Köksal Toptan uzlaşmayla aday

Güncelleme Tarihi:

Köksal Toptan uzlaşmayla aday
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 09, 2007 00:00

AKP’nin Meclis Başkan adayı Köksal Toptan oldu. Başbakan Erdoğan, Toptan’ın adaylığını, "Geçmiş siyasi yaşamı, Adalet Komisyonu’ndaki başarıları ile herkesin üzerinde teveccüh edeceği bir arkadaşımız" diye açıkladı. Köksal da, "40 yıla yaklaşan siyasi yaşamımın en onurlu gününü yaşıyorum" diye konuştu.

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan, Meclis Başkanı adaylarını Köksal Toptan olarak açıkladı. Erdoğan, dün AKP Genel Merkezi’nde topladığı Meclis grubunda, "Adayımız Köksal Bey" dedi. Erdoğan, Toptan için, "Geçmiş siyasi yaşamı, Adalet Komisyonu’ndaki başarıları ile herkesin üzerinde teveccüh edeceği bir arkadaşımız" dedi. Erdoğan’ın Toptan’ı Meclis Başkanı adayları olarak ilan etmesine AKP milletvekillerinden de alkışlı destek geldi. Çok duygulandığı gözlenen Toptan da, Erdoğan’a ve milletvekillerine teşekkür ederken, "40 yıla yaklaşan siyasi yaşamımın en onurlu gününü yaşıyorum. Allah beni partime ve ülkeme karşı mahcup etmesin" dedi. Toptan, "Bu bir siyasetçinin başına gelebilecek en güzel şey" diye konuştu.

BANA MÜSAADE

Grup toplantısından önce yapılan MKYK toplantısında da Meclis Başkanlığı için anket yapıldı. MKYK üyelerine birer kağıt dağıtılarak, tercihlerini belirtmeleri istendi. Toplantının başında ise adı Meclis Başkanlığı kulislerinde geçen Cemil Çiçek, "Eğer isim konuşulacaksa burada olmayan arkadaşlar için bir haksız rekabet olmasın, o zaman bana müsaade, ben dışarı çıkayım" dedi. Erdoğan da, "Eğer öyle olursa çıkarsınız" dedi. Ancak daha sonra toplantıda Meclis Başkanlığı için isimler konuşulmadı.

3 ADAY BELİRLENDİ

AKP’de Meclis Başkanvekilleri için, Kastamonu Milletvekili Hakkı Köylü, Kahramanmaraş Milletvekili Nevzat Pakdil ve Şanlıurfa Milletvekili Eyüp Cenap Gülpınar belirlendi. AKP Grup Başkanvekilliği, Meclis İdare Amirliği ve katip üyelikler için de bugün seçim yapılacak. Grup başkanvekilliği için Mehmet Ali Şahin, Hüseyin Çelik, Ertuğrul Günay, Sadullah Ergin ve Haluk İpek’in adı geçiyor. Salih Kapusuz’un, AKP kulislerinde bakanlık beklentisini içinde olduğu konuşuluyor.

AKP’nin ılımlı yüzü

AKP’nin Meclis Başkanlığı’na aday gösterdiği Köksal Toptan’a, dün AKP Genel Merkezi’ne gelişinde basının ilgisi büyüktü. Kırmızı halı üzerinde yürüyerek girişteki merdivenlere yönelen Toptan’ın geldiğini gören muhabirler kendisine mikrofon uzattı. Bu arada devletin 2’nci zirvesi olarak görülen Meclis Başkanlığı’na Toptan’ın seçilmesi halinde artık türban olmayacak. Köksal Toptan’ın, şiir severliği ve özürlülerin annesi olmakla tanınan eşi Saime Toptan’ın başı açık. Köksal Toptan, Türk siyasetinin ve merkez sağın ılımlı isimlerinden. Toptan, Süleyman Demirel ile İlksan skandalı nedeniyle karşı karşıya gelirken, Tansu Çiller’e karşı genel başkan adayı da oldu. Köksal Toptan, Türk Ceza Yasası’na zina suçunun eklenmesiyle ilgili girişimi önleyenler arasında yeraldı. Değişik dönemlerde altı kez seçilerek Meclis’e giren Toptan 22 Temmuz’da yedinci defa milletvekili oldu. Köksal Toptan’ın adaylık başvuru dilekçesi AKP Genel Sekreteri İstanbul Milletvekili İdris Naim Şahin ve Ordu Milletvekili Enver Yılmaz tarafından TBMM’ye sunuldu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!