Tülay Tuğcu emekli oluyor

Güncelleme Tarihi:

Tülay Tuğcu emekli oluyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 04, 2007 09:36

Anayasa Mahkemesi Başkanı Tülay Tuğcu’nun 12 Haziran’da yaş haddinden emekli ayrılmasıyla, gözler yeni başkanın kim olacağına çevrildi. Olası adaylar arasında Uyuşmazlık Mahkemesi Başkanı Ahmet Akyalçın ve Mehmet Erten’in isimleri öne çıkıyor.

Haberin Devamı

Tülay Tuğcu’nun emekli olmasıyla birlikte, yüksek yargıdaki kadın başkan ağırlığının değişeceği yorumları yapılıyor. Tuğcu, yoğun iptal başvurularının yapıldığı bir dönemde başkanlık yaptı. Tuğcu’dan boşalacak başkanlık koltuğu için Başkan Vekili Haşim Kılıç ile üyeler Fulya Kantarcıoğlu, Ahmet Akyalçın ve Mehmet Erten'in aday olması bekleniyor. Başkanlık seçimlerinde Akyalçın ve Erten’in isimleri öne çıkıyor.

Aynı isimler daha önce de başkanlık yarışına girmiş, uzun turlara rağmen yeni başkan seçilemeyince, emekliliği yaklaşmış olan Tuğcu'nun isminde anlaşma sağlanmıştı. Temmuz 2005'te yapılan ve 3 hafta süren seçimin 59'uncu turunda en çok oyu alan Tülay Tuğcu başkan seçilmişti. 11 üyeli mahkeme heyetinde 6 oyla seçimi kazanan Tuğcu, yüksek mahkemenin ilk kadın başkanı olmuştu. Tuğcu 6, Ahmet Akyalçın 3, Fulya Kantarcıoğlu ve Mehmet Erten ise 1'er oy almıştı.

ASIL ÜYELER ARASINDAN SEÇİM YAPILIYOR

Anayasa Mahkemesi başkanlığı için resmi olarak aday olunamazken, başkan olmak isteyen üyeler adaylıklarını, diğer üyelere bildiriyor ve seçim gündemiyle gerçekleştirilen toplantıda gizli oylama yapılıyor. Anayasa Mahkemesi başkanı, asıl üyeler arasından 4 yıl görev yapmak üzere seçiliyor.

SEZER 8. ÜYEYİ ATAYACAK

Tülay Tuğcu'nun emekli olması nedeniyle boşalacak üyelik için Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Danıştay kontenjanından yeni bir üye atayacak. Bu atamayla birlikte 11 üyeli heyette Sezer tarafından seçilen üye sayısı 8'e çıkacak.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!