63 tüp selenyum ve osmiyuma suçüstü

Güncelleme Tarihi:

63 tüp selenyum ve osmiyuma suçüstü
Oluşturulma Tarihi: Mart 22, 2008 00:00

İzmir polisi, Rusya’dan Iğdır’a özel korunaklı tüpler içinde getirilmiş, bulundurulması ve taşınması yasak olan selenyum ve osmiyum maddelerinin getirildiği bilgisini alıp çalışma başlattı. Ekipler, Y.Y’nin TIR içerisinde İzmir’e getirdiği iki maddeyi, Aksaray’dan gelen O.T’ye teslim edeceğini belirledi.

Zanlılar Çiğli’de suçüstü yakalandı. Zanlılarla birlikte toplam 63 tüp içerisinde selenyum ve osmiyum maddeleri de ele geçirildi. İki madde, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu’na gönderildi. Zanlılar adliyeye sevk edildi.

YARARLI AMA ZEHİRLİ

İnsan vücudunda 1 miligramdan az selenyum bulunuyor. Havyan yemlerinden antioksidan ilaçlara kadar birçok yerde kullanılıyor. Antioksidanların kanser ve kalp hastalıklarını önlemekteki yararlarının anlaşılması üzerine, selenyum öne çıkan bir element oldu. Ama ne kadar faydalı olsa da saf selenyumun bir kaç gramı insanı zehirlenmek için yeterli. Yurda kaçak girişinin engellenmesi için, selenyumun ruhsatsız bulundurulması ve satılması yasak. 1 gram selenyumun fiyatı yaklaşık 1 dolar.

Yoğunluğu en yüksek element olarak dikkat çeken Osmiyum, platin ve iridyumla birlikte bazı alaşımlarda kullanılıyor. Elde etmesi kolay olan toz halindeki Osmiyum, havayla temas ettiğinde, çok zehirli bir bileşen olan "osmiyum tetraoksit" (OsO4) oluşuyor. Bu nedenle Osmiyum, saf haliyle kullanılıyor. Yüzde 90 platin ve yüzde 10’luk osmiyum alaşımı cerrahi protezlerde de kullanılıyor. Yüzde 99 saflıktaki osmiyumun gramının fiyatı 100 dolar.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!