YAŞ'da kritik karar

Güncelleme Tarihi:

YAŞda kritik karar
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 06, 2007 00:00

22 Temmuz’daki seçimlerden dokuz gün sonra başlayacak olan Yüksek Askeri Şura (YAŞ) toplantılarında, Deniz ve Hava Kuvvetleri komutanları emekli olacak. Bu yıl YAŞ toplantısında en önemli karar birinci ordu komutanlığıyla ilgili olacak. Birinci Ordu Komutanlığı'na Org. Ergin Saygun'un mu yoksa Org. Işık Koşaner’in mi getirileceği merak konusu oldu. Karar Büyükanıt’ın..

109 general ve amiralin durumlarının ele alınacağı YAŞ’da 30’dan fazla general ve amiral ile 40’dan fazla albayın bir üst rütbeye terfi etmeleri bekleniyor. Hudson Enstitüsü tarafından düzenlenen toplantıya katılan SAREM Başkanı Tuğgeneral Süha Tanyeli de terfi sırasında bulunuyor.

DÖRT KOMUTAN AYRILACAK

Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Yener Karahanoğlu ile Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Faruk Cömert’in bu yıl görev süreleri doluyor. Teamüllere göre Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na Donanma Komutanı Oramiral Muzaffer Metin Ataç, Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na da Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Aydoğan Babaoğlu’nun getirilmeleri bekleniyor.

BEKAR KOMUTAN DA EMEKLİ

"Bekar komutan" olarak bilinen İstanbul 1. Ordu Komutanı Orgeneral Fethi Remzi Tuncel, Ege Ordu Komutanı Orgeneral Şükrü Sarıışık ile Eğitim ve Doktrin Komutanı Orgeneral Orhan Yöney’in de görev sürelerinin dolmaları nedeniyle emekli olacakları ifade ediliyor.

BÜYÜKANIT BİR YIL DAHA

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) diğer üst kademesinde ise herhangi bir değişiklik olmayacak. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İlker Başbuğ ve Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Işık Koşaner görevlerinde kalacak. Önümüzdeki yıl yaş haddinden emekliye ayrılacak olan Orgeneral Büyükanıt’ın yerine, Orgeneral Başbuğ’un yine yaş haddi nedeniyle iki yıllığına Genelkurmay Başkanı olması, Koşaner’in de Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na getirilmesi bekleniyor.

SAYGUN SENARYOSU

Ancak kulislerde, Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Ergin Saygun’u yakından ilgilendiren şu senaryo da konuşuluyor: Orgeneral Tuncel’ın boşaltacağı 1. Ordu Komutanlığı’na Orgeneral Saygun atanacak. Bu durumda teamüllere göre Saygun’un 2008’de Kara Kuvvetleri Komutanı, 2010’da da Genelkurmay Başkanı olması gündeme gelebilecek. Ancak Jandarma Komutanı Orgeneral Işık Koşaner'in de 1.Orduya getirilme ihtimali kuvvetli olduğu bildiriliyor.

/images/100/0x0/55ead798f018fbb8f89a35cf
SİNCAN'DAKİ KOMUTANIN TERFİ SIRASI

Bu yılki YAŞ’da atama bekleyen en ilginç isimlerden birisi de, 28 Şubat’ta Ankara’da Zırhlı Tümen Komutanı olan ve Sincan’da tankları yürüten Korgeneral Erdal Ceylanoğlu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!