Birleşmede DSP modeli uygulanacak

Güncelleme Tarihi:

Birleşmede DSP modeli uygulanacak
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 08, 2007 00:00

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, DSP ile sürdürülen "Solda Birlik" görüşmelerinin, DSP’nin önerisi olan "Seçim ittifakı" modeli üzerinde uzlaşılarak tamamlanmak üzere olduğunu açıkladı.

Haberin Devamı

Cumhuriyet Gazetesi’nin Ankara’daki kuruluş yıldönümü kokteyline katılan Baykal, "Solda birliğin tek çatıda gerçekleşmesini istiyorduk. Ama DSP’deki arkadaşlarımız bu aşamada birleşmenin bir seçim işbirliği olarak düşünülmesi gerektiğini ifade etti. Biz de arkadaşlarımızın birleşme modelini benimsedik. Sonuçta olumlu bir noktaya gelinmiştir. CHP bakımından bir tereddüt yoktur, ancak tekrar ifade etmek istiyorum; üzerinde anlaşılan model CHP’nin önerdiği model değildir" diye konuştu.

Baykal, "CHP listelerinde kaç DSP’liye yer verilecek?" sorusuna ise, "Konuyu sayısal pazarlık konusu haline dönüştürmedik. Sosyal demokrat hareketi güçlendirmek istiyoruz bu konuda herkes özveriye hazır. Arkadaşlarımız, ’Bu işbirliğinde bizim meclise girmemiz şart değil’ dediler. Ancak elbette arkadaşlarımız parlamentoda olacaklardır" diye cevaplandırdı. Her an el ele vererek işbirliklerini ilan noktasına geldiklerini vurgulayan Baykal, "Protokolde DSP’lilerin CHP’den ayrılmamalarıyla ilgili süre yer alacak mı?" sorusunu da "Bunları şartla halletmek mümkün değil. Aramızda güven ve samimiyet esas" diye yanıtladı.

SEZER: DSP'Yİ KAPATMAYA KİMSENİN GÜCÜ YETMEZ

Haberin Devamı

DSP Genel Başkanı Zeki Sezer, DSP Parti Okulu'nda gerçekleştirilen DSP il başkanları  toplantısında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin çok kritik bir dönemden  geçtiğini ama umutsuz olmaya gerek bulunmadığını belirterek, il  başkanlarına “Bunun en büyük güvencesi sizlersiniz” dedi.

Sezer, il başkanlarına seslenerek kurultaylarını büyük bir  başarı ve katılımla gerçekleştirdiklerini belirtti ve DSP örgütlerinin  çok iyi çalıştığını söyledi.
DSP'nin başından beri uzlaşı ve güç birliğinden yana olduğunu, bu  görüşlerini de ifade ettiklerini hatırlatan Sezer, şu anda bir çok parti  ve grubun DSP ile beraber olmak istediğini söyledi. Sezer, “DSP'yi  kapatmaya kimsenin gücü yetmez, benim bile yetmez” diye konuştu.
Sezer, gazetecilerin CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın görüşmelerin  olumlu geçtiği ve DSP'den haber bekledikleri yönündeki açıklamasını  hatırlatılması üzerine toplantıda bu konunun ele alınacağını bildirdi.
DSP Genel Başkanı Sezer, bir başka soru üzerine Genç Parti ile  görüşmeleri olmadığını ifade etti.

Haberin Devamı

KARAYALÇIN: SHP'NİN OLMADIĞI BİRLİKTELİK BİRLEŞME OLMAZ

SHP Genel Başkanı Murat Karayalçın, SHP'nin  ve 10 Aralık Hareketi'nin içinde yer almadığı bir birlikteliğin “sol  seçenek” diye sunulamayacağını belirterek, “Sol birliktelik içinde  kimlerin yer alacağını, parti yöneticileri değil halkımız karara  bağlayacaktır” dedi.

Karayalçın, partisinin MYK toplantısı öncesinde yaptığı açıklamada, 3  Kasım 2002 yılından bu yana ülkedeki gelişmeler dikkate alındığında sol  iktidara duyulan ihtiyacın giderek arttığını ifade etti.

Sol değerleri öne çıkarmadan cumhuriyetin temel değerlerinin  korunamayacağını savunan Karayalçın, sol partilerin bir iktidar seçeneği  oluşturması gerektiğini dile getirdi. Karayalçın,  “SHP'nin ve 10 Aralık hareketinin içinde yer almadığı bir birliktelik,  halkımıza sol seçenek diye sunulamaz. Sol birliktelik içinde kimlerin  yer alacağını parti yöneticileri değil, halkımız karara bağlayacaktır.  Bana göre de bu karar verilmiştir” diye konuştu.
       
“HERKESİ SOL İTTİFAKI İNŞA ETMEYE ÇAĞIRIYORUM”
       
Halkın, solun iktidarına katkıda bulunacak partileri ve kişileri  Türkiye'nin meydanlarında yapılan açık hava toplantılarında göreve  çağırdığını belirten Karayalçın, şöyle devam etti:

Haberin Devamı

“Kimse sosyal demokrat siyaset alanını tekelleştiremez. Sosyal demokrat  siyaset alanı, sol alan yalnızca çalışanların, üretenlerin tekelindedir.  Amaç, milletvekili seçilme ya da milletvekili seçtirmek değildir. Amaç,  AKP iktidarından mümkün olan en kısa sürede kurtulmaktır. Konuya böyle  yaklaşılmalıdır. Bu düşüncelerin ışığında herkesi, AKP'nin iktidarından  en kısa sürede kurtulmak için en güçlü şekilde sol ittifakı inşa etmeye  çağırıyorum.”

Karayalçın, bir gazetecinin “CHP'den bir çağrı aldınız mı?” sorusu  üzerine ise “Bize halktan çağrı geldi. Bizim için önemli olan, halkın  çağrısıdır. Ben de zaten o çağrının gücüne dayalı olarak bunları  söylüyorum” yanıtını verdi.

Haberin Devamı

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ile 1 Mayıs günü Ali Dinçer için taziye  ziyaretinde bulunmak amacıyla bir araya geldiğini hatırlatan  Karayalçın, DSP Genel Başkanı Zeki Sezer ve parti yöneticileri ile 10  Aralık Hareketi'nin sözcüleriyle ise yaklaşık 2 aydan bu yana ittifak  konusunda görüştüklerini, söyleştiklerini söyledi. Karayalçın,  “Şimdiye kadar bir araya gelemeyenler, CHP ve DSP bu görüşmeleri  yapmaktalar. Bunun çok doğal sonucu olarak en geniş birlikteliğin inşa  edileceğine içtenlikle inanıyorum. Bunun böyle olmasının gerekli ve  zorunlu olduğunu biliyorum. İnsanlarımızın mesajlarını da bu doğrultuda  değerlendiriyorum” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!