Bağış: Eğer bu konuşulduysa vatana ihanettir

Güncelleme Tarihi:

Bağış: Eğer bu konuşulduysa vatana ihanettir
Oluşturulma Tarihi: Haziran 16, 2007 10:24

ABD'de önceki gün, Türkiye'den askeri yetkililerin de katılımıyla muhafazakâr Hudson Enstitüsü'nde yapılan bir toplantıda, Anayasa Mahkemesi'nin emekliye ayrılan başkanı Tülay Tuğcu'ya suikast, PKK'nın Beyoğlu'nda 50 kişiyi öldürmesi, ardından da Türkiye'nin Kuzey Irak'a girmesini içeren bir senaryonun konuşulduğu iddia edildi. AKP'li Egemen Bağış ve Reha Denemeç ise bu toplantıyı çok sert cümlelerle eleştirdi.

Haberin Devamı

Egemen Bağış, Washington'da böylesi bir toplantıda konuşulduğu ileri sürülen şeyler eğer doğruysa, bunu konuşanların, hele bu kişiler Türkler ise, vatan haini olacaklarını söyledi.

Çarşamba günü, Washington'dan askeri yetkililerin katılımıyla yapılan toplantıya Türkiye'den, Genelkurmay Başkanlığı bünyesindeki Stratejik Araştırma ve Etüd Merkezi'nin Başkanı ve bazı yetkilileri katıldı. BBC Türkçe'nin haberine göre, Türkiye'nin Washington'daki Savunma Ataşesi Tuğgeneral Bertan Nogaylıoğlu da katıldı.

Toplantıda ayrıca Kürdistan Bölgesel Yönetimi Washington Temsilcisi ve Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin oğlu Kubat Talabani'nin de bulunduğu öne sürüldü.
Toplantıya Türk diplomatların davet edilmediği öğrenildi.

Toplantıda tartışılan senaryo şöyle:

Haberin Devamı

Anayasa Mahkemesi'nin emekliye ayrılan başkanı Tülay Tuğcu'nun henüz görevindeyken, bir suikast sonucu öldürülüyor. Yine aynı zaman diliminde, İstanbul Beyoğlu'nda PKK'nın üstlendiği bir eylemde, 50 kişi hayatını kaybediyor.

Bu iki dehşet senaryosu için de haziran ayının son günleri öngörülüyor ve bu olayların gerçekleşmesinden sonra Türkiye, 50 bin askerlik bir kuvvet ile Kuzey Irak sınırını geçerek, bir askeri harekat düzenliyor.
Senaryo tartışılırken esas yanıtı aranan soru, Amerika'nın böyle bir durumda nasıl tepki vereceği.

Türk askeri yetkililerinin hazır bulunduğu ortamda, bu senaryo tartışılırken bir de, Amerika'nın PKK'nın Kuzey Irak'taki liderlerini yakalayıp teslim etmesi konusu ele alındı.

TÜRK YETKİLİ: PKK LİDERLERİNİN TESLİM EDİLMESİ SAKINCALI

Bazı katılımcılar, bir Türk uzman ve yetkilinin, PKK liderlerinin bu aşamada Türkiye'ye teslim edilmesinin, siyasi sakınca doğurabileceğini söylediğini öne sürdü.

Bu duyumlara göre, PKK liderlerinin yakalanıp bu aşamada teslim edilmesinin siyasi açıdan sakıncalı olacağı, AKP'ye yarayacağı ve Amerika'nın Türkiye'deki bazı siyasi partileri kayırdığı izlenimi yaratacağı ifade edildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!