Anayasa şaşkınlığı

Güncelleme Tarihi:

Anayasa şaşkınlığı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 04, 2007 00:00

Cumhurbaşkanını halkın seçmesi için Anayasa’yı değiştirme operasyonu başlatan AKP’de 5 kez metin değişikliği yapılınca trafik karıştı. DYP ve ANAVATAN’a doğru taslağı gönderen AKP, CHP’ye farklı bir metin gönderdi. 22 Temmuz’a yetiştirilmeye çalışılan paketin ilk tur oylamasının yarın yapılması bekleniyor.

CUMHURBAŞKANINI halkın seçmesini sağlamak amacıyla başlattığı Anayasa operasyonunda beş kez metin değiştiren AKP, CHP’ye yanlış metin gönderdi. AKP Grup Başkanvekili Sadullah Ergin "Çalıştığımız taslaklar içinde cumhurbaşkanının milletvekili dokunulmazlığına sahip olmasını öngören ifadeler de vardı. Ancak, DYP ve ANAVATAN’a doğru taslağı gönderirken, CHP’ye yanlış metni göndermişiz" dedi. AKP’nin TBMM Başkanlığı’na verilen rötuşlu son Anayasa değişikliği paketiyle, cumhurbaşkanını halkın seçmesini sağlayan düzenlemenin takvimi de belirlendi. Buna göre, Cumhurbaşkanını "iki turlu sistemle" halkın seçmesini düzenleyen paket, Anayasa’nın "Seçimlere bir yıl kala yapılan düzenlemeler ilk seçimde uygulanamaz" hükmünden de muaf tutuldu. AKP, Cumhurbaşkanlığı seçimini veya referandumu 22 Temmuz’a yetiştirmeyi amaçlıyor. Paketin ilk turunun TBMM Genel Kurulu’nda 5 Mayıs Cumartesi günü yapılması bekleniyor. Paket özetle şu hükümleri içeriyor;

SÜRE 5 YIL

Cumhurbaşkanı, 40 yaşını doldurmuş ve yüksek öğrenim yapmış TBMM üyeleri veya bu niteliklere ve milletvekili seçilme yeterliliğine sahip, Türk vatandaşları arasından halk tarafından seçilecek.

Cumhurbaşkanının görev süresi 5 yıl olacak. Bir kimse en fazla iki defa cumhurbaşkanı seçilebilecek. Cumhurbaşkanlığına TBMM üyeleri içinden veya dışından aday gösterilmesi 20 milletvekili ile mümkün olacak. Cumhurbaşkanı seçilen kişinin, varsa partisi ile ilişiği kesilecek. TBMM üyeliği düşecek.

Cumhurbaşkanı seçimi, cumhurbaşkanının görev süresinin dolmasından önceki 60 gün içinde, makamın herhangi bir sebeple boşalması halinde ise boşalmayı takip eden 60 gün içinde tamamlanacak.

İlk oylamada, bu çoğunluk sağlanamazsa, bu oylamayı izleyen ikinci pazar günü ikinci oylama yapılacak. Bu oylamaya, ilk oylamada en çok oy almış bulunan iki aday katılacak. Geçerli oyların çoğunluğunu alan aday Cumhurbaşkanı seçilmiş olacak.

İkinci oylamaya katılmaya hak kazanan adaylardan birinin ölüm veya seçilme yeterliliğini kaybetmesi halinde, ikinci oylama, boşalan adaylık birinci oylamadaki sıraya göre ikame edilecek.

184’LE TOPLANTI

İkinci oylamaya tek adayın kalması halinde, bu oylama referandum şeklinde yapılacak. Aday, geçerli oyların çoğunluğunu aldığı takdirde cumhurbaşkanı seçilmiş olacak. Cumhurbaşkanı göreve başlayıncaya kadar görev süresi dolan cumhurbaşkanının görevine devam edecek.

Bu paketle, Anayasa’da Cumhurbaşkanlığı seçiminde 367 krizine neden olan belirsiz ifade de değiştirildi. Buna göre, TBMM, tüm toplantı ve yapacağı seçimlerde üye tamsayısının en az üçte biri (184) ile toplanacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!