Vahim hukuk hatası

Güncelleme Tarihi:

Vahim hukuk hatası
OluÅŸturulma Tarihi: Temmuz 26, 2007 00:00

Yargıtay Onursal Başsavcısı Kanadoğlu, DTP destekli bağımsız vekil Sebahat Tuncel’in milletvekili seçildiği için tahliyesinin çok vahim hata olduğunu söyledi. Kanadoğlu, "Seçimden önce işlediği suç dokunulmazlık kapsamı dışındadır" dedi.

Haberin Devamı

/images/100/0x0/55eb6883f018fbb8f8bf2cf2
’367 formülü’nün mimarı Yargıtay Onursal Cumhuriyet BaÅŸsavcısı Sabih KanadoÄŸlu, DTP’nin desteÄŸiyle Ä°stanbul’dan bağımsız milletvekili seçilen Sebahat Tuncel’in, tahliyesinin "Vahim bir hukuk hatası olduÄŸunu" savundu. KanadoÄŸlu, "Yalnız DTP’li deÄŸil, hangi partiden olursa olsun, milletvekili seçiminden önce devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğüne karşı iÅŸlendiÄŸi öne sürülen suç, dokunulmazlık kapsamı dışındadır" dedi. KanadoÄŸlu, Tuncel’in durumu hakkında ÅŸunları söyledi:Â

YARARLANAMAZ
/images/100/0x0/55eb6883f018fbb8f8bf2cf4

"Milletvekili seçilen Tuncel hakkında, bölücü örgütle ilişkisi nedeniyle hakkında seçimlerden önce soruşturma başlıyor. Soruşturma seçimden önce başlandığı için yasama dokunulmazlığı ile ilgili hükmün uygulanması olanağı da ortadan kalkar. Tuncel, bu durumda yasama dokunulmazlığından yararlanamaz. Çünkü, yasama dokunulmazlığı kazanılmamıştır. İşlediği öne sürülen suçtan dolayı soruşturmanın yürümesi gerekir. Tuncel, milletvekili olduğu için tahliye edilemez. Böyle bir karar, hukuki bir hatadır. Anayasa’nın 83. maddesinin yasama dokunulmazlığına getirdiği ayrı hali gözardı edilmiştir. Anayasa’nın 14. maddesine aykırı suç işlediği öne sürülen kişinin, milletvekili seçilmesi halinde soruşturma durdurularak, Meclis’e göndermeyi mahkeme yapamaz."

ADALET BAKANLIÄžI NE DÄ°YOR?

Haberin Devamı

Sebahat Tuncel'in serbest bırakılmasıyla ilgili olarak Adalet Bakanlığı'nın üst düzey yetkilisi Hürriyet'e "Tuncel, yalnız milletvekili olduğu için salıverilmedi. Dosyadaki delil durumu, tutuklu kaldığı süre, milletvekili seçildiği için kaçma ihtimalinin ortadan kalkmış olması da değerlendirildi. Ayrıca, Tuncel serbest bırakılmamış olsaydı, bu konuda  iç ve dış tepkileri de olacaktı. Salıverilmeyle bunlar da ortadan kalktı" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!