Baykal yanıt veriyor

Güncelleme Tarihi:

Baykal yanıt veriyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 24, 2007 12:32

CHP lideri Baykal, Erdoğan'ın aday olmamasını ve Gül'ün adaylığını değerlendirdi.

Haberin Devamı

Saat: 14.52
AKP ADAYLIĞINI REDDETMELİ
Adaylığı hayırlı olsun. Umuyorum adaylığını parlamentonun ortak sorumluluğu haline dönüştürmek üzere üzerine düşeni yapar. Bunu bir AKP adaylığı halinde sürdürmeyi öncelikle kendisi reddeder. Kendisini AKP adayı mantığı izinde sürdürecek olursa seçilirken de AKP adayı olur. Seçilmeyi başarırsa, Anayasa Mahkemesi’nden cumhurbaşkanlığına kadar önünde her nokta, engeller kendisini gösterir. Artık AKP kimliğini bir yana bırakarak, cumhuriyet hükümetinin, Türkiye Cumhuriyeti’nin, Anayasa'nın içtenlikli sahibi haline dönüştürme konusunda samimi çabayı sergileyeceği güveni Türkiye’ye vermek durumunda. Verirse, kendisi de Türkiye de kazanır ama emir kumanda altına girerse, AKP partizanlığının uzantısı haline Çankaya’yı dönüştürmeye kalkarsa kendisi de Türkiye de zarar görür.

Saat:14.40
GÜL DEĞİŞMELİDİR
Cumhurbaşkanlığı seçim sürecinin kapalı devre götürülmüş olması, seçilecek olan kişiye de çok ciddi sıkıntılar getirmektedir. Seçilecek kişinin derhal siyaset üslubunu, AKP’nin kapalı devre, dayatmacı siyaset üslubunu dışına çıkarma doğrultusunda harekete geçmek, yeni sınav vermek mecburiyeti vardır. Oraya Başbakan’ın emir ve kumandası altında, Refah Partisi kadrolarının bir uzantısı olarak Türkiye Cumhuriyeti’nin cumhurbaşkanlığı makamına çıkılamayacağını önce Abdullah Gül’ün anlamasına ihtiyaç vardır. Bu olayın AKP’nin kendi iç işi, mutfak konusu olamayacağını idrak etmesine olayı bu şekilde ele alma çabalarını kararlılıkla reddetmesine, yepyeni bir kimlik olarak ortaya çıkmasına ihtiyaç vardır. Bunu yapmak durumundadır. Gelebilirse artık Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı olmak zorunda olduğunu unutmamalıdır. Unutacak olursa merak etmesin, ona bunu hatırlatacak olanlar vardır. Bunu unutacak olursa, bunun gereğini yapacak olanlar vardı. Cumhuriyete, laik demokratik düzene, halkın ezici çoğunluğu inançla sahip çıkmaktadır.



Saat 14.20:
MİLLİ GÖRÜŞ EKONLÜNDEN
Gül de Erdoğan gibi Milli Görüş rahlei tedrisinden geçmiştir, orada şekillenmiştir. Anlayışı duyguları düşüncelleri Milli Görüş ikliminin ortamının eseridir. Ama kabul etmek durumundayız ki Abdullah Gül’ün son dönemdeki uygulamaları onu milli görüş çizgisinden topyekün teslimiyet çizgisine çekmiştir. Yok AB Hıristiyan kulübü, yok İslam dinarı, Amerika’ya AB’ye İsrail’e meydan okuyan tavırların hepsi bitmiştir. Askerlerimize çuval geçiren acı, elim olay karşısında sesi soluğu çıkmayan süklüm püklüm bir Dışişleri Bakanı olmuştur. Gül, Dışişleri Bakanı olarak, uygulamalar esas alındığında açıkça görülmektedir ki Türkiye’yi ciddi sıkıntılarla karşı karşıya bırakmıştır

Saat: 14.10
CUMHURİYETİ KORUDUK

Son olarak bu salondaki sizlere teşekkür etmem gerekiyor. Erdoğan'ın aday olmasını engelleme gücünü sizlerden aldım. Bu süreçte herkes savruldu ama biz aynı yerde durduk. Cumhuriyeti hep beraber koruduk ve millete mal ettik.

