AKP’de Köşk için ’yeni isim’ eğilimi

Güncelleme Tarihi:

AKP’de Köşk için ’yeni isim’ eğilimi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 07, 2007 00:00

AKP Merkez Yürütme Kurulu’nun dün akşam yaptığı toplantıda cumhurbaşkanlığı konusunu görüşülürken, seçimlerde yeni bir durumun oluştuğu ve bu nedenle de yeni bir ismin aday gösterilmesinin yerinde olabileceği eğilimi ortaya çıktı. 5.5 saatlik toplantıda Erdoğan sessiz kalarak bütün görüşleri dinledi.

AKP Merkez Yürütme Kurulu’nun Cumhurbaşkanlığı konusunun tartışıldığı toplantısından "Seçimlerden sonra yeni bir durum oluştuğu ve bu nedenle Abdullah Gül’ün yerine yeni bir ismin Cumhurbaşkanı adayı gösterilmesinin yerinde olacağı" eğilimi çıktı.

Başbakan Tayyip Erdoğan başkanlığında 5.5 saatlik toplantısında söz alan parti yöneticilerinin büyük bölümünü Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün Cumhurbaşkanı adaylığı için, "Elbette Cumhurbaşkanlığı Abdullah Beyin hakkıdır. Ancak şu anda yeni bir durum söz konusudur. Bu yeni durum da yeni bir ismi gerektirir" görüşünü dile getirdi. Başbakan Erdoğan, AKP yöneticilerinin Gül’ün adaylığı durumunda sıkıntı yaşanabileceği yönündeki düşüncelerini yorum yapmadan dinlemekle yetindi.

AKP’den etkili bir isim, toplantı sonrasında Hürriyet’in, "MYK Gül’ün adaylığına nasıl bakıyor" sorusunu, esprili bir biçimde, "hayır" ve "evet" sözcüklerinin birleştirilmesinden türetilen "havet" diye yanıtladı.

GÜL ÇEKİLİRSE MYK’da bu eğilimin ortaya çıkmasının ardından Gül’ün adaylık düşüncesinden vazgeçmesi yönünde baskıların yoğunlaşması bekleniyor. Kulislerde, "Gül kendiliğinden çekilirse yerine uzlaşma ile bir aday arayışına girilir. Başbakan, o zaman, daha önce söylediği liderler turunu elindeki seçenekli liste ile yapabilir. Ancak Gül çekilmez ve sonuna kadar adaylık iddiasını sürdürürse o zaman kimse geri çekilmeye de zorlayamaz" yorumları yapılıyor.

MECLİS’ETOPTANMI MYK’da, Bülent Arınç’tan boşalacak Meclis Başkanlığı da masaya yatırıldı. Eski Adalet Bakanı Cemil Çiçek, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Meclis Adalet Komisyonu Başkanı Köksal Toptan, Çalışma Bakanı Murat Başesgioğlu ve Ertuğrul Günay’ın adları öne çıkarken, AKP kulislerinde, Meclis Başkanlığı için Erdoğan’ın gönlünden Toptan’ın geçtiği iddiaları yayıldı. Toptan’ın eşinin başının açık oluşu dikkat çekti. Çiçek’in de bu görev için çok istekli olduğu ve yoğun kulis yürüttüğü kaydedildi. Çiçek’in ise eşinin başı örtülü.

Kulislerde, AKP’nin yarın yapılacak MKYK ve Meclis grubunda bu konuda eğilim yoklaması yapılabileceği de öne sürüldü. Ancak, yakın kaynaklar ise Erdoğan’ın Meclis Başkanı ile birlikte Meclis Başkanvekilleri, Meclis İdare Amirleri ve Meclis Grup Başkanvekillerini doğrudan kendisinin belirleyip, sadece Meclis Katip Üyelikleri için yoklama yapacağı, bu görevler için de gençlerle kadınları düşündüğü görüşünü dillendirdiler.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!