'Kuzey Irak'ta bataÄŸa saplanabiliriz'

Güncelleme Tarihi:

Kuzey Irakta bataÄŸa saplanabiliriz
OluÅŸturulma Tarihi: Mart 15, 2007 14:36

Milli Güvenlik Kurulu (MGK) Genel Sekreterliği'nin üzerinde çalıştığı Irak dosyasında, Türkiye'nin PKK'ya karşı Kuzey Irak'a operasyon yapması halinde batağa saplanabileceği belirtildi ve ''Büyük bir operasyon insani kayıplarla ağır mali yük getirir'' denildi.

Haberin Devamı

MGK Genel Sekreterliği'nin raporunda, Kürt gruplar dahil Irak'taki her kesimle ilişkilerin geliştirilmesi istendi.

Raporda olası operasyonun sakıncaları şu ifadelerle anlatıldı:
 
"Mevcut şartlara bakıldığında Kuzey Irak'a kapsamlı bir askeri harekatın sakıncaları dikkate alınmalıdır. Büyük bir operasyon insani kayıplar ve ağır mali yük getirir. Uluslararası alanda sert tepkiler harekatın başarıya ulaşmasını güçleştirir. ABD'nin saplandığı batağın benzeri Türkiye için de olabilir

"ABD'DEN BEKLENTİ GERÇEKÇİ DEĞİL"

Rapora göre, ABD'den PKK'ya karşı operasyon beklemek gerçekçi değil. MGK raporunda "Bugünkü şartlarda ABD'nin zaten ihtiyaca cevap vermeyen güçlerinin bir kısmını PKK ile çatışmaya ayırmasını beklemek gerçekçi değildir" denildi.
 
ABD'NİN KÜRTLERE DESTEĞİ SONUNA KADAR KESİN DEĞİL

Haberin Devamı

Kürt grupların Kerkük'te nüfus manipülasyonları yaptığının BM dahil her kesim tarafından bilindiğine dikkat çekilen raporda "ABD'nin Kürtleri sonuna kadar destekleyeceği kesin değildir" ifadesi kullanıldı.
 
KERKÃœK

Raporda Kerkük'ün durumu şöyle analiz edildi:
 
"Irak'ın kaderinde rol oynayacak Kerkük'ün basit bir referandumla Kürt bölgesine katılması, bağımsız bir Kürdistan'a gidiş ve Irak'ın bölünmesi ne Irak halkınca ne de bölge ülkeleri tarafından kabul edilir. ABD'nin bu kadar büyük muhalefet nedeniyle Kürtleri sonuna kadar destekleyeceği kesin değildir. Makul çözüm, Kerkük'e Bağdat gibi özerk eyalet statüsünün verilmesidir"
 
Çalışmada Türkiye'nin Irak için şimdiki politikasından daha aktif bir tutum içine girmesi önerildi.  Çalışmada sınırötesi operasyon konusundaki endişeler de sıralandı ve "Bu konuda iyi düşünülmesi gerekir" tavsiyesine yer verildi.
 
KÃœRTLERLE Ä°LÄ°ÅžKÄ°LER DÃœZELTÄ°LMELÄ°

Analiz çalışmasında, Kuzey Irak konusunda daha ılımlı politika izlenmesinin ve Kürt gruplarla ilişkilerin düzeltilmesinin yararlı olabileceğine dikkat çekildi.
 
Kürtlerin güveninin kazanılması, ekonomik ilişkilerin artırılmasının önerildiği çalışmada, Kerkük için Irak makamları ve uluslarası toplumla sürekli temas halinde olunması ve durumun sakıncalarının anlatılması da istendi.
Â
Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği raporunda "Irak'a komşu ülkeler süreci genişletililmeli" denildi.

Haberin Devamı

Sürece bölgeden yeni üyelerin, BM Güvenlik Konseyi daimi üyelerinin ve AB Dönem Başkanlığı'nın da katılımının sağlanması gerektiği belirtliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!