649 yıllık saat bilmecesi

Güncelleme Tarihi:

649 yıllık saat bilmecesi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 20, 2015 20:55

MANİSA’daki tarihi Ulu Cami’nin ön tarafındaki saat kulesinden çalınan 2 asırlık saate ait parçalardan olan çark, bulundu. Ardından emniyet, saatin değil sadece çarkın çalındığına yönelik açıklama yaptı. Bunun üzerine iddiayı yalanlayan Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, bulunan kısmın saatin bir parçası olduğunu, mekanizma ile çanın ise hala kayıp olduğunu açıklayınca kafalar karıştı.

Haberin Devamı

Spil Dağı eteklerindeki, İshak Çelebi tarafından, mimar Emet Bir Osman’a yaptırılan 649 yıllık tarihi geçmişe sahip Ulu Cami’ye, kayıtlara göre, 1672 yılında caminin dış duvarının bitişiğine saat kulesi inşa edildi. Kuleye 1815 yılında bir çalar saat ve çan da eklendi. Bir rivayete göre kilisesin çanına benzediği için kule ve saat zaman içinde yerinden sökülerek caminin ön tarafına alındı. Tarihi caminin saat kulesindeki saat, Manisa Büyükşehir Belediyesi tarafından bir süre önce tarihe saygı projesi kapsamında bakım ve onarımı yaptırılarak tekrar çalışır hale getirildi. Geçen 14 Şubat’ta iddiaya göre saatin mekanizması ile çanı çalındı.

EMNİYETE GÖRE ÇALINAN SADECE ÇARK

Olayla ilgili soruşturma başlatan polis ekipleri; saat mekanizmasından sökülen çarkı bulurken, yaşı küçük beş kişiyi yakaladı. Emniyette ifadeleri alınan şüpheliler, ardından serbest bırakılıp ailelerine teslim edildi. Olayla ilgili açıklama yapan emniyet yetkilileri; saat kulesinin kapısının zorlanarak açıldığını, pencerelerindeki demir parmakların söküldüğünü, kule içinde bulunan tarihi saatin çalınmadığını sadece kule saat çanının dişli mekanizmasından bir çarkın yerinden söküldüğünün belirlendiğini ve kayıp parçanın bulunup ilgililere teslim edildiğini açıkladı.

BÜYÜKŞEHİR "TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ"

Bunun üzerine yazılı açıklama yapan Manisa Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Azmi Açıkdil, sadece çark çalındığı iddasını yalanladı. Yaşanan hırsızlıkta orijinaline uygun olarak yaptırılan ve saat başı çanın çalmasını sağlayan mekanizma ile birlikte çanın da çalındığını dile getiren Açıkdil, "Burasının adı her ne kadar saat kulesi olsa da zamanı gösteren bir saat yok. Yani akrebi yelkovanı olan duvara asılı bir saat yok. Ancak saat başı çalan ve saat başı çalmayı sağlayan bir mekanizma ile çan var. Bu mekanizma saat başı geldiğinde çana vurarak saati bildiriyor. Yani akrepli yelkovanlı bir saat yok. Biz bunu kulenin içerisinde vinçle monte ettik ve çanın yanına koyduk. Ağır bir mekanizma olduğu için de güç şartlarla kule içerisine monte edebildik. Yani bunun hemen beş dakikada çalınıp götürülmesi çok zor bir iş. Vinçle monte edilmiş bir saati yarım saatte çalmanız imkansız. Demek ki orada biraz zaman alacak şekilde bir çalışma yapılmış. Mekanizma bir daha yapılabilir. Ancak çan çok önemli bir çan. Tarihi olan bir çan. Çan ile beraber mekanizma da çalınmış. Emniyet Müdürlüğü’nün bulup da bize teslim ettiği materyal, kulenin üst katında mekanizmanın monte edildiği saç tabla. Demir bir saç. Ayrıca pencere parmaklıkları ve kapıdaki demirler de sökülmüş. Saat ve çan ile ilgili herhangi bir bulunma ve teslim edilme söz konusu değil. Araştırılması ve bunun nerelere satılabilir nerelerde kullanılabilir bunların takip edilmesi lazım. Bunun takipçisi olacağız" diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!