Cumhuriyet ’Çağlayan’ı

Güncelleme Tarihi:

Cumhuriyet ’Çağlayan’ı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 30, 2007 00:00

Ankara Tandoğan’daki mitingin ardından İstanbul Çağlayan’da toplanan 1 milyonu aşkın kişi, laik ve demokratik cumhuriyeti koruma yemini etti. Hemen herkes ay yıldızlı bayrağıyla miting alanına geldi. Mitingde "Hükümet istifa" sloganları atıldı, Abdullah Gül’ün Cumhurbaşkanlığı adaylığına karşı çıkıldı.

İSTANBUL’da sayısız mitinge tanıklık eden Çağlayan Meydanı dün tarihi bir güne ev sahipliği yaptı. Cumhuriyete sahip çıkmak için tüm Türkiye’den gelen milyonu aşkın kişi, laik ve demokratik Türkiye Cumhuriyeti için and içti ve sağ ve sol partilere birleşmeleri için mesaj verdi.

Sabah 07.00’den itibaren ellerinde Türk bayrakları, Atatürk fotoğrafları, ay yıldızlı tişörtleri ile alana gelmeye başlayanlar, Çağlayan’a kırmızı-beyaz nehirler gibi aktı. Gelenlerin bir ucu Ali Sami Yen Stadı’na diğer ucu Dolapdere’ye üçüncü kolu ise Beşiktaş’a kadar dayandı. Meydana giremeyen onbinlerce kişi ellerindeki Türk bayrakları ile bulundukları yerde sloganlar atıp gösteri düzenledi. Miting kürsüsünden kalabalığın 3 milyonu geçtiği ve 4 milyona dayandığı duyuruldu. İnternet siteleri ve yabancı ajanslar ise bir milyonu geçen kalabalığın Ankara Tandoğan mitingini kat kat aştığını duyurdu.

YER GÖK KIRMIZI BEYAZ

On binlerce bayrağın bulunduğu alana gelenler, ağırlıklı olarak, milli futbol takımının formalarının da aralarında
/images/100/0x0/55eb4accf018fbb8f8b7cee9
bulunduğu kırmızı-beyaz kıyafetleri tercih ettiler. Çağlayan’da Kuvayı Milliye giysileri giyenler de vardı. Mitingde konuşmalar sık sık "Hükümet istifa" sloganıyla kesildi. "Tayyip baksana kaç kişiyiz saysana", "İşte meydan işte çağlayan, ananı da al gel Erdoğan", "Türkiye laiktir laik kalacak" sloganları atıldı. Konuşmalar sırasında Erdoğan’ın eski konuşmalarına yapılan alıntılar, yuhalandı.

Ankara Tandoğan’da 14 Nisan’da düzenlenen Cumhuriyet Mitingi’nin ardından halktan gelen talep üzerine İstanbul’da tekrarlanan miting Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, Atatürkçü Düşünce Derneği, Cumhuriyet Kadınları Derneği önderliğinde yaklaşık 600 sivil toplum kuruluşunun desteğiyle düzenlendi.

TÜM TÜRKİYE’DEN GELDİLER

Katılımcılar önceki gün Fethiye’den 18.30’da, Muğla’dan 19.30’da, İzmir ve Antalya’dan 21.00’de Adana’dan 20.00’de yola çıktıklar. Her yıl Haziran ayında gölge olarak Atatürk’ün siluetinin belirdiği Ardağan Damaltepe köyünden yaklaşık 20 kişilik bir grubun meydana girmesi büyük coşkuyla karşılandı. Köylüler uzun süre alkışlandı.Mitinge, İstanbul’dan ve Türkiye’nin dört bir yanından Atatürkçü Düşünce Derneği, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, köy dernekleri, barolar, sendikalar ve parti şubeleri katıldı. İstanbul dışında en yoğun katılımın olduğu illerin başında, İzmir, Tekirdağ ve Mersin geldi. Perpa’nın önünden miting alanına giriş yapan İzmirliler, "Gavur İzmir burada, Tayyip nerede" sloganı attı. Mitinge katılanlar arasında genci, yaşlısı, erkeği kadını, başörtülüsü on binlerce kişi Abdullah Gül’ün Cumhurbaşkanı olmasına tepki gösterdi.

