66666’ya aralıksız duruşma

Güncelleme Tarihi:

66666’ya aralıksız duruşma
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 12, 2013 00:00

Tarihi Balyoz davasının temyiz duruşması 15 Temmuz’da başlıyor. Davaya daha ilk aşamada verilen ‘9-2013/66666’ tebliğname numarası avukatların, “Ebcet hesabına göre 66 Allah sözcüğü anlamına geliyor. Bizim işi Allah’a havale etmişler” tepkisine yol açarken, temyizde birçok ilk yaşanacak.

Haberin Devamı

Yargıtay 9’uncu Ceza Dairesi’nde 361 sanıklı, 400 klasörlük Balyoz davasının temyiz incelemesi kesintisiz sürecek. Yargıtay, tarihinde ilk kez bir darbe yargılaması ve temyiz duruşması yapacak. Peş peşe duruşmalar yapılıp sanık avukatları dinlenecek. Dairenin, avukatların temyiz savunmalarının bitmemesi ve talepleri halinde 20 Temmuz’da başlayacak adli tatilde de yargılamaya devam edip etmeyeceği merak konusu oldu. Yargıtay çevreleri, savunma hakkının kısıtlanmayacağını, sanık avukatlarının savunmalarının bitmemesi halinde temyiz duruşmalarının adli tatilde kesintisiz sürdürüleceğini bildirdi.

SANIKLAR KATILAMAYACAK

Aralarında generallerin de bulunduğu sanıklar ise mevzuat gereği duruşmaya katılamayacak. Duruşma Yargıtay Konferans Salonu’na alındı. Temyiz duruşmaları sonrasında tahliye talepleri karara bağlanacak.

Haberin Devamı

DAİRENİN SEÇENEKLERİ

Yargıtay 9’uncu Ceza Dairesi temyiz duruşmalarının ardından kararını kısa sürede açıklayacak. Tartışmalı dijital delilleri de değerlendirecek Daire’nin kararı diğer darbe yargılamaları için örnek olacağı için büyük önem taşıyor. Karar seçenekleri şöyle:

1- ONAMA: Daire, özel yetkili İstanbul 10’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nin kararını yerinde görür ve sanıkların darbe mahkûmiyetlerini onarsa, binlerce yılı bulan mahkûmiyetler kesinleşecek. Sanıklar hükümlü statüsüne geçecekler, tahliye edilmeyip İnfaz Kanunu çerçevesinde kalan cezalarını çekecekler. Bu durumda Balyoz sanıklarının, adil yargılanma haklarının ihlal edildiği iddiasıyla Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru dışında bir iç hukuk yolu kalmayacak.

2- BOZMA: Daire, tüm sanıklar ya da bazıları yönünden hükümleri usulden ya da esastan bozabilecek. Hukuka aykırı delil, suç vasfında değişiklik, adil yargılama hakkının ihlali, savunma hakkının kısıtlanması, delil yetersizliği, suçun maddi ve manevi unsurlarının oluşmaması gibi gerekçelerle bozma kararı verilebilecek. Bu durumda hükümleri bozulan sanıkların dosyaları mahkemeye geri gönderilecek. Mahkeme bozmaya uyarsa bu sanıklar yönünden yeniden yargılama yapıp yeni hüküm kurulacak. Mahkemenin ilk kararında direnmesi halinde ise Balyoz davasında son sözü Yargıtay Ceza Genel Kurulu söyleyecek. Kurul kararı kesin nitelik taşıyacak. Adil yargılanma haklarının ihlal edildiğini düşünen sanıklar, bu durumda da AYM’ye bireysel başvuru yapabilecekler ve tazminat talep edebilecekler.   

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!