İzmir'de patlama

Güncelleme Tarihi:

İzmirde patlama
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 13, 2007 00:00

‘Cumhuriyet’ mitingine hazırlanan İzmir'de, bu sabah Bornova'daki Mansuroğlu semt pazarında, giyim eşyası tezgahlarının arka kısmında patlama meydana geldi. Patlamada, çoğu esnaf 18 kişi çeşitli yerlerinden yaralanırken, çevredeki işyeri, ev ve otomobillerin camları kırıldı, maddi hasar oluştu.

Haberin Devamı

IZMIR'DE PAZARYERINDEKİ PATLAMADAN FOTOĞRAFLAR

Bornova İlçesi'ne bağlı Özkanlar semtinde, her cumartesi günü kurulan, Mansuroğlu Semt Pazarı'nın, giyim eşyalarının bulunduğu bölüm tarafındaki girişte, bugün saat 09.18'de, tezgahların arka kısmında bulunan Metin Oktay Spor Kompleksi'ndeki bir ağaca bağlanan bisikletin sepet kısmına monte edilmiş bomba patladı.

Büyük bir gürültünün duyulduğu ve esnafın henüz satış yapmak için tezgahlarını açtığı sırada meydana gelen patlamada, büyük paniğe neden oldu. Çoğu esnaf olan Hatem Kaval, Mustafa Önal, Ramazan Bayrak, İrfan Karagöl, Ela Akgül, Nadir Bayındır, Fikriye Ulucak, Orhan Karatay, Mutlu Kaval, Erdoğan Berber, Gökhan Karagöl, Çiğdem Özdemir, Veli Pinek, Şakir Kaplan, Devrim Osmanoğlu, Şener Gökhan, İkram Yılmaz ve Hasan Bakan çeşitli yerlerinden yaralandı.

Haberin Devamı

YARALILARDAN BİRİ HASTANEDE HAYATINI KAYBETTİ

Pazar yerinde meydana gelen patlamada ağır yaralanan Hatem Kaval'ın öldüğü bildirildi.

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi yetkililerinden alınan bilgiye göre, patlamada ağır yaralanan ve Genel Cerrahi Servisinde tedavi gören Hatem Kaval, tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı.

Hastane Başhekimi Prof. Dr. Oktay Nazlı, vücudunun çeşitli yerlerinde patlamadan kaynaklanan yaraları bulunan Hatem Kaval'ın, özellikle ayak ve batın (karın boşluğu) bölgesinde ciddi yaralar bulunduğunu, bu nedenle ameliyata alındığını açıklamıştı.

Bornova'daki Özkanlar pazar yerinde sabah saatlerinde, tezgahların arkasına bırakılan bir bisikletin üzerine yerleştirilen patlayıcının patlaması sonucu çoğu pazar esnafı 18 kişi yaralanmıştı.

Olayın ardından pazar yerine gelen çok sayıda polis ekibi, bölgede çalışma başlattı. Olay yeri güvenlik şeritleriyle kapatılırken, Kimlik Bildirme ve Olay Yeri İnceleme Şube Müdürlüğü'ne bağlı ekipler, laboratuvar incelemesi için patlayıcının parçalarını topladı. Bölgede uygulama yapan asayiş, karakol ve terör ekipleri de patlayıcıyı bırakan kişi ya da kişilerin yakalanması için operasyonlara başladı.

BİSİKLETE MONTE PARÇA TESİRLİ BOMBA

Haberin Devamı

Olayın meydana geldiği yerde inceleme yapan İzmir Emniyeti Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, patlamaya, gece saat 04.00 sıralarında ağaca bağlanarak bırakılan eski bir bisikletin, arka kısmındaki, genelde pizza dağıtıcılarının kullandığı demir kutu içine konulan parça tesirli bombanın neden olduğunu, tipi ve düzeneğinin nasıl çalıştığının, laboratuvar incelemesi sonrası belli olacağını kaydetti.

Yasa dışı terör örgütü PKK üyeleri tarafından gerçekleştirildiği sanılan bombalı saldırıyı gerçekleştiren kişi veya kişilerin yakalanması için çalışmaların sürdüğü de bilirildi. İlk incelemede, bombanın, zaman ayarlı veya uzaktan cep telefonuyla patlatılacak şekilde bir düzeneğe sahip olduğu, ele geçirilen parçalar sonrası tipinin açıklığa kavuşacağı vurgulandı.

Haberin Devamı

‘İNSANLIK DIŞI SALDIRIYI LANETLİYORUM’

Polisin olay yerindeki incelemeleri devam ederken İzmir Valisi Cahit Kıraç, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Bornova Belediye Başkanı Sırrı Aydoğan ve Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın, semt pazarına gelerek bilgi aldı. İnsanlık dışı bu saldırıyı lanetle kınadığını, saldırının devletin çalışmasını engellemeyeceğini dile getiren Vali Kıraç, şunları söyledi: “Pazar yerinin yakınında bisiklet üzerine konulan patlayıcının patlaması sonucu bu vahim olay meydana geldi. Yaralı vatandaşlarımızın hastanelerdeki tedavileri sürüyor. Yaralılardan sadece Hatem Kaval'ın ayaklarının durumu ağır, yalnız kopma yok. Patlamanın mahiyeti hakkında şu anda tespit henüz yapılmadı. Olay Yeri İnceleme Şube Müdürlüğü'ne bağlı uzman polisler çalışma yapıyor. Akşamdan konulan bisikletin üzerindeki patlayıcının infilak etmesi sonucu olay meydana gelmiş. Bombanın içeriği ve neden konulduğu belli değil. Halkımız sakin olsun.”