14.06
MİLLET ONU İSTEMEDİ
Erdoğan aday olmadıysa millet onu kabul etmediği olmamıştır. Yoksa aday olmak en başından beri aklındaydı. Ankara'da toplanan yüzbinlerce insan bu sonucu almıştır. Kimse bu sonucun üzerini kapatmaya kalkmasın. Bu o insanlara haksızlık olur. Gerçekten büyük bir demokrasi dersi olmuştur.

Saat: 14.03
DESPOT
Başbakan tüm süreci kendi başına yürüterek despotik bir tavır ortaya koymuştur. Cumhurbaşkanı olmasının nelere yol açacağı kendisine anlatıldı. Biz bunu anlatınca kızdı. Ama bunu önemsemesi gerekiyordu. bunu yapsaydık çok daha uygun olurdu.


Saat: 13.58
ADAYLIĞINI BİZ ENGELLEDİK

Başbakan'ın adaylık hazırlığı içinde olduğu teşhis ettik. Kamuoyunu uyardık. Bu tereddütle karşılandı. Bir süre sonra toplum tarafından kabul gördü. Böylece başbakanın adaylığını son noktaya kadar gizleyip sonuca varmasını engelledik.

Saat: 13.55
- Hukuken salt çoğunlukla cumhurbaşkanı seçilmkesi kabul edilemez.
- Bunun altında Başbakan'ın kendisini seçtirme arzusu yaptımıştır. Başbakan uzlaşma arayışı içinde olsaydı. Kendisine karşı çıkılacağını anlayarak seçimi milletle paylaşmaktan kaçınmıştır.
Kararını baştan vermiş olsaydı. Toplumun nabzını tutan ve birlik meydana getiren bir seçim olurdu, olmamıştır.

Haberin Devamı

Saat: 13.52
AKP bu işi bir iç meselesi olarak algıladı. Toplumla bunu paylaşmak zorundaydı ama öyle olmadı. Sürece yanlış başlanıldı.

Saat: 13.50
- Şeffaf bir şekilde ele alınmadı. Cumhurbaşkanı herkesin cumhurbaşkanıdır. Böyle bir seçimi kapalı devre ve bir partinin iç işi gibi algılanıp yürütüldü. Bu ilk kez yapıldı.

Saat: 13.40
- Cumhurbaşkanı adayı belli oldu. Bu tablo üzerinden bir değerlendirme imkanı bulduk. Öncelikle görev başındaki Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'e bir kez daha şükranlarımızı ifade etmek istiyorum.
Gerçekten güç bir dönemde muhtaç olduğumuz bir anlayışı ve duyarlılığı  kararlılıkla ve cesaretle sürdürdü. Ve yedi yıllık sürenin sonuna geldi.
Zor günler Sayın  Sezer'in yönetimi sırasında yaşandı. Gelecekte Sayın Sezer'in yaptıkları çok daha iyi anlaşılacaktır. Tarihte Sezer'i çok seçkin bir cumhurbaşkanı olarak kaydedecektir.

EVİNDE ÖĞRENDİ

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün Cumhurbaşkanı adayı olarak belirledikleri isim olarak açıklamasını CHP Genel Başkanı Deniz Baykal da evinde öğrendi.

Baykal, Erdoğan’ın Meclis’teki grup konuşması Angora’da bulunan evinde, yalnız izledi. CHP kurmayları ise TBMM’deki odalarında Gül’ün adaylığını öğrendiler. Gül'ün açıklanmasından sonra Baykal ile kurmayları arasında yoğun telefon trafiği yaşandı.

CHP lideri, Başbakan Erdoğan’ın, CHP’ye yönelik eleştirileri de dikkatlice not aldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!