680 Macar işçisi direndi 43 uçağı üç Türk kaldırdı

Güncelleme Tarihi:

680 Macar işçisi direndi 43 uçağı üç Türk kaldırdı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 03, 2007 00:18

Budapeşte havaalanında 680 işçi, zam talebiyle geçen cuma günü 24 saatliğine iş bıraktı. Ancak havaalanında, yer hizmetlerini yürüten Çelebi şirketinin 3 Türk yöneticisi, tulumları giyip aprona inince grev hissedilmedi. Macarları şaşkına çeviren bu operasyonla Budapeşte havaalanından 43 uçak rötarsız kalktı.

ÇELEBİ yöneticileri tulum giyip hangarda çalışınca Budapeşte Havalimanı’nında 680 işçinin yaptığı 24 saatlik grevden Macar yetkililerin haberi olmadı. Havalimanın yer hizmetlerini yürüten Çelebi Ground Handling Hungary şirketinin 3 Türk yöneticisi, tulumları giyip işleri bizzat yapınca, 43 uçak rötarsız kalktı. Macarları şaşkına çeviren ve bu olay, gazete ve TV’lerde ilk haber olarak yer aldı.

YÜZDE 20 ZAM İSTEDİLER:

Macar işçileri greve, Çelebi Ground Handling Hungary yöneticilerine aprona indiren olay, şöyle gelişti: Budapeşte havaalanında yer hizmetlerini yürüten Çelebi şirketi ile sendikalar arasında ücret zammı görüşmeleri, Çelebi Grubu’nun 39 milyon Euro’luk Budapeşte yer hizmetleri ihalesini almasının hemen ardından, yaklaşık 5 ay önce başladı. Geçen yıl aralık ayında, şirketin 680 civarındaki Macar işçisi, en az yüzde 20’lik ara dönem zammı istemeye başladı. Türk işveren de, Macaristan’daki yıllık enflasyon yüzde 6.5 olmasına rağmen yüzde 12 artış önerirken, verimliliği artırmak için eski Doğu Bloku zihniyetini taşıyan çalışma sistemini de değiştirmek istedi. İşçiler, verimliliği artırmaya yönelik yeni sistem yerine, sendika aracılığı ile eski sistemde diretince, işveren aynı koşulların devamı halinde yüzde 1 zam yapabileceğini açıkladı.

24 SAATLİK GREV KARARI:

Bu gelişmeler üzerine geçen hafta cuma günü, iki saat öncesinden işçi sendikası pazarlığı kesip, saat 18.00’den itibaren 24 saat süreyle greve çıkacağını duyurdu. Bu açıklama, havaalanında yer hizmetlerinin duracağı, bu yüzden uçak seferlerinin yapılamayacağı veya çok büyük gecikmelerle yapılacağı endişesi yarattı. Ancak olay beklendiği gibi gelişmedi. Öyleki, Macar televizyonları havalimanında yolculara mikrofon uzatıp, grevle ilgili düşüncelerini sorduklarında, bir tek kişi bile eylemden haberdar olduğunu söylemedi. Bunun nedeni ise Çelebi Grubu’nun Macaristan’daki şirketin müdürü Atilla Korkmazoğlu ile Proje Müdürü Ediz Özkaya ve geçici görevle Budapeşte’de bulunan Çelebi’nin Operasyon Müdürü Osman Yılmaz’ın izlediği yol oldu.

HAYDİ ARKADAŞLAR UÇAĞA:

Bundan sonraki gelişmeleri anlatan Atilla Korkmazoğlu, şöyle konuştu: "Kararı öğrenince, hemen ’haydi arkadaşlar, uçağa gidiyoruz’ dedim. İki arkadaşımla birlikte hemen harekete geçtik, tulumları giyip aprona indik. Macar yönetici arkadaşlar bu hareketimiz karşısında şaşkındılar, ne yapacaklarını şaşırdılar. Ancak bizim bagajları yüklenip çalışmaya başladığımızı görünce, 6 Macar yönetici ve 8 Macar işçi de bize katıldı. Yöneticilerin bir kısmı yolcu hizmetlerinde çalıştı. Çoğunluğumuz yükleme-boşaltma hizmeti verdi. Bavulları yükledik. Kargoları yükledik. Yer hizmetleri için belli ekipmanları da kullanmak gerekiyordu, kullandık.Toplam 17 kişi çalıştık. 24 saati aşkın bir zaman dilimini, kısa süreli dinlenmeler dışında, uykusuz geçirdik. 43 uçağın en fazla 20 dakikalık gecikmeyle kalkmasını sağladık. Bu, pek çok hava limanında normalde bile yaşanıyor."

Macarlar ’Türkiye’de gelenek mi’ diye sordular

ÇELEBİ Grubu’nun Budapeşte Havaalanı yer hizmetleri şirketininin, 31 yaşındaki genç yöneticisi Atilla Korkmazoğlu, bu olaya Macarların tepkisini şöyle anlattı: "Macaristan genelinde radyo, televizyon ve gazetelerde ilk sıralarda haber konusu olduk. Macarlar çok şaşırdı. Önce, ’bu Türkiye’de gelenek midir’ diye sordular. Biz de böyle bir gelenek olmadığını, ancak bu davranışı şirketine bağlı herkesin yapması gerektiğini söyledik. Bu küçük çaplı birliktelik şirkette ekip ruhu oluşturdu. Macarlar, bundan sonraki grevde ne yapacağımızı soruyorlar. Uzun dönemde, işleri yöneticilerle yürütme niyetimiz olamaz. Bizim amacımız grevsiz alaşmayla sonuçlandırmak, uçakları zamanında kaldırmak, bunun için çalışıyoruz."

Çelebi: 24 saat grev oldu Macarların ruhu duymadı

MACARİSTAN’
daki olayları ülke müdürü Atilla Korkmazoğlu’ndan öğrenen Canan Çelebioğlu, Macaristan’daki çalışma sisteminin ve sendikal haklarının kullanınımın Türkiye’deki sistemden oldukça farklı olduğuna dikkat çekti. Çelebi Grubu Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Canan Çelebioğlu, "Bizde ha deyince greve çıkmak mümkün değil, günler öncesinden ilan edilir ve tüm girişimler sonuçsuz kalırsa greve gidilir" diye konuştu. Atilla Korkmazoğlu da, grevlerin Macaristan’da çok uzun süreli olmadığını hatırlatarak, sendika temsilcileri ile pazarlıkların devam ettiğini belirtti.

Sendika bize ’hoşgeldin’ dedi onlara ’verimli’ zam önerdik

ÇELEBİ
Grubu, Budapeşte Havalimanı’nın yer hizmetleri şirketini, geçen kasımda, 39 milyon Euro’ya aldı. Adını da Çelebi Ground Handling Hungary olarak değiştirdi. Çelebi Holding Başkanı Can Çelebioğlu, daha önce, ’Budapeşte’de 3 milyon Euro’luk ilave yatırım yapacaklarını’ duyurmuştu. Ancak Macar işçilerin "hoşgeldin" niteliğindeki grevi, Çelebi Grubu’nun biraz keyfini kaçırdı. Can Çelebioğlu, "Verimliliğin artırılması şartı ile makul bir zam önerdik. Ancak onlar, hiç bir şart kabul etmiyorlar. Görüşmeler sürüyor" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!