Karakoca köyünde güvenlik güçlerinin yardımıyla tahliye çalışmalarına başlandı.
İzmir Orman Bölge Müdürü İsmail Üzmez ile Manisa Orman İşletme Müdürü Necati Dindar'ın yürüttüğü söndürme çalışmalarında, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin söndürme uçağı da kullanılıyor.
Haberin Devamı

Söndürme çalışmalarına 2 uçak, 7 helikopter, yaklaşık 500 orman yangın söndürme işçisi ile müdahale edilmeye çalışıldığı, Balıkesir ve Uşak'tan da takviye ekip ve araçların geldiği bildirildi.

5 kez aynı bölgede çıkan yangın nedeniyle yaklaşık 50 hektarlık alan zarar görürken, jandarma ekipleri sabotaj şüphesiyle denetimlerini artırdı. Bu kapsamda 3 ayrı bölgede 3 traktörün durdurularak, içinde bulunan 6 kişinin sorgulandığı kaydedildi.

ASKER DE DEVREDE

Manisa'nın Karakoca Köyü'nde öğle saatlerinde başlayan orman yangını akşam satalerine kadar kontrol altına alınamadı. Manisa sınırları içerisinde kalan yaklaşık 60 hektarlık kızılçam ormanı zarar gördü.

Manisa ve İzmir Orman İşletme Müdürlüğü ekiplerinin müdahalede yetersiz kalması nedeniyle Bursa, Balıkesir, Çanakkale, Aydın ve diğer yakın illerden takviye ekipler istendi. Manisa 1'nci Piyade Eğitim Tugay Komutanlığı'ndan da yangınla daha etkili müdahale edilebilmesi için asker talebinde bulunuldu. İlk etapta 60 asker, yangın bölgesine gönderildi.

Haberin Devamı

Yangındaki sabotaj iddialarını üzerine, Karakoca Köyü'nde Manisa Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı Özel Harekat Timleri de konuşlandırıldı. Timlerin, köydeki yüksek tepelerde gözetleme ve takip yaptıkları belirtildi.

Bölgeye giderek, inceleme yapıp, çalışmalar hakkında bilgi alan Manisa Valisi Refik Arslan Öztürk, “Karakoca Köyü'ndeki yangın devam ediyor. Ancak her an kontrol altına alınabilir. Yangın büyük ölçüde İzmir Bölgesi'ne kaymış gözüküyor. Ekiplere, sürekli takviye yapılıyor. Umudumuz yangının geceye kalmadan tamamen sönmesi” diye konuştu.

VALİLİK MASKE TAKILMASINI İSTEDİ

Manisa- İzmir arasında Sabuncubeli'ndeki orman yangının dumanının İzmir'e ulaşması nedeniyle İzmir Valiliği yazılı açıklama yaparak vatandaşları uyardı. Astım ve kronik bronşiti bulunanlar başta olmak üzere herkesin dikkatli olması, dumana maruz kalanların maske takması istenen açıklamada şöyle denildi.

“Duman teneffüsü; yangınlar sırasında gelişen ölümlerin başta gelen nedenidir. Yangın dumanındaki gazlar ve ortaya çıkan küller hava yollarında tahriş edici etki yaratmaktadır. Dumana maruz kalmanın süresi ve önceden bulunabilen akciğer hastalığına göre değişir. Yangın dumanına bağlı olarak gelişen 'Zehirli gaz solunması' Astım, KOAH, Kronik bronşit gibi hava yolu hastalığı bulunan kişilerde tetikleme yaparak bronş spazmına neden olabileceği gibi hava yollarında duyarlılığı bulunan sağlıklı kişilerde de aynı etkiye neden olabilmektedir. Dumana maruz kalan kişilerin genel hava kirliliği önlemleri paralelinde ağızlarını kapatmaları (varsa maske yoksa tülbent yada peçete ile) zararlı etkiyi azaltacaktır. Dumanın yaratacağı bronş darlıkları enfeksiyona hazır bir ortam yaratacağından, atak arkasından gelişen yüksek ateş, öksürük ve ilaçlara rağmen geçmeyen nefes darlıkları zattürrenin habercisi olabilir. Bu durum hastane başvurusu ile antibiotik tedavisi ve hava yolu genişleticilerin doz ayarlanmasını gerektirir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!