Parola: Vatan İşaret: Namus

"Parola: Vatan, İşaret: Namus" yazılı pankart taşıyan yaklaşık 100 kişilik Türkiye Gençlik Birliği üyeleri, "Cumhuriyet bize emanet", "Bağımsızlık benim karakterimdir Kemal Atatürk" yazılı tek örnek tişört giydiler. Kürsünün hemen önünde bulunan Mersin’li çiftçiler "Anamızda burada babamızda burada, Mersin çiftçileri Atatürk’ün yolunda" pankartları açtılar.

Halk burada seninki ümmet
/images/100/0x0/55eb4accf018fbb8f8b7ceeb


KONSER VERDİLER


Çağlayan’daki mitingte konuşmalar öncesi ve sonrasında aralarında Bulutsuzluk Özlemi ve Edip Akbayram’ın da bulunduğu sanatçılar konser verdi. Polis, bölgedeki tüm yüksek bina ve minarelerde önlem alırken, gazetecilerin görüntü almasına da izin vermedi. Miting alanı ve çevresi İstanbul Emniyeti’ne bağlı helikopterler tarafından izlendi.

PANKART MESAJLARI

Mitingde açılan bazı pankartlar şöyle: "Cumhuriyet için birleşin, yarın çok geç olacak", "Hayrunisa Gül seni beden eğitiminden sonra Çankaya’dan da muaf tutuyoruz". "BİN dirilmiş kıtayız", "ABDullah gül Çankaya’ya çıkamaz", "Gerçek halk burada, seninki ümmet" , "Anamı da aldım geldim"

SLOGANLAR

Miting alanında atılan sloganlardan bazıları şunlar: "Çankaya yolları şeriata kapalı" , "Tayyip baksana, kaç kişiyiz saysana", "Çankaya’ya imam istemiyoruz", "Mollalar İran’a", "Tayyip nerede, gavur İzmir burada" "Alt, üst kimlik yok. Ne mutlu Türk’üm diyene", "Meclis Başkanı, Cumhuriyet düşmanı"

Kartal’ın mesajı

Cumhuriyetimize sahip çıkalım mitingine Beşiktaşlı taraftarlar da destek verdi. Beşiktaş tribününün muhalif sesi Çarşı Grubu, ellerinde bayrakları ve dövizleriyle, "Beşiktaş çarşı şeriata karşı" sloganları attı.
/images/100/0x0/55eb4accf018fbb8f8b7ceed


Cumhuriyet engel tanımaz

Çağlayan’daki miting alanı on binlerce bayrak ve Atatürk posteriyle kırmızı-beyaza büründü. Her yaş grubundan katılımın olduğu mitingde engelliler de hazır bulundu. Tekerlekli sandalyede mitinge katılan bir kişi, alana elini tuttuğu arkadaşıyla sohbet ederek girdi.

Tapusu bizde

Yaratıcı güçlerini kullanan eylemciler, birbirinden farklı pankartlarla miting alanına geldiler. İki eylemcinin elinde taşıdığı temsili Türkiye tapusunun üzerine "Satılamaz" yazılmıştı. Bir elinde bayrak iki kişi tarafından taşınan tapu, miting alanındaki kararlılığı da gösteriyordu.

TV’ler mitinge kilitlendi

Çağlayan’da düzenlenen "Cumhuriyet Mitingi", CNN TÜRK, NTV, 24, KanalTürk, Kanal B, Sky Turk ve Avrasya TV’den canlı olarak yayınlandı. Mitingi, Star ve TRT 2 de ara ara canlı olarak aktardı.

Böyle geldi

Mitinge koltuk değnekleriyle gelen bir ayağı kırık genç kız yorulunca dinlendi ama bayrağını sallamaktan vazgeçmedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!