Haberin Devamı

‘MİTİNGİ ETKİLEYECEĞİNİ SANMIYORUM’

İzmir Valisi Cahit Kıraç, patlamanın, yarın Konak İlçesi'nde yapılacak Cumhuriyet Mitingi'ni etkileyeceğini sanmadığını belirterek “Mitingde yaklaşık 3 bin polis görev yapacak. Gerekirse bütün İzmir Emniyet Teşkilatı'nı mitingde görevlendirebiliriz. Patlamanın yarınki mitingi etkileyeceğini sanmıyorum” diye konuştu.

Cumhuriyet Mitingi Düzenleme Kurulu Başkanı avukat Ferda Kardelen ise, yaptığı yazılı açıklamada, mitinge bir gün kala Bornova'da yaşanan  patlamayı üzüntüyle öğrendiklerini kaydetti. Patlamanın, mitingi engellemek, baltalamak isteyen güçlerin, katılımı azaltmaya yönelik bir eylemi olabileceğini iddia eden Kardelen, bu tip eylemlerin cumhuriyet güçlerini engellemeyeceğini, aksine mücadele azmini güçlendireceğini savunarak, “Tarihimiz bunun örnekleriyle doludur. Olayı şiddetle kınadığımızı, yaralanan yurttaşlarımıza acil şifa dileğimizi bildiriyoruz” görüşünü ifade etti.

Haberin Devamı

İNSANA YÖNELİK SALDIRI

Saldırının pazar yerinde yapıldığı dile getiren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da, “Korkutmaya yönelik bir saldırı değil, tamamen cana kast edilmiş. Ancak can kaybının olmaması sevindirici” dedi. Kocaoğlu, “Pazar yerinde gerçekleşen bu olay direkt insana yönelik, katliama yönelik bir saldırıdır. Böyle bir saldırının bir daha yaşanmamasını temenni ediyoruz. Cumhuriyet Mitingiyle birleştirmek ne derece doğru bilmiyorum, ikisi ayrı konu. Şahsi fikrim bağdaştırmamak gerektiği. Yarınki mitingle ilgili gerekli önlemler alınacak ve katılım sağlanacaktır. Hiç kimsenin gelmemezlik yapacağını sanmıyorum” dedi.

MUCİZE KURTULUŞLAR

Pazaryeri esnafından Güven Yoldaş da, tezgahını açarken bisikleti gördüğünü, önemsemediğini, tuvalette gittiği sırada büyük bir patlamanın meydana geldiğini, döndüğünde her yerin savaş alanı gibi olduğunu, şans eseri yara almadan kurtulduğu için mutlu oldunu söyledi.

Dönerci satıcısı, bacağından yaralanan İkram Yılmaz da, patlamayla birlikte ayağından yaralandığını, etrafa saçılan parçaların göğsündeki cep telefonunu paramparça ettiğini, onun orada olmaması halinde parçaların göğsüne isabet edebileceğini, olayı hafif atlattığını dile getirdi.

CHP İzmir Milletvekilleri Ahmet Ersin ve Türkan Miçooğulları hastaneye giderek yaralılara geçmiş olsun dedi, saldırıyı kınadı. AKP Genel Başkan Yardımcısı Nükhet Hotar Göksel, İnsan Hakları Derneği İzmir Şubesi, KESK İzmir Şubesi de yayınladıkları bildirilerle saldırıyı kınadı.

GÖRGÜ TANIKLARI ANLATIYOR
       
Pazaryeri esnaflarından Hasan Bakan, patlamayla ilgili şunları söyledi:  “Sabah saatlerinde pazar yerinde tezgahımızı kurmuş, sohbet ediyorduk.  Bir anda patlama oldu. Kendimizi yerde bulduk. Çevremdeki  arkadaşlarımdan bazılarının yaralandığını gördüm. Hemen yakındaki  araçlara taşıdık yaralıları. Patlamanın olduğu yerde daha önceden bir  bisiklet duruyordu ve bisikletin arkasında mavi bir poşet vardı.  Baktığımızda bu bisikletin ve poşetin paramparça olduğunu gördük. Ancak  bu paketin kim tarafından konulduğunu görmedik.”
       
Patlama yerinde bulunan esnaf Halil Şafak ise “Patlamanın ardından yaralı arkadaşlarımızı ambulans beklemeden, kendimiz araçlarla  gönderdik. Yaralıların ikisinin durumu ağır görünüyordu” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!