Yakalar, iade ederiz

Güncelleme Tarihi:

Yakalar, iade ederiz
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 07, 2007 00:00

Irak Başbakanı Maliki’den bir gün önce Ankara’ya gelen Hükümet Sözcüsü Ali El Debbağ, PKK konusunda şu önemli açıklamaları yaptı: Terörizmle mücadelede mutabakat zaptı üzerinde çalışıyoruz. Mutabakat zaptı Altun dahil teröristlerin yakalanıp, gözaltına alınmalarını ve iadelerini de içeriyor elbette.

IRAK Başbakanı Nuri El Maliki’nin bugün yapacağı ziyaretten bir gün önce Ankara’ya gelen Irak Hükümet Sözcüsü Ali El Debbağ, Türkiye ile üzerinde çalıştıkları terörizmle mücadele mutabakat zaptının, PKK’lıların yakalanarak gözaltına alınmasını ve Türkiye’ye iadesini de içerdiğini söyledi.

Maliki’nin kaldığı Swissotel’de bir grup gazetecinin sorularına şu yanıtları verdi:

MOUÇALIŞIYOR Maliki’nin ziyareti iki ülke arasındaki ekonomik ve stratejik ilişkiler açısından çok önemli. Terörizmle mücadele ve ekonomik konularda mutabakat zaptı (MOU) için çalışmalar sürüyor. Zaman darlığı nedeniyle bitmeyebilir. Ancak başbakanlar, ortak açıklamayla terörizme karşı birlikte mücadele etmede kararlı olduklarını ortaya koyacaklar.

PKKTERÖRÖRGÜTÜ PKK konusu yoğun şekilde görüşülecek. PKK bizim için de bir terör örgütüdür ve Irak’ta faaliyeti yasaktır. PKK’nın Türkiye için bir tehdit olduğunu çok iyi biliyoruz. Terörizmle mücadelede Türkiye ile birlikte birtakım adımlar atmak istiyoruz. Bu adımlardan bazıları şunlar olacaktır: PKK’nın Irak’ta hem finansal, hem de medyayı kullanarak lojistik destek sağlamasının önlenmesi. Ülke topraklarımızın, Türkiye ve diğer komşularımıza tehdit unsuru içeren örgütlerin barınağı hale gelmesine kesinlikle karşıyız.

Üzerinde çalıştığımız mutabakat zaptı Altun dahil (soru üzerine bu isimden bahsetti) teröristlerin yakalanıp, gözaltına alınmalarını ve iadelerini de içeriyor elbette.

BARZANİ’YİBAĞLAR Irak dış politikasını merkezi Irak hükümeti belirler. Bundan dolayı merkezi hükümetin yaptığı ve yapacağı tüm anlaşmalar, tüm Irak’ı bağlar. Dolayısıyla Barzani’nin ve diğer grupların bu anlaşmaları saygıyla karşılaması gerekir.

OPERASYONAKARŞIYIZ Türkiye’nin Kuzey Irak’a yönelik sınır ötesi operasyonuna sıcak bakmıyoruz. Olası bir operasyon iki ülke ilişkilerini gölgeler. Şunu da görmemiz gerekir: Askeri önlemler 15 yıldır PKK sorununa çözüm getirmemiştir.

SEZER’ESÖZLÜMESAJ Bugün (dün) Irak Cumhurbaşkanı Talabani ile telefonla görüştüm. Talabani, Türkiye Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’e sözlü olarak iki ülke arasındaki stratejik ilişkelere çok büyük önem verdiğinin iletilmesini istedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!