AKP adaylarına vekillik sınavı

Güncelleme Tarihi:

AKP adaylarına vekillik sınavı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 25, 2007 00:00

Milletvekilliği adaylığı için başvuranları AKP’nin üçer kişilik eleme jürileri sıkı bir sorgudan geçiriyor. Aday adaylarına "Türkiye, K. Irak’a operasyon yapmalı mı", "Laiklik sizce nedir", "AKP için eleştiriniz var mı", "İlinizde ne kadar seviliyorsunuz" gibi soruları yöneltiliyor.

AKP’nin milletvekili aday adayları, parti yöneticilerinden oluşturulan jürinin önünde görücüye çıkmaya başladı. Genel başkan yardımcılarının başkanlığında, üçer MKYK üyesinden oluşturulan 10 "ön eleme jürisi" sözlü mülakata aldığı aday adaylarını, yöneltilen sorularla terletiyor. Önceki gün çalışmaya başlayan bu komisyonlarda aday adaylarına yöneltilen şu sorular dikkat çekti:

Türkiye, Kuzey Irak’a yönelik bir operasyon yapmalı mıdır? Yapmalıysa size göre bunun gerekçeleri nelerdir?

Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliğine nasıl bakıyorsunuz? Üye olmalı mıdır, neden?

Hükümetin dış politikasını nasıl buluyorsunuz, sizce eleştirilecek yönleri var mı?

Laiklikten ne anlıyorsunuz, size göre laiklik nedir?

Neden milletvekili olmak istiyorsunuz?

Adaylık için AKP’yi tercih etme nedeniniz nedir?

Partinin oylarını nasıl artırmayı düşünüyorsunuz?

Hükümet ve AKP için herhangi bir eleştiriniz var mı?

Siyasi kimliğiniz nedir, ilinizde ne kadar tanınıyor, seviliyorsunuz?

Muhafazakar demokrat ne demektir?

Türkiye’nin milli geliri ne kadardır?

Türkiye’nin enerji sorunları nelerdir, nasıl çözülebilir?

TAKVA’NIN MESAJI NE?

Çalışmalarını yarın tamamlaması beklenen bu komisyonlarda görev alan Erdoğan’ın siyasi danışmanı Ömer Çelik’in, sinemaya ilgisinin olduğunu söyleyen bir adaya, "Takva filminin mesajı nedir?" sorusunu yönelttiği de bildirildi.

Bir TV kanalının üzerinde çalıştığı "vekilstar" jürisine benzeyen bu "mülakat jürileri"nin başkanlıklarını, AKP’nin şu genel başkan yardımcıları üstlendi:

Dengir Mir Mehmet Fırat, Bülent Gedikli, Nükhet Hotar Göksel, Edibe Sözen, Necati Çetinkaya, Şaban Dişli, Şükrü Ayalan, Nazım Ekren, Nihat Ergün ve Reha Denemeç.

Ön elemeden geçen aday adaylarıyla ilgili son sözü ise Erdoğan’ın başkanlık edeceği 7 kişilik "üst değerlendirme kurulu" söyleyecek. Milletvekili listelerine son şeklini verecek bu kurul ise şu isimlerden oluştu:

AKP Genel Başkan Yardımcıları Hayati Yazıcı ve Dengir Mir Mehmet Fırat, Genel Sekreter İdris Naim Şahin, Grup Başkanvekilleri Faruk Çelik, Salih Kapusuz ve Sadullah Ergin.

Heyecanlı bekleyiş

Milletvekili aday adayları mülakat sınavı için AKP Genel Merkezi’ni doldurdu. 10 ön eleme jürisinden 9’u AKP Genel Merkezi’nde, biri İstanbul’da çalışmalarını sürdürüyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!