Asker, rüÅŸvete ceza yaÄŸdırdı

Güncelleme Tarihi:

Asker, rüşvete ceza yağdırdı
OluÅŸturulma Tarihi: Haziran 22, 2007 00:00

Genelkurmay Askeri Mahkemesi, Özel Kuvvetler Komutanlığı’nın Ankara Gölbaşı’ndaki inşaat ihalesinde yolsuzluk yapıldığı iddiasıyla yargılanan müteahhit Ali Osman Özmen’e 41 yıl 9 ay hapis cezası verdi. Askerlerin de bulunduğu 35 sanıklı davada, rekor ceza yağdı.

ÜNLÜ müteahhit Ali Osman Özmen, "rüşvet verme, rüşvet vermeye teşebbüs, sözleşmeye aykırı imalatı kabul ettirmek, görevi kötüye kullanmaya azmettirmek" suçlarından iyi hal indirimine rağmen 41 yıl 9 ay 6 gün hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme, 11 milyon 369 bin YTL’lik Hazine zararının da Özmen’den yasal faizi ile tahsiline hükmetti.

40 sayfalık kararda, Özmen’in cezaları ertelenmezken, ayrıca seçme ve seçilme yasağı ile müteahhitlik yasağı konuldu. Mahkeme, Özmen’in yurtdışına çıkış izni talebini de reddetti. Özmen’in cezalarına Mahkeme BaÅŸkanı Topçu Kurmay Albay Ali Rıza DadaÅŸ, "Beraat kararı verilmesi, yeterli delil olmaması ve zincirleme suç hükümlerinin uygulanmaması gerektiÄŸi" görüşleriyle karşı oy verdi. Â

Müteahhit Özmen, davanın ilk duruşmasında, Milli Güvenlik Kurulu (MGK) eski Genel Sekreteri emekli Orgeneral Tuncer Kılınç’a 150 bin dolar borç verdiğini açıklamıştı. Dava nedeniyle bu ilginç ilişki de ortaya çıkarken Kılınç, 150 bin dolarlık borcunu yargılama sırasında Özmen’e ödemiş, paraya tedbir konulmuştu.

Askeri Mahkeme, Albay Mustafa Özer, emekli Albay Recep Yılmaz, Yüzbaşı Hüseyin Ceylan ve Yüzbaşı Gökhan Bayrı’nın, TSK’dan çıkarılmalarına karar verirken, 17 sanığı beraat ettirdi. Ä°nÅŸaat Emlak Dairesi’nin eski ÅŸube müdürü emekli Albay Recep Yılmaz 3 yıl 10 ay 20 gün, kontrol mühendisi Yüzbaşı Hüseyin Ceylan 16 yıl, Albay Mustafa Özer 5 yıl, Yüzbaşı Gökhan Bayrı ve sivil memur Hüseyin Özcan 1 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Özmen’in ÅŸantiye ÅŸefi Mehmet Bahadır Gülse de 6 yıl 10 ay hapis cezası aldı. Â

Müteahhitin suç dosyası kabarık

n Mühendis Binbaşı Mehmet Faruk Kurşun’a, elektrik imalatlarının fiyatı konusunda firma lehine davranması karşılığında 500 milyar TL, yüksek fiyattan brülör almasına "Olur" vermesi için de 300 milyar TL rüşvet teklif etmek.

n
MSB İnşaat Emlak Daire Başkanlığı’nda görevli mühendis Albay Ali Ulaş’a, proje onaylarıyla ilgili 100 bin DM para teklif etmek ve Marmaris’te bir yazlık vermeyi vaat etmek.

n
Sanık Mühendis Yüzbaşı Hüseyin Ceylan’ın özel aracına ücretsiz akaryakıt verilmesini sağlamak ve bir otelde tatil ayarlamak.

n
Sanıklardan Mustafa Özer’in, kredi kartı borcunu ödemek.

n Gerçek arazi kodlarını olduğundan farklı göstermek ve 21 kilometre mesafede döküm yapmadığı halde yapmış gibi sözleşmeye aykırı imalatı kabul ettirmek.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!