Tuğcu bugün emekli

Güncelleme Tarihi:

Tuğcu bugün emekli
Oluşturulma Tarihi: Haziran 12, 2007 00:00

Anayasa Mahkemesi’nin 46 yıllık tarihinde ilk kadın başkan olan Tülay Tuğcu, bugün yaş haddinden emekliye ayrılıyor.

Haberin Devamı

Tuğcu’dan boşalacak başkanlık koltuğu için Başkan Vekili Haşim Kılıç ile üyeler Fulya Kantarcıoğlu, Ahmet Akyalçın ve Mehmet Erten’in aday olması bekleniyor. 

Akyalçın, Kantarcıoğlu ve Erten, bir önceki dönem yapılan ve Tülay Tuğcu’nun Başkan seçilmesiyle sonuçlanan 59’uncu tur seçimde de oy almışlardı. Tuğcu’nun 6 oyla başkanlık koltuğuna oturduğu seçimde, Akyalçın’a 3 oy, Kantarcıoğlu ile Erten’e de birer oy çıkmıştı. Anayasa Mahkemesi’nin yeni dönem başkanının belirleneceği seçim, Tuğcu’nun emekliye ayrılmasının ardından Başkanvekili Haşim Kılıç tarafından belirlenecek tarihte yapılacak. Anayasa Mahkemesi Başkanlık seçiminde, resmi adaylık uygulaması bulunmuyor. Yüksek Mahkeme’nin 11 asıl üyesi de doğal aday kabul ediliyor ve seçimde oy kullanacak olan asıl üyeler kimi seçmek istiyorlarsa oy pusulasına o üyenin adını yazıyorlar. Asıl üyeler arasında Başkanlığa aday olmak isteyenler, resmi başvuru sistemi bulunmadığı için bu niyetlerini sözlü olarak diğer üyelere bildiriyorlar. Yeni seçilecek başkan yaş haddinden emekliye ayrılmazsa, 4 yıllığına bu görevde kalacak.

Haberin Devamı

YENİ ÜYEYİ SEZER SEÇECEK

Tülay Tuğcu’nun emekliye ayrılması nedeniyle, başkanlık seçimine 11’inci üye olarak en kıdemli yedek üye Mustafa Yıldırım katılacak. Ancak Yıldırım, Anayasa Mahkemesi başkanları asıl üyeler arasından seçildiği için kendisine oy veremeyecek. Tülay Tuğcu’dan boşalan Anayasa Mahkemesi asıl üyeliğine kimin atanacağına ise Danıştay Genel Kurulu’nda belirlenecek üç isim arasından Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer karar verecek.

 Tuğcu dün son görev olarak Şırnak’ın Güçlükonak İlçesi’nde PPK’lı teröristlerin yola döşediği uzaktan kumandalı mayını patlatması sonucu şehit düşen Binbaşı Ramazan Armutçuoğlu’nun, Kocatepe Camisi’nde düzenlenen cenaze törenine katıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!