Yezidiler, doğdukları toprakları unutamadı

Güncelleme Tarihi:

Yezidiler, doğdukları toprakları unutamadı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 13, 2007 15:14

BATMAN'a terör olayları nedeniyle Avrupa ülkelerine göç eden Yezidiler, doğdukları yerlere gelerek hasret gidermeye çalışıyor. Tatillerini geçirmek üzere gelen Yezidiler bir yandan da evlerini onarırken, Beşiri İlçesi'nde bulunan ve 7 yıldan bu yana kullanılmayan un fabrikasını da Müslüman iki kardeşe kiralayıp çalışmasını sağladı.

Haberin Devamı

Güneydoğu'da özellikle Batman ve çevresinde yoğun olarak yaşayan, 20 yıl öncesine kadar sayıları 5 bin kadar olan Yezidiler, 1985 yılından itibaren bölgedeki olaylar nedeniyle Avrupa ülkelerine göç etmek zorunda kalmalarına rağmen, doğdukları toprakları unutamadı. Her yıl tatil mevsiminde Türkiye'deki sahil bölgeleri yerine Beşiri İlçesi'ne bağlı Yolveren, Kuşçukuru, Oğuz ve Uçkuyular köylerine tatile gelen Yezidiler, bakımsızlıktan yıkılmak üzere olan eski ahşap evlerini onarıyor, köylerini eski güzel günlerine kavuşturmak için çaba harcıyor. Günümüzde Batman ve çevresinde nüfusları 1000'e kadar düşen Yezidiler, “Yıllar önce doğup büyüdüğümüz topraklarımızda tatil yapmayı seviyoruz. Doğup- büyüdüğümüz topraklarımızı asla unutamayız” dedi.

Beşiri'nin Uğurca Köyü'nde 1987 yılında Yezidi kardeşler Halil ve Yusuf Tağay tarafından açılan ve ve yöreye hizmet veren ancak 2000'li yıllarda çalışma kapasitesi düştüğü için kullanılmayan Uğurca Un Fabrikası tekrar eski günlerine kavuşturuldu. Bölgede un üreten kaliteli fabrikalar arasında bulunan un fabrikasını Halil ve Yusuf Tağay kardeşlerden kiralayan Kenan ve Kutbettin Boral adlı Müslüman kardeş, tesisi çürümekten kurtardı. Un fabrikasını ilk etapta 16 işçi alarak faaliyete sokan Kutbettin Boral, “Bu tesis 7 yıldır çürümeye terk edilmişti. Kimsenin işletmeye açamadığı tesisi kurtarmayı görev bildik. Kiraladığımız tesiste şimdilik yarı kapasiteyle çalışıyor. Hedefimiz, bu tesisi tam kapasiteyle çalıştırmak” dedi.

Haberin Devamı

Bölgenin kaliteli buğdayı arasına Nevşehir, Adana ve Mardin'in Kızıltepe İlçesi'Nden getirdikleri buğdaylarla karıştırdıklarını anımsatan Kenan Boral, şöyle konuştu:
“Bu yıl buğday ekicileri TMO yerine bölgedeki un fabrikası ve tüccarlarla çalışmayı tercih etti. Çünkü piyasa şartları, TMO'ya göre çok daha iyiydi. Bölgenin en kaliteli buğdayını tesisimizde una dönüştürüyoruz. Tecrübeli ustalarımızla bölgemizin un ihtiyacını karşılayacağız. Şimdiye kadar yaklaşık 2 bin ton buğday alımı gerçekleştirdik. Mercimek bölümünü faaliyette olmaması yüzünden bu ürünü almaya yönelik çalışmamız yok. Uzun aradan sonra yeniden ‘Uğurca Un Fabrikası'nı hizmete açarak, bu yöreye bir hareketlilik kazandırdık. Üretimimiz arttıkça işçi sayımızı da artacak. Birçok buğday üreticisi bu tesisi yeniden açmamıza sevindi. Buğday üreticileri de bölgeye bir gereksinim olan böyle örnek bir tesisin açılmasından yanaydı.”


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!