Adam adama 14 vekil markajı

Güncelleme Tarihi:

Adam adama 14 vekil markajı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 26, 2007 00:00

AKP, yarın yapılacak cumhurbaşkanlığı ilk tur seçimi öncesi 14 eksik oyu bulup 367’ye ulaşabilmek için sıkı markaja başladı. TBMM Başkanı Bülent Arınç da bizzat telefonla ikna trafiğini yürütüyor. 9 bağımsız adaydan 4’ü açık destek verirken, 3 bağımsız adayın oturuma katılmayacağı belirtiliyor.

CHP’nin cumhurbaşkanlığı oylamasını Anayasa Mahkemesi’ne götürmesini engellemek isteyen cumhurbaşkanı adayı Abdullah Gül ve AKP kurmayları, eksik olan 14 oyu bulup, 367’ye ulaşabilmek için adam adama markaja başladı.

Meclis kulislerinde yarın yapılacak ilk tur oylamaya yönelik hesaplara başlandı. AKP kurmayları amaçlarının sadece katılanların sayısının 367’ye ulaşması değil, 367 oyu bularak Gül’ü ilk turda seçtirmek olduğunu ifade ediyorlar.

AKP yönetimi milletvekillerine, "Yakın olduğunuz muhalefet milletvekillerini iknaya çalışın" talimatı verdi. AKP’liler, seçim bölgelerindeki bağımsızlar ve dostlukları olanlarla teke tek görüşüyorlar. AKP’li Alim Tunç da ilk turda salonda 367’yi bulma sorunları olmadığını savunarak, "Artık top sekmez, adam geçmez. Bu iş tamam" iddiasında bulundu. Ancak Gül’ün temasları sonrasında yapılan açıklamalar, 367 rakamına ulaşılmasının "kuşkulu" olduğunu ortaya koyuyor.

4 BAĞIMSIZ TAMAM Önceki gün CHP ve ANAVATAN ile bazı bağımsızları ziyaret eden Gül, dün de "367 turları"nı sürdürdü. Gül, DYP, SHP, HYP’nin genel başkanları ve bazı bağımsızları ziyaret etti. Gül, akşam saatlerinde Başbakan Erdoğan’la biraraya gelerek, son durumu görüştü. Kulis çalışmalarının sonucu olarak, bağımsız dokuz milletvekilinden Süleyman Bölünmez, Ülkü Güney, Fuat Geçen, Göksal Küçükali "destek" vereceklerini açıkladı. Bağımsızlardan Zülfü Livaneli’nin "üç önemli makamın aynı partiden olmasının demokrasiye aykırı olduğu gerekçesiyle" destek vermemesi bekleniyor. Mustafa Sayar, Hakkı Akalın ve Ersoy Bulut’un "oylamaya katılmama" eğilimde olduğu biliniyor.

ANAVATAN ZORLANIYOR Kilit konumunda bulunan DYP ve Anavatan ortak hareket etme çabasına rağmen, Anavatan’da sıkıntı çıktı. Anavatan’lı Miraç Akdoğan partisinin tavrını açıklamasını beklemeden "destek" vereceğini dile getirdi ve parti "oylamaya katılma" konusunda ikiye bölündü. Oylamaya katılmama eğiliminde olan DYP ile ortak hareket etmeye çalışan Genel Başkan Erkan Mumcu, grubu ile Ağar arasında sıkıştı. Mumcu, "oylamaya katılma ya da katılmama" kararı açıklasa dahi, aksi yönde davranacak milletvekilleri bulunuyor. AKP de bu nedenle ikna faaliyetini bu parti üzerinde yoğunlaştırdı.

ARINÇ DA DEVREDE TBMM Başkanı Bülent Arınç’ın da yanından bağımsız milletvekillerine kulis yapan bir AKP’linin elinden telefonu alarak, Gül için oy istediği iddia edildi. AKP’liler, ayrıca CHP dışında kalan birer milletvekili olan SHP, Halkın Yükselişi Partisi’ni de ikna etmeye çalışıyor. Ancak SHP’li A.Güryüz Ketenci oylamaya katılmayacağını açıkladı.

AKP’DE MAHKEME ENDİŞESİ 353 milletvekili bulunan AKP’de oylamanın Anayasa Mahkemesi’ne götürülmesi durumunda olumsuz bir karar çıkacağı ve "kaos" yaşanacağı endişesi yaygın. Bu nedenle sorunun mahkemeye gitmeden çözülmesi girişimleri yoğunlaştırılıyor. AKP’liler, görüşmelere girip oy kullanmayacak vekilleri "tescil" ettirme planı yapıyor.

’Çankaya laiktir, laik kalacak’ eylemi
/images/100/0x0/55eb58c5f018fbb8f8bb5947


AKP’nin Cumhurbaşkanı adayı olarak Abdullah Gül’ü belirlemesini protesto eden ve çoğunluğu kadınlardan oluşan, ellerinde Türk bayrakları ve Atatürk posterleri olan bir grup önceki akşam Çankaya Köşkü 1 Numaralı kapısı önünde toplandı. Bir süre "Türkiye laiktir, laik kalacak" diye slogan atan gruba, bölgeden geçen bazı otomobillerdekiler de, Türk bayrağı sallayarak destek verdi. Çevik Kuvvet ekiplerinin uyarısına rağmen gösteriyi sürdüren gruptakilerden 14 kişi gözaltına alındı. Bu grubun ardından Köşk kapısına gelen ve yanlarında çocukların da bulunduğu 2-3 kişilik gruptakiler, polislere "Türk bayrağını taşımak suçsa bizi de alın" diye tepki gösterdi. Bu sırada Kuğulu Park’ta toplanan bir başka grup da "Çankaya’nın yolları şeriata kapalı" diye slogan attı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!