61 yıl önceki DP gibiyiz

Güncelleme Tarihi:

61 yıl önceki DP gibiyiz
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 06, 2007 00:00

Doğru Yol Partisi ile Anavatan Partisi, Demokrat Parti adı altında birleşti. DYP Lideri Mehmet Ağar "Siyasetin tıkanan yolları açıldı. 61 sene evvel milletin demokratik isyanını, ceberut bir tek parti iktidarına karşı ortaya koyan Demokrat Parti iradesi gibiyiz" dedi.

MERKEZ sağda beklenen birleşme gerçekleşti ve DYP ile Anavatan Partisi’nin, Demokrat Parti (DP) adı altında birleşmeye karar verdikleri açıklandı. DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar ve Anavatan Partisi Genel Başkanı Erkan Mumcu, birleşmeye ilişkin protokolü dün imzaladı. DP’nin amblemi, Anavatan’ın amblemindeki Türkiye haritasının üzerine DYP’nin "kırat"ının yerleştirilmesiyle oluşturuldu. Partinin genel başkanlık sorunu ise Ağar ve Mumcu’ya "Eşbaşkan" statüsü verilerek çözüldü.

YSK: SORUN YOK

Genel başkanların imzaladığı protokolün ardından, önce Anavatan Partisi 2-3 Haziran’da kongresini yapacak ve DYP’ye katılma kararı alacak. Ardından yapılacak DYP Kongresi’nde de, DYP adını "Demokrat Parti" olarak değiştirerek birleşmeyi noktalayacak. Bu modeli daha önce 2002 seçimlerinde de Genç Parti, Yeniden Doğuş Partisi ile birleşerek uygulamıştı. Nitekim YSK Başkanı Muammer Aydın da, dün öğleden sonra yaptığı açıklamada, DYP ve Anavatan’ın Demokrat Parti adıyla seçime girmelerinin önünde bir engel olmadığını belirtti.

KURTULMA MÜCADELESİ

Ağar konuşmasına, "Bugün, Türklerdeki ’kardeşlik’ geleneğinin sahipleri olarak, bu müşterek iradeyi milletimizin yüksek talebiyle ortaya koyduk. Hayırlı ve uğurlu günler gelecektir" sözleriyle başladı. Ağar şunları söyledi: "Bugün Türk siyasetinin 1980 sonrası tıkanan yolları açıldı. Tıpkı 61 sene evvel milletin demokratik isyanını, ceberut bir tek parti iktidarına karşı ortaya koyan Demokrat Parti iradesi gibi. O günün Türkiye’sinde kendilerini rejim muhafızı tayin edenler, kendilerini milleti hizaya sokmakla görevli zannedenlerin bugün bir ruh ikizi oluşmuştur. Türkiye’de, AKP’siyle CHP’siyle, kutuplaşmanın, zıtlaşmanın temsili olan siyaseti millet reddetti. Bugün bu ikiz kardeşler milleti farklı bir kadere mahkum etmek istiyorlar. Türkiye, ekonomisini ipotek altına alan bu zihniyetten kurtulma mücadelesi içindedir. Bu siyaseti yıkmak üzere bir araya geldik.

BAHAR GELECEK

Ağar, "İktidar olursanız ilk icraatınız ne olacak?" sorusuna, "Türkiye’ye huzur gelecek, kutuplaşmalar bitecek, gerçekten demokrat, sivil, özgür bir Türkiye olacak" derken, Mumcu, aynı soruya, "Türkiye’ye bahar gelecek" yanıtını verdi.

Vatan için yaptık

Protokol metninin okunmasından sonra ilk sözü alan Mumcu, "Yaptığımız iş, vatan hizmetidir. Her iki parti kadar onlardan da daha fazla, ülkemizin , çocuklarımızın geleceği için hayırlı olmasını diliyoruz" dedi. Mumcu, şöyle devam etti: "İki partinin, çok partili demokratik hayata geçişten bugüne kadar bir hizmet, vatana sadakat felsefesinin özünü oluşturan Demokrat Parti geleneğinde, bir ana çatıda buluşmaları büyük bir kazançtır. Bu kazancın ne anlamı geldiği yıllar içinde çok daha iyi anlaşılacaktır."

Kırat yüzünü batıya döndü

DYP’nin en önemli sembolü olan ve yüzü doğuya dönük olan ’Kırat’, yeni Demokrat Parti ambleminde yüzünü Batı’ya çevirdi. Anavatan Partisi’nin ambleminde yer alan Türkiye haritasının üzerine yerleştirilen ’Kırat’ın yüzünün batıya dönük yapılmasıyla, yeni partinin yüzünün de Batı’ya dönük olduğu mesajı verildi.

Adı:Demokrat Parti

Amblemi:Türkiye haritası içinde kırat

Genel Başkan:Mehmet Ağar

Eşbaşkan:Erkan Mumcu

Amaç:Devleti güçlü, huzurlu Türkiye
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!