Her gün 100 kişi cezaevine giriyor

Güncelleme Tarihi:

Her gün 100 kişi cezaevine giriyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 03, 2007 12:49

Cezaevleri, 12 Eylül 1980 harekatından sonraki en yüksek doluluk sayısına ulaştı. “Rahşan Affı” döneminde 73 bin mahkum bulunurken, sayı 80 bine yaklaştı. Adalet Bakanlığı bir yandan cezaevi yaparken, bir yandan da giderek büyüyen sorun karşısında ne yapacağını araştırıyor.

  HER GÜN 100 KİŞİ CEZAEVİNE GİRİYOR 


                                  Okan KONURALP - ANKARA

Ceza ve Tevfik Evleri Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan cezaevi istatistikleri, Türkiye'nin "Suç ve Ceza" haritasını gözler önüne serdi. CHP İzmir Milletvekili Ahmet Ersin tarafından soru önergesine dönüştürülen istatistiksel verilere göre, geçen Şubat ayında her saat başı 4.5 kişi cezaevine girdi. Toplam kapasitesi 11 bin 89 olan 9 cezaevinde, toplam 20 bin 53 kişi kalıyor.

TBMM İnsan Hakları Komisyonu Üyesi de olan CHP'li Ersin, Adalet Bakanı Cemil Çiçek'in yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı'na bir soru önergesi verdi. Ersin, önergesinde, "İstanbul Bayrampaşa Cezaevi'nin bin 880 olan kapasitesine rağmen 28 Şubat 2007 tarihi itibariyle 3 bin 498 kişi bulunmaktadır. Bu gidişle bir süre sonra sağlık, beslenme ve barınma nedenleriyle cezaevlerinde ciddi sorunlar yaşanabilir. Soruna nasıl çözüm bulacaksınız?" diye sordu.

ÜÇLÜ RANZA VE YER YATAĞI

Ersin, cezaevlerindeki gözlemlerini ise soru önergesinde, "Cezaevlerinde kapasitelerinin çok üstünde tutuklu ve hükümlü barınmaktadır. Üçlü ranzalar dışında, beton zemine yataklar serilmiştir" şeklinde aktardı.

ÇIKAR AMAÇLI SUÇ ÖRGÜTÜ

CHP'li Ersin tarafından değerlendirilen cezaevi istatistikleri, Türkiye'nin suç profilinin değişimine yönelik çarpıcı rakamları da ortaya koyuyor. Buna göre cezaevlerinde 2 bin 536, "Çıkar amaçlı suç örgütü mensubu" tutuklu bulunurken, bu sayı "Sol terör" sınıflandırmasında bin 102, "Sağ terör" de ise 349.

28 GÜNDE 3 BİN 26 KİŞİ

Ersin'in soru önergesine dayanak olan Adalet Bakanlığı verilerine göre 31 Ocak 2007 tarihinde 74 bin 399 olan cezaevi nüfusu, 28 gün içinde 3 bin 36 artarak, 77 bin 425'e yükseldi. Türkiye'nin, 77 bin 425'e ulaşan cezaevi nüfusuna göre, 28 günlük Şubat ayında her gün 108 kişi, her saat başı 4,5 kişi cezaevine gönderildi. İstanbul, İzmir, Adana, Antalya, Aydın, Bursa, Gaziantep, Konya ve Mersin'in toplam kapasitesi 11 bin 89 olan cezaevlerinde toplam 20 bin 53 kişini kaldığı da ortaya çıktı.

YENİ CEZAEVİ YAPILACAK MI

Ersin önergesinde, "Kısa zamanda yeni cezaevleri yapmak için çalışmanız var mı? İnfaz Koruma memurlarının çalışma koşullarını iyileştirmek ve ekonomik sorunlarını gidermek için girişim yapacak mısınız?" sorularına da yöneltti.

Haberin Devamı

Cezaevleri, son 27 yılın en yüksek doluluk oranına ulaştı. Nisan ayı başı itibariyle mahkum sayısı 80 bine dayandı. Adalet Bakanlığı, yapımı devam eden cezaevlerinin daha erken tamamlanması için çalışırken, bazı illerde cezaevlerinde yer olmadığı için tutuklu ve hükümlüler başka illerde boş bulunan cezaevlerine naklediliyor.

Yeni cezaevleri daha çok İstanbul’da yapılıyor. Adalet Bakanlığı’nın belirlemelerine göre İstanbul’da yapımı devam eden cezaevlerinin açılmasıyla birlikte, hükümlülerin başka illere gönderilmesine gerek kalmayacak.

Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürü Kenan İpek tarafından hazırlanan, Adalet Bakanı Cemil Çiçek’e sunulan “Cezaevleri faaliyetleri”yle ilgili bilgi notunda, yapımı devam eden cezaevleriyle ilgili son durum da yer aldı.

Haberin Devamı

Cezaevlerinde mahkumlara verilen hizmeti daha kaliteli hale getirmek, personelden daha fazla yararlanmak için küçük cezaevlerinin de kapatılma yoluna gidiliyor.

Tarihi Ankara-Ulucanlar cezaevinden sonra Metris Cezaevi de boşaltılmaya başlandı. Bu hafta sonunda mahkumların nakil işlemleri tamamlanacak. Bayrampaşa Cezaevi ile İzmir-Buca Cezaevi de kapatılacak cezaevleri arasında yer alıyor.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!