Çizmeyi aştılar

Güncelleme Tarihi:

Çizmeyi aştılar
Oluşturulma Tarihi: Haziran 02, 2007 00:00

Süleymaniye’de görev yapan sivil giyimli TSK mensuplarına bir grup peşmergenin silah doğrultarak giriştiği taciz eylemi Genelkurmay’ın "ayağınızı denk alın" anlamı taşıyan açıklamasına neden oldu. Sert açıklamada, "En ufak eylem en üst düzeyde karşılık görecektir" denildi.

SÜLEYMANİYE’de görev yapan sivil kıyafetli Türk askerleri, Peşmergeler tarafından durdurulup önce sözle taciz edildi, ardından silah doğrultuldu. Dün öğle saatlerinde yaşanan olay üzerine Genelkurmay Başkanlığı sert açıklama yaparak, "Bölgede görev yapan Türk Ordusu mensuplarına yapılacak en ufak bir etik dışı davranış veya eylemin en üst düzeyde karşılık göreceği" uyarısında bulunuldu.

4 Temmuz 2003’te ABD askerlerinin, Türk subaylarının başlarına "çuval geçirdiği" bölgedeki taciz ile ilgili Genelkurmay Genel Sekreterliği açıklaması, dün akşam geç saatlerde yapıldı. Genelkurmay Başkanlığı Genel Sekreterliği’nden yapılan açıklamada şöyle denildi:

"Bugün (01 Haziran 2007) öğle saatlerinde Irak’ın kuzeyindeki Süleymaniye kentinde normal görevi kapsamında intikal halinde bulunan sivil kıyafetli Türk Silahlı Kuvvetleri unsurları araçlarıyla kontrol noktasından geçerken mahalli güçlere mensup kişiler tarafından durdurularak sözlü tacizde bulunulmuş ve silah doğrultulmuştur.

KYB: “DURDUĞUMUZ KİŞİLERİN TÜRK ASKERİ OLDUĞUNU BİLMİYORDUK”

Kürdistan Yurtseverler Birliği'nin Ankara Temsilcisi Behruz Galili, Süleymaniye’de peşmergeler tarafından durdurulan araçtakilerin Türk askeri olduğunu bilmediklerini iddia etti. Süleymaniye kentini kontrol altında tutan KYB’nin Ankara Temsilcisi Galili, CNN Türk’e yaptığı açıklamada, Genelkurmay'ın açıklamasını basından öğrendiğini ve derhal Süleymaniye ile temas kurarak olay hakkında ayrıntılı bilgi edindiğini ifade etti. Özel kuvvetler mensuplarının Süleymaniye kentinin dışına çıkarak bazı noktalarda fotoğraf çektiğini öne süren Galili, Türk askerlerinin, kente döndükleri sırada durdurulduğunu söyledi. Galili, iki aracı durduran polislerin karşısındakilerin Türk askeri olduğunu “bilmediğini” iddia etti.

“TÜRK ASKERİ SORUMLU”

Süleymaniye kentinde görev yapan Türk askerlerinin gerek araçlarına gerekse ofislerine koruma verildiğini söyleyen Galili, olayın meydana gelmesine koruma almadan kent dışına çıkan askerlerin neden olduğunu öne sürdü. Olayın yanlışlıkla meydana geldiğini ifade eden Behruz Galili, "Girişim, Türk Silahlı Kuvvetleri mensuplarına karşı değildir" diye konuştu.



Unsurlarımızın kendilerini tanıtarak etik dışı davranışa gerekli tepkiyi vermesi üzerine, yanlış anlaşılmadan kaynaklandığı değerlendirilen taciz ve silah doğrultma olayı sona erdirilmiştir. Olaydan sonra Türk silahlı Kuvvetleri unsurları vukuatsız olarak üslerine dönmüşlerdir.

İçerde ve dışarda herkes şunu iyice bilmeli ve anlamalıdır ki; bu bölgede görev yapan unsurlarımız yüce Türk Milletinin ve kahraman Türk Ordusunun mümtaz evlatlarıdır. Onlara yapılacak en ufak bir etik dışı davranış veya eylem, tümüyle Türkiye Cumhuriyetine ve Türk Silahlı Kuvvetleri’ne yapılmış sayılacak ve gereken en üst düzeyde karşılık görecektir."

