Son uyarı son karar

Güncelleme Tarihi:

Son uyarı son karar
Oluşturulma Tarihi: Haziran 12, 2007 00:00

Başbakanlığın isteği üzerine bugün Başbakan Erdoğan başkanlığında Genelkurmay Başkanı Orgeneral Büyükanıt, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Başbuğ, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Koşaner katılımıyla ’Terör Zirvesi’ toplanacak. PKK’ya karşı Kuzey Irak’a operasyon dahil her türlü olasılık değerlendirilecek.

PKK terörünün hız kesmemesi ve şehit cenazelerinde hükümeti hedef alan tepkilerin giderek artması üzerine Başbakan Tayyip Erdoğan başkanlığında ’Terör Zirvesi’ toplanıyor. Bugün Başbakanlık’ta toplanacak zirvede, tezkere dahil her türlü seçeneğin ele alınması bekleniyor.

MGK’DA DA TOPLANTI

Z
irvenin bugün Başbakanlık’ta PKK terörünü ele aldığı saatlerde, devletin bir diğer önemli kurumu olan Milli Güvenlik Kurulu (MGK) Genel Sekreterliği de 20 Haziran’da ’PKK terörü’ ana gündemiyle toplanacak MGK’nın provasını yapacak. MGK Sekreterliği’ndeki toplantının da zirve gibi saat 17.00’de başlaması bekleniyor. Toplantıda da PKK terörü ve başta Irak’ın kuzeyindeki gelişmeler olmak üzere Irak’ın bütünü ile Türkiye’nin PKK terörünü önlemede alacağı önlemlerde ABD’nin hangi boyutta etkili olabileceğine dair olasılıkların fotoğrafı çekilecek. Üst düzey bir yetkili, "Başbakanlık’taki zirvede nasıl bir sonuç çıkar şimdiden bir şey söyleyemeyiz. Ancak MGK’daki provada resim her boyutuyla masaya konulacak" dedi.

Öğrenildiğine göre, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün önceki hafta Genelkurmay Karargahı’na yaptığı sürpriz ziyaretin ardından gündeme gelen ’Terör Zirvesi’ talebi Başbakanlık’tan geldi. Hükümetten Başbakan Tayyip Erdoğan, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, İçişleri Bakanı Osman Güneş ile askeri kanattan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İlker Başbuğ ve Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Işık Koşaner’in toplantıya katılması bekleniyor. Zirvede Irak’ın kuzeyinde yaşam alanı bulan PKK terörüne karşı ilgili ülkeler ve uluslararası kurumların son kez uyarılması ve bu süreçte de bir sonuç alınamadığı takdirde, sınır ötesi operasyonun önünü açacak tezkerenin gündeme gelebileceği belirtiliyor.

6 MADDELİK SÜREÇ

Kulislerde zirvede teröre karşı işletilecek sürecin şu başlıklar altında ele alınması bekleniyor:

DİPLOMASİ ŞANSI

Türkiye son kez diplomasiye şans tanıdığını ortaya koyacak. Bu çerçevede Washington ve Bağdat büyükelçilikleri aracılığıyla ABD ve Irak yönetimine gelişmeler hakkında bilgi verilecek.

KÜRTLERE UYARI

PKK’ya başta lojistik olmak üzere her türlü desteği sağlayan Peşmergelerin Iraklı Kürt liderleri uyarılacak.

BM 51. MADDE

BM, NATO ve AB nezdinde daha önce yapılan girişimler bu kez daha uyarıcı ifadelerle dile getirilecek. Bu çerçevede BM’nin, bir komşu ülkeden yapılan terör saldırılarıyla karşılaşan ülkeye meşru müdafaa hakkını tanıyan 51. maddesi hatırlatılacak. Türkiye’nin BM Daimi Temsilcisi Baki İlkin, geçen hafta BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon’a bir mektup göndererek, Irak’ın teröre karşı yeterli önlemi almadığını bildirmişti.

MGK’DA DEĞERLENDİRME

20 Haziran’da yapılacak MGK toplantısının ana gündemi bu olacak. MGK’da tüm istihbarat birimlerinin toplandığı bilgiler doğrultusunda son değerlendirmeler yapılacak. Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün dün Ankara’da şehit binbaşının cenazesi sırasında MGK Genel Sekreteri Büyükelçi Yiğit Alpogan’la uzun süre konuşması hemen ardından da Genelkurmay Başkanı Orgeneral Büyükanıt’la sohbet etmesi dikkat çekmişti. MGK’da, Orgeneral Büyükanıt’ın daha önce dile getirdiği "hedef belirleme" konusu görüşülecek.

MUHATAPLARA SÜRE

Türkiye tüm bu süreçte ilgili muhataplarına bir süre tanıyacak ve bu süre içinde gereken önlemlerin alınmasını bekleyecek.

OPERASYON HAZIRLIĞI

Önlemler alınmadığı takdirde, tezkere hazırlığının yanı sıra Hava ve Kara kuvvetlerinde olası geniş kapsamlı bir sınır ötesi operasyon için hazırlık başlatılacak.

BAKANLAR KURULU’NDA

Erdoğan, dünkü Bakanlar Kurulu’nda da konuyu gündeme getirdi. Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, bu alandaki diplomatik temaslar ve geçen hafta Orgeneral Büyükanıt ile yaptığı görüşmeye ilişkin kabine üyelerini bilgilendirdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!