Hurriyet.com.tr okurları ne dedi

Güncelleme Tarihi:

Hurriyet.com.tr okurları ne dedi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 29, 2007 15:04

Haberin Devamı

AKP Milletvekili Prof. Dr. Zafer Üskül, müthiş bir öneride bulundu.  Üskül, "sivil ve renksiz anayasa"yı tanımlarken, Anayasa'nın başlangıç kısmında ve maddelerinde Kemalizm ideolojisinin yansımaları olan "Atatürk milliyetçiliği" ve "Atatürk ilke ve inkılapları" gibi kavramların yer almasının gereksiz olduğunu söyledi. Üskül, "Bu ifadelerin sivil anayasada yer almaması onların önemini azaltmaz" dedi

Üskül'ün bu önerisi müthiş bir tartışma başlattı. Kamuoyunda geniş yankı uyandıran bu öneri için sizlerden çok sayıda yorum aldık. İşte o yorumlardan bazıları..






Hakan Gürateş:
Anayasa bir devletin kimliğini belirtir. Türkiye Cumhuriyeti'nin kimliğini belirleyen 'Atatürk İlke ve Inkılapları'nın Anayasa'dan çıkarılmasına karşıyım. Atatürk'ün hiçbir ilkesi antidemokratik değildir. Kaldı ki bu ilkelerin Anayasa'da olmaması önemlerini azaltmıyorsa neden çıkarılması fikri öne sürülüyor?

Haberin Devamı

Gazi Han:
Madem ki bu saydıklarınızın Anayasa'da yer alması onların değerini azaltmıyor bırakınız o zaman orada kalsınlar. Her bir T.C. vatandaşı anayasal hakları gibi MUSTAFA KEMAL ATATÜRK'ün önemini akıllarında bulundursunlar.

Ali Rıza Atalay:
Yazıklar olsun, Atatürk'ün kurduğu Cumhuriyet'te ona ihanet edenler, kurmak istedikleri modelde acaba bağımsız ve demokratik olarak yaşayabilecekler mi?

Tarık Boztürk:
Milletimizin Atatürk sevgisi çok büyüktür. nayasa'da Kemalizm olmayacak diye bu sevgi tükenmez. Tamamen "sivil ve renksiz" bir anayasa için Sayın Üskül'ü destekliyorum. Zaten açıklamalarını tamamen okursanız çok mantıklı şeyler söylüyor. Hemen adamı Atatürk düşmanı yaptınız. Biraz insaf.

Makbule Tas:
Sayın Zafer Üskül'e katılıyorum. Çünkü ömürboyu Atatürk'ün yaptığı işlere bağlı kalamayız. Bu yasa, Anayasa'dan çıkarılmalıdır. Herkes hür iradesiyle ne yapacağına kendisi karar vermelidir.

Haberin Devamı

Gürkan Gürkan:
Sayın Üskül'ün fikrine katılmıyorum. Herşeyimiz tamam da sıra buna mı gelmiş. Daha yemin bile etmeden, bu ne acelecilik. Bu vatanı kurtaranların kemikleri sızlıyordur.

Veli Nimet:
Demokrasilerde devletin ideolojisi olmaz; partilerin ideolojileri olur. Sonuna kadar destekliyorum.

Kara Gusi:
Zafer Üskül Hocayı kısmen destekliyorum. Atatürkçülük sadece milliyeçilikten ibaret değil ama 1982 Anayasası sadece milliyetçiliğe vurgu yapıyor. Ya diğer ilkelere de yer verilsin, ya da tamamen Anayasa'dan çıkarılsın. Atatürkçülüğün, Devrimcilik ve Halkçılık ilkelerinin izini 1982 Anayasası'nda bulmak neredeyse imkansız.







Deniz Ada:

Daha yeni hükümet kurulmadan, cumhurbaşkanı dahi seçilmeden nedir bu açıklamanın anlamı? Görüşlerini beğeniriz ya da beğenmeyiz ama saygı duyarız elbette fakat zamanlamasını doğru bulmuyorum. İnsanların kendilerini göstermek için toplumun hassasiyetleri ile zamanlı zamansız oynamasını toplumsal barışımız açısından hiç de doğru bulmuyorum.

Haberin Devamı

Yeşim Metin: Asla böyle bir düşünce desteklenemez.

Ali Rıza Acar: Atatürk Milliyetçiliği'ne dahi karşı gelmek aymazlıktır. Nerede yaşıyorsunuz siz?

Seda Ergenç: İstediğiniz kadar uğraşın içimizdeki ATATÜRK sevgisini ve daha birçok şeyi söndüremeyeceksiniz.

Nezahat Çaycı:
Atam biz senin yolundayız. Bizler dinlenmemek üzere yürümeye karar verenlerdeniz. Senin, biz TÜRK gençlerine bıraktığın miraslara zarar gelmeyecek asla; yeter ki sen mezarında rahat uyu.

Rıdvan Çetinkaya:
Zafer hoca başka işin yok mu senin. Tüm sorunlar çözüldü de sıra buna mı geldi. Kendinize gelin.

Serdar Dumanlıkaya: Zafer hoca haklı; Anayasa'da ideoloji olmaz, herkes kendi ideolojisini seçer.

Haberin Devamı

Ece Erdoğan:
Bu ülkenin tüm sorunları bitti de Kemalizm mi kaldı tartışılacak? Ne engel etmiş ki şimdiye kadar bundan sonra etsin? Atatürk olmasaydı başka devletlerin himayesi altında acaba Üskül okuyup profesör olabilecekmiydi?

Dursun Keleşoğlu:
Zafer Hoca, Atatürk ve Atatürkçülük sayesinde o mevkilere geldiniz. Yazıklar olsun ilk icraatiniz bu mu olacaktı?Söyler misiniz Atatürk ve Atatürkçülük bu memlekete hangi zararı verdi?

Server Sarıtaş:
Zafer Üskül tamamen boş konuşuyor. Anayasa'yı değiştirmek yada düzeltmek sana mı düşmüş? İşine bak. Millet alır mazbatanı elinden.






Mustafa Öztürker: Mustafa Kemal ATATÜRK'ün ilkelerine bağlı olmadan bağımsız yaşanamaz.

Haberin Devamı

Özgür Deniz:
Sadece kendi düşüncesi bu saygı duyarız ama asla desteklemiyoruz. Biz Atatürk'ün çocuklarıyız. İstedikleri şey belli; Anayasa'yı değiştirecekler ama izin vermeyeceğiz

Ali Özcan:
Madem ki bunların sivil anayasada yer almaması onların önemini azaltmıyor, size göre bırakın önemsiz görülen yerde dursunlar.

Yunus Emre:
Sayın Üskül, neden Atatürk'ten bu kadar korkuyorsunuz? İsmini Anayasa'da görmek bile bu kadar sizi korkutuyorsa...

Ali Veli:
Ben bu beye kesinlikle katılmıyorum. Bu açıklamalarla atamızı tamamen unutturmak için yapılan bir davranış diye düşünüyorum.

Yakup Durmaz:
Bence düşünceleri iyi anlamak ve hemen tepki vermemek lazım diye düşünüyorum.Araştırmak gerekir. Hocanın ne demek istediğini anlamak lazım.

Derya Çöl:
Ben 25 yaşında bir gencim bana önderlik edecek prof. bu sözleri söylüyorsa ben ne düşünebilirim. Yazık çok yazık böyle prof. olmaz, olamaz. Utanıyorum.

Eren Ak: Atatürk ilke ve inkılapları, bu ulusun inşaasında kullanılan çimentodur, demirdir.

Ömer Sinan Aydın:
Cumhurbaşkanlığı adayı anayasa profesörü dediğimiz ünlü aydınımız ki böyle düşünürse vay bizim halimize. Kimsenin, Kemalizm diye bir hayranlığı yok, kendiniz üretip kendiniz inanıyor, bizi de inandırmaya çalışıyorsunuz. Yok öyle bir şey sayın Üskül, düşünceleriniz kendinize kalsın. Biz bugün bu cumhuriyet rejimini yaşıyorsak senin dediğin beğenmediğin, seni beni bu yaşlara getiren ATATÜRK ilke ve inkılaplarıdır.






Şener Tali:
Sayın Zafer Üskül belki iyi niyetli olabilirsiniz ama Atatürk'ün kurduğu Türkiye Cumhuriyeti'ne hasmane tavır alanlar ellerini ovuşturarak bekliyor.

Canan Özkan:
Haddinizi bilin sayın Üskül.Siz şu anda böyle konuşabiliyorsanız o anasayada adı geçen büyük insan ATATÜRK sayesindedir. Onun ilke ve inkılapları sayesindedir. Onun için ne olursa olsun atam izindeyiz ve hep de öyle olacak.

Gökhan Akay:
Görüşe aynen katılıyorum. İnsan yasalarla değil, içinden geldiği için, gönülden destek verdiği için Atatürkçü olur.

Vedat Vapur:
Cumhuriyetçilik, milliyetçilik, halkçılık, laiklik, devletçilik ve inkılapçılık içeriğini okursanız hepsi ulusumuzun huzuru ve refahı için. Atamıza minnettarız. Başka söze gerek var mı?

Kemal Yılmaz:
Sevgili hocanın görüşlerine aynen katılıyorum. Bu görüşler bizim Atatürk'ü sevmediğimiz anlamına gelmez. Aksine onu yıpratmamak adına çok doğru olur.

Osman Aykanat:
Sayın Üskül'ün birçok görüşüne katılmıyorum.Ancak bu konudaki görüşüne aynen katılıyor ve bu cesaretinden dolayı da kendisini kutluyorum.


Gökhan Akıncı:
Bence bu kişi milletvekili olarak bizi temsil etmemeli istifa etsin.

Yorumların tamamını okumak için tıklayın.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!