Büyükanıt Barzani’yi suçlamıştı

Süleymaniye’deki taciz olayının Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt’ın önceki gün, Harp Akademileri Komutanlığı’ndaki sempozyumun açılışında yaptığı ve Kürt liderlerden Barzani’yi suçlayan açıklamanın ardından gelmesi dikkati çekti. Büyükanıt, sempozyumda, gazetecilerin "Kuzey Irak’a girme konusunda hükümetten bir talebiniz oldu mu?" sorusuna şu yanıtı vermişti:

"Yazılı talep vermeye gerek mi var? Biz söyleyeceğimizi söyledik. İçeri girip sadece PKK ile mi uğraşacağız yoksa Barzani ile de bir şeyler olacak mı? Orada PKK var, Barzani var, bir de ortada ABD var. Politik bir hedef olması lazım. Bu da sözlü olmaz, siyasi yazılı direktif olması gerekir. Bu direktif bana gelecek ki, ben asker olarak hareket edeceğim."

Haberin Devamı

“SAYGISIZLIK SÖZ KONUSU OLAMAZ”

Türkiye'nin büyük tepkisine neden olan Kuzey Irak'taki Türk askerlerine silah doğrultulmasına ilişkin konuşan Süleymaniye Emniyet Müdürü Seyfettin Ali Ahmet, Türk ordusuna veya askerlerine karşı saygısızlığın söz konusu olmadığını ve olamayacağını söyledi.

Seyfettin Ali Ahmet, Kuzey Irak'ta Türk askerlerine silah doğrultulması ile ilgili olarak DHA muhabirine yaptığı açıklamada, Süleymaniye'de Türk askerlerinin kontrol noktasında durdurulup, kimliklerinin sorulması olayının, tesadüfi bir şekilde ve şüphe üzerine gerçekleştiğini belirtti. Seyfettin Ali Ahmet, dün öğle saatlerinde kentin ‘60’lık olarak tabir edilen çevre yolu üzerinde, içerisinde sivil giyimli, silahlı kişilerin bulunduğu şüpheli araçların rapor edilmesi nedeniyle, bölgede bulunan kontrol noktasının söz konusu aracı durdurduğunu söyledi. Seyfettin Ali Ahmet konuyla ilgili olarak şunları söyledi:

Haberin Devamı

“Araçların aynı bölgeden defalarca geçtiği ve aracın içindekilerin fotoğraf veya video çekimi yaptıkları rapor edildi. Güvenlik güçleri kimlik kontrolü ve arama için şahısların araçtan inmelerini istedi. Araçtan inmeyi reddeden sivil giyimli kişiler, Türk askeri olduklarını ve Süleymaniye’de resmi görevli olarak bulunduklarını belirterek, kontrol noktasındaki görevlilerle tartışmaya girdi. Polisler, Türkçe bilmediğinden, Türk askerleri de Kürtçe bilmediğinden tartışma büyüdü. Söz konusu şahısların belirttikleri gibi resmi Türk silahlı Kuvvetleri üyesi olmalarının anlaşılması üzerine, araçların gitmesine izin verilmiştir.”

Süleymaniye Emniyet Müdürü, olayın şüphe üzerine ve tamamen tesadüfi geliştiğini belirterek, gödrevlilerin gereken tüm prosedürü yerine getirdiğini ve görevlerini gerçekleştirdiğini iddia eetti. Seyfettin Ali Ahmet, olay sırasında bazı tartışmaların olmuş olmasına karşın, Türk ordusuna veya askerlerine karşı herhangi bir saygısızlığın söz konusu olmadığını ve olamayacağını belirtti. Bu tür olaylarla ilgili haberlerin basında doğru bir şekilde yer almasının önemine değinen Seyfettin Ali Ahmet, yanlış bilgilerin gereksiz gerginliklere yol açtığından şikayet